PACS

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam zapytać czy ktoś z forumowiczów zawarł może związek Pacs w Miluzie albo w Colmar? Jakie dokumenty były potrzebne? Niby pisze na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości ale podobno to zależy od instytucji. Zadzwoniłam do tribunal d'instance w Miluzie i tam miły pan powiedział mi że trzeba wpłacić pieniążki a oni wtedy wysyłają wszystkie potrzebne formularze wraz z informacją.
Dzwoniłam też do konsulatu w Paryżu, stamtąd odesłali mnie do konsulatu w Lille gdzie dowiedziałam się, że na pewno będzie mi potrzebne zaświadczenie o byciu stanu wolnego, po które trzeba będzie przyjść osobiście bo nie wysyłają go pocztą. Czy też tak mieliście? Jak sobie z tym poradziliście? Bo bez sensu jechać tak daleko po jeden papierek... A może w Polsce w USC wydają zaświadczenie o byciu stanu wolnego, które następnie wystarczy tylko przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego?
I na koniec jeszcze jedno pytanie: na jaką kwotę muszę się nastawić w związku z załatwianiem wszystkich formalności?
Pozdrawiam i góry dziękuję za wszystkie informacje.
Witaj,

byc moze juz wszystko wiesz...ale napisze jak to wygladalo w mojej sytuacji.Zawieralam pacs w Paryzu. Z tego co sie orientuje to nie powinnas placic za przyslanie dokumentow...
Pierwszy dokument to odpis aktu urodzenia z wszelkimi dopiskami (to wazne! jesli nie ma dopiskow musi byc to okreslone). Nastepnie, dokument musi byc przetlumaczony przez tlumacza przysieglego (Traducteurs assermentés - lista na stronie konsulatu paryskiego). Pozniej: certificat de non-inscription au repertoire civil- jesli przebywasz we Francji dluzej niz rok (musisz dolaczyc kopie przetlumaczonego aktu urodzenia), kolejny dokument to z ambasady: attestation ze masz zdolnosc do czynnosci prawnych, ze masz powyzej 18lat, etc., i ostatni dokument skierowany do sadu z informacja ze nie jestes 'spaksowana" ;) (niestety nie pamietam gdzie nalezy zaadresowac prosbe:( aaa i co najwazniejsze: data dokumentow nie moze przekroczyc (w wiekszosci przypadkow) 3 miesiecy! Powodzenia!
Kilka dni temu otrzymałam wreszcie ostatni brakujący dokument. Trwało to długo, bo prawie 2 miesiące, ale nareszcie możemy odwiedzić tribunal d'instance!! :)
Dominiko, dziękuję za info!

»

Pomoc językowa