Witam.
Z góry piszę, że nie wiem czy piszę w poprawnym dziale, więc proszę w razie czego o przesunięcie.
Chciałem się zapytać jak wygląda sprawa z edukacją we Francji, a mianowicie chodzi mi tu o maturę.
1. Jak wygląda sprawa studiów we Francji? Jeżeli ktoś w Polsce zdawał tylko polski, angielski i matematykę, to Francuzi mogą patrzeć niechętnie na brak innych przedmiotów? Czy rozumieją, że system edukacji w Polsce jest inny, i na przykład nie zdaje się u nas wuefu czy filozofii? Jak na to patrzą?
2. Matura z wuefu. Ktoś wyjaśni bliżej o co chodzi? Czy osoby które w Polsce były zwolnione z tego przedmiotu przez cały okres edukacji muszą podejść do jakichś specjalnych egzaminów we Francji, chcąc tam studiować? Czy może samo przepisanie ocen wystarczy? Jak w ogóle to tam wygląda w przypadku osób które ze sportem są na bakier? Co z osobami niepełnosprawnymi, lub z takimi co mają zaburzenie chorób neurologicznych?
3. Czy Francuzi tak samo jak Polacy mają taki kult studiowania? A może im bliżej do Niemców czy Szwajcarów?
4. Jak w ogóle oceniacie edukację we Francji? Mam na myśli podejście nauczycieli do uczniów. Obowiązują relacje partnerskie, czy może jak typowe w Polsce podejście przedmiotowe?