polski samochód we francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Od 7 miesięcy mieszkam we Francji.I chyba jeszcze tutaj zostanę.Mam tutaj samochód na polskich numerach,z opłaconym polskim ubezpieczeniem ,ale ostatnio miałam z tego powodu kłopot.Podczas kontroli drogowej okazało się że powinnam mieć zmienione tablice.Ale czy to konieczne jeśli nadal posiadam meldunek w Polsce?Może wystarczy wykupić jakies dodatkowe ubezpieczenie tutaj we Francji.
tu chyba o cos innego chodzi ,pytano sie ciebie czy pracujesz tutaj na stale ? odpowiadasz ze nie a jak dlugo jestes we francji hmm bo chyba trzeba mowic ze wlasnie sie przyjechalo w odwiedziny ,tu chyba chodzi o konkurencje
hej, mowisz ,ze nie pracujesz tutaj , jestes u chlopaka, znajomego w odwiedziny itd, czesto bywasz w polsce, mowisz rowniez ,ze nie jestes dluzej niz 6 miesiecy , mow 2 , nic ci nie moga zrobic , pozdrawiam
Właśnie tak się tłumaczyłam,ale widzieli jak pod szkołą zostawiam dziecko dlatego mnie zatrzymali.
to niestety jak pracujesz na stale i masz dzieci w szkole wczesniej czy pozniej bedzisz musiala przerejestrowac samchod .Fakt ze oplaty francuskei drozsze ale w razie czego i masz mniej problemow ,wszystko zalatwiasz na drugi dzien od reki .Niestety we wszystkich krajach jak Hiszpania i Austria z tego co slyszalam od znajomych nie jest mozliwe jezdzic na polskich rejestracjach jak sie pracuje na stale . W Austri ludziom co maja legalna prace jazda na polskich rejestracjach grozi mandatem 5tys euro ,uwiez mi jeden zaplacil i od razu poskutkowalo i nikt sie nie odwazy wsiasc drugi raz . W razie wypadku (czego ci nie zycze ) na polskich rejestracjach bedzie wiecej procedury znajac francuzow ,beda dzwonic na policje ,niestety nie ufaja nam .Zreszta sama bym sie bala :)

« 

Studia językowe