pobyt w paryzu- Panstwowa Akademia Nauk

Temat przeniesiony do archwium.
hej, znalazłam informacje, ze PAN w paryzu oferuje mozliwosc wynajmu pokoju. napisalam do nich i w odpowiedzi dostalam informacje, ze i owszem, maja wolne miejsce itp i prosza mnie o przeslanie mojego CV i zaświadczenia potwierdzajacego moj pobyt. wiecie moze o jakie zaswiadczenie chodzi??
"Zaświadczenie potwierdzające Twój pobyt"
Jeśli jestes Polakiem nic takiego nie potrzebujesz wystarczy Paszport lub dowód osobisty, bo jesteśmy w Unii. A jeśli im o wizę chodzi to im ładnie wyjaśnij co to jest Unia Europejska i co ona daje odnośnie swobodnego przepływu ludności :)
na pewno o to chodzi?? w sumie nie wydaje mi sie, zeby w panstwowej akademii nauk nie brali pod uwage tego, ze studentka z warszawy moze byc polka;)
Zdziwiłabyś się jak bardzo francuska biurokracja jest zacofana pod tym wzgledem i ile razy chcieli ode mnie wizę :) W jednym urzędzie kobieta była tak zdzwiona, że musiała dzwonić do swojego szefa zapytać czy to prawda, że jej nie potrzebuję hahaha.
Niektorzy Francuzi mysla, ze Warszawa jest w Rosji, wiec...
Ja czesto gdy sie odzywam w jakims urzedzie to tez mi mowia o karcie pobytu, itp., ale nie wiedzac przeciez, skad moj akcent pochodzi;) Niektorzy z moich starszych znajomych Polakow maja carte de sejour nadal, wiec czasem gdzies ja okazuja, ale teraz naprawde nie jest to juz konieczne. Dowod, paszport - wszystko dziala:)
ok, to dziękuję wam bardzo w takim razie!! a znacie może jakieś opinie na temat tego paryskiego oddziału PAN??
Hej wybieram się w maju na dwa dni do Paryża i szukam taniego noclegu ;/ w tej Akademii Nauk ile biora za dobę? Pozdrawiam
W 2008 r. chciałam u nich załatwic nocleg w licpu, powiedzieli, że to 70,00 euro za pokój. Drogo, jak na polską instytucję, za tyle to i hotel można znaleźć w Paryżu lub bliskiej okolicy, do tego widać że są powołani tylko po to , by zarabiać na takich jak ty. Do tego pani robiła wielką łaskę i nalegała, by po kilka razy im potwierdzić, czy na pewno przyjadę. Więc mi się odechciało mieć z nimi do czynienia. Jeśli ci chodzi o dłuższy nocleg i nieco tańszy, może warto poszukać w foyers czy jakichś zgromadzeniach zakonnych, ale trzbe zabrać się do tego odpowiednio wcześnie. Powodzenia !
Temat przeniesiony do archwium.