POLACY W LILLE I OKOLICACH

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Niedługo mam zamiar przeprowadzić się do Lille. Chciałabym zapytać czy jest tutaj ktoś z tego miasta i jest mi w stanie odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących poszukiwania pracy?
A jakiego rodzaju pracy szukasz?
zacznę od tego, że dopiero zaczęłam się uczyć języka... Także to musiała być praca w której nie wymagana będzie znajomość francuskiego (znam dopiero podstawy). Jestem magistrem filologii rosyjskiej. Myślałam o pracy jak opiekunka, pomoc domowa. Głównie chodzi o to by nie siedzieć w domu... Czy bez znajomości języka jestem w stanie coś znaleźć?
W Lille jest wielu Polaków. Kto wie... Powodzenia w każdym razie...
Tak wiem, że w Lille jest wielu polaków, dlatego po cichu liczę, że się uda... Szkoda tylko, że mają tak mało aktualne wątki na forach i inne strony dotyczące polonii w Lille :(
W wielu przypadkach bywa, że są to Polacy drugiej i dalszej generacji... albo osoby długo już tam mieszkające - a takie zazwyczaj są już na tyle "francuskie", że nie zawsze chcą się integrować ze stroną polską, a raczej zostać prawdziwymi Francuzami;) Ci, którzy przyjechali niedawno, częściej szukają kontaktu, zwłaszcza, jeśli nie znają języka.
A tak poza tym - czasem pojawiają się fajne ogłoszenia o pracy w okolicach północnych, z językiem polskim właśnie. Ale trzeba też znać francuski...
a są tu jakieś dziewczyny mieszkające w Lille? jak już się przeprowadzę fajnie byłoby z kimś pójść na kawę czy zakupy :)
Ja np szukam kontaktu....na zakupy...na piwo itp, mieszkam w Lille..
a na wódke ? ;)
Na wódke też ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Ogłoszenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia