Praca w Montpellier

Temat przeniesiony do archwium.
hej,ostatnio widziałam takie ogłoszenie http://www.toruniak.pl/torun_ogloszenie/30373/praca_zbior_sliw_grusz_francja/ zadzwoniłam i niejaki Pan Seweryn Biruta każe wpłacić na konto 620 zł jest to bilet w obie strony otwarty na cały rok wraz z ubezpieczeniem, jeśli wpłacę pieniądze,otrzymam na e-maila umowę i wszystkie niezbędne dokumenty,powiem szczerze ze desperacko poszukuje pracy,i chciałam się zapytać czy to jest godne zaufania, wpłacać nie wpłacać?a może to ściema, oczywiście poprosiłam o jego dane,dal mi nazwisko,nr dowodu,ale nie chciałabym stracić pieniędzy

Witaj,

Moim zdaniem nie jest to w ogole godne zaufania. Dlaczego niby mialabys wplacac im pieniadze na bilet i ubezpieczenie?? Mozesz rownie dobrze sama kupic sobie bilet i pojechac na miejsce, a jak juz Cie zatrudnia, to wtedy dopelnic wszelikich formalnosci zwiazanych z ubezpieczeniem. Zakladam, ze chca zeby dla nich pracowac legalnie, i wtedy nie powinno byc zadnego problemu z zalatwieniem tej sprawy.
Czy te pieniadze ktore trzeba wplacic pojda tylko na bilet i ubezpieczenie? No sorry, ale to jest co najmniej podejrzane, bo naprawde kupno otwartego biletu do Francji to zaden problem, a wiec nie wiem na co im ta procedura.
To, ze ktos podal swoje imie, nazwisko i nr dowodu nie oznacza niestety, ze te dane sa prawdziwe.
Nie stwierdzam kategorycznie, ze to oszusci, byc moze ktos tam zalatwia interesy w taki sposob. Ja bym nic im nie wysylala. Rownie dobrze moga ci odciagnac z pierwszej pensji, a wiec o co chodzi?
Napisz im, ze sama sobie kupisz bilet i zobacz co odpowiedza.

edytowany przez przyczajony_tygrys: 04 paź 2012
Witaj zieloonoka ten pan to naciągacz ja za 4 osoby wysłałam 2200 zł +oplata za przekaz 120 zł, sprawa jest na policji w Przemyślu (6 osób)i Nowym Targu(4 osoby). Typowy oszust, mam nadzieję, ze już nikogo nie naciągnie. Często podaje się za inną osobę jednak przekaz odbiera Seweryn Biruta.
edytowany przez asior72: 05 paź 2012
witaj asior72 a jak się okazało ze to oszust? wpłaciłaś pieniądze i co autobusu nie było?bo ten gościu mi mówił ze jak zapłacę to wszytko to autobus będzie o 10,30 z Krakowa,jak mu udowodnicie winę? przerąbane
edytowany przez zielonooka20: 06 paź 2012
Uwaga na tego faceta!!!!!mnie i trzy kuzynki tez oszukal,sprawa jest na policji w gnieżnie!!!!!!!mam nadzieje ze go dorwa i nikogo juz nie oszuka.
Słuchajcie moja koleżanka wpłaciła te pieniądze i również została oszukana,sprawa jest na policji w Mielcu,dziewczyny potrzebuje informacji ile osób zostało oszukanych i w jakich miastach Polski jest sprawa zgłoszona na policji,mam nadzieje ze dorwą drania!!!masakra i to Polak Polaków tak oszukuje
Cytat: zielonooka20
Słuchajcie moja koleżanka wpłaciła te pieniądze i również została oszukana,sprawa jest na policji w Mielcu,dziewczyny potrzebuje informacji ile osób zostało oszukanych i w jakich miastach Polski jest sprawa zgłoszona na policji,mam nadzieje ze dorwą drania!!!masakra i to Polak Polaków tak oszukuje

Na policji w Nowym Targu jest zgłoszenie o popełnieniu przestępstwa, są oszukane 4 osoby, sześć osób zgłosiło sprawę w Przemyślu.
Temat przeniesiony do archwium.