Życie Bretania

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Mam pytanie odnośnie klimatu, mieszkańców i kosztów życia w Bretanii. Rozważam ofertę pracy w tym regionie Francji. Dokładnie jest to miasto Dinan. Jeśli ktoś z Was mieszka w okolicy lub zna panujące tam warunki proszę o post lub kontakt na priva. Chciałbym wiedzieć czy koszty życia są tam porównywalne do reszty kraju, czy tak jak w Polsce w nadmorskich miejscowościach wygórowane. Czy za pensję ok 1500 euro utrzymam rodzinę??
No i oczywiście pogoda? Jaki tam panuje klimat? da się wytrzymać, czy trzeba walczyć z depresją?? Jeśli chodziłoby tylko o mnie to zniosę wszystko byle wyjechać z Polski, ale chce tam ściągnąć rodzinę. Będę wdzięczny za wszelkie informację Dziękuje
1 500 to jest niewiele ponad SMIC, który wynosi 1 430 euro (nie wpadaj w pułapkę przeliczania na złotówki, bo może być mylące). Zakładam, że nie jesteś właścicielem nieruchomości w Dinan - poszukaj sobie ogłoszeń wynajmu mieszkań. Ile pokojów? Rodzina rodzinie nierówna. Masz żonę i jedno dziecko czy piątkę? Do jakiego standardu życia jesteście przyzwyczajeni? Potraficie oszczędzać? Odpowiedz sobie sam na te pytania i będziesz wiedział czy jechać samemu czy z rodziną.
ja bym jeszcze zapytala to jest wyplata brutto czy netto ,na kontrakcie podpisanym w polsce czy francji ,pozniej w gre wchodzi odprowadzenie podatku od zarobionych pieniazkow, jak rozliczenie w polsce to polacy placa ok. 20%podatku od zarobionej sumy bez odliczen na rodzine .Troszke inaczej to wyglada na miejscu itd itp
Dziękuje za odpowiedź, mam jedno dziecko, potrafimy oszczędzać bo w Polsce i tak żyjemy na minimalnej stopie :). Wypłata powinna być w euro i jest to kwota netto . Orientujecie się jak jest z wynajmem mieszkań w takich małych mieścinach?? Duży z tym problem? No i czy Polakom chcą wynajmować?
a jaki kontrakt o prace ? to ze wyplata w euro okreslona suma czy rownowartosc 1500euro to ja zrozumialam, ale widze tu pulapki ,coz napewno "przezyjecie" za te kwote ale bedzie bardzo ciezko tak zaczynac zycie z dzieckiem
Kontrakt 3 miesięczny CDD albo CDI nie pamietam który jest który z opcja przedłużenia, jestem fizjoterapeutą. Dzięki za odpowiedź
taak z tego co wiem macie dobre warunki na start to mozecie zaczynac zycie smialo 'cdd to ten probny okres ,pozniej daja staly kontrakt cdi).Wezcie sobie samochod jak macie ulatwia zycie, a znam takich co go sprzedali zanim sie przeprowadzili i zalowali .powodzenia
Dzięki wielkie za odpowiedź, najpierw ja wyjadę później dojedzie do mnie żona z dzieckiem. Jak będę sam to jakoś sobie poradzę bez auta, a jak dobrze pójdzie to szybko coś na miejscu kupię. Mam jeszcze pytanie, czy duża różnica jest w opłatach za samochód zarejestrowany we Francji niż za samochód na polskich blachach?? Pozdrawiam
przecietny samochod 30-50euro a samochody z wyzszej polki 7[tel]euro (typu BMW audi itp ) i to jest dobre ubezpieczenie dzialajace w obie strony .Ubezpieczenie takiego samego samochodu w polsce jest przez pol ceny .Nie mile widziane sa osoby pracujace na stalym kontrakcie francuskim i jezdzace samochodem na polskich rejestracjach to tak w nawiasie dodam , zabrania chyba tez prawo tego ale oczywiscie zrobisz co uwazasz wiem ze duzo osob tak robi ze zaoszedzic te kilka zlotych w roku .Ja bym tak nie jezdzila napotykasz na wiecej problemow moga ci i na zlosc pokreslic samochod :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie