Wielkie litery z akcentami we francuskim układzie klawiatury AZERTY

Temat przeniesiony do archwium.
Na początku chciałbym się przywitać, jako że jest to mój pierwszy post.

Przeszukałem forum i niestety nie natknąłem się na temat kompleksowo omawiający zagadnienie francuskiego (używanego we Francji) układu klawiatury.

Konkretnie - interesuje mnie to, w jaki sposób Francuzi wprowadzają swoje wielkie litery: c cédille, samogłoski z akcentami grave, aigu i circonflexe (cały czas mam na myśli wielkie litery) oraz ligatury (zarówno wielkie, jak i małe).

Poniżej zamieszczam małe podsumowanie dotychczas nabytej wiedzy:

Akcenty grave i aigu; c cédille:
à, ç, é, è, ù -> przydzielone klawisze
À, Ç, É, È, Ù -> ?

Circonflexe:
â, ê, î, ô, û -> ^+litera
Â, Ê, Î, Ô, Û -> ?

Tréma:
ë, ï, ü, ÿ -> Maj+^ następnie litera -> tzn. najpierw kombinacja Maj+^, puszczam te klawisze i wciskam np. e. (coś w stylu martwego klawisza). Nie zawsze mi to działa, czy ktoś z Was wie, dlaczego i czy aby Francuzi na pewno prowadzają te znaki w ten sposób?

Ë, Ï, Ü, Ÿ -> Maj+^+litera

Ligatury:
œ, æ, Œ, Æ -> ?

Wiem, że niby dopuszczone jest pomijanie niektórych akcentów przy wielkich literach, jednak w książkach natknąłem się na wiele dużych liter z akcentami, więc jednak chyba w zastosowaniach profesjonalnych się tego używa.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że można korzystać z kodów UNICODE, no ale chyba nie wymaga się od każdego przeciętnego Francuza wprowadzania É, czy À za pomocą kodów alt.

Z góry dzięki za pomoc i rozjaśnienie mi tej sprawy. Niestety poziom francuskiego nie pozwala mi jeszcze na szukanie odpowiedzi u kolegów/koleżanek z nad Sekwany ;)

« 

Pomoc językowa

»

Szkoły językowe