Poszukiwani zanający francuski:)

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Mam ogromną prośbe o pomoc z pracą domową:)
wiem.. powinnam umieć a jednak nie..
jezyk francuski prześladuje mnie;/ niestety..

musze napisac na jutro krotki przepis na zupe pomidorową
wiem smiesznie brzmi :P
dla was pewnie jest to proste jednak dla mnie(glupka:P) pokonanie prac domowych francuskiego to katorga!
bardzo prosze jesli ktoś wyjawi mała chęć pomocy o jakie kolwiek wpisy, moze ułatawi mi to prace!
licze na was!
jesli ktoś sie odezwie to z góry dziękuje:*
pozdrawiam Asia
gdybym mogla to błagałam bym na kolanach .....
ludzie help:(..
http://www.globetrotter.net/gt/recettes/recettes.asp?idRecette=1028

http://denis.schmidt.free.fr/aurelie/recettes/R10i.HTM

http://www.tqs.ca/artdevivre/recettes/soupes---potages/soupe-aux-tomates.php

moge Ci ewentualnie przetlumaczyc jak chcesz, i nie pytaj mnie czy pomidorowka po francusku rozni sie od pomidorowki po polsku bo nigdy nie robilam ani jednej ani drugiej (jeden przepis ma make, drugi czosnek, ani o jednym ani o drugim nie wiedzialam)
dziekuje bardzo za pomoc!:*:*
jesli mozesz to rpzetlumacz mi ten:))

Ingrédients


6 tomates fraîches

2 c. à soupe d'huile

1 petit oignon en dés

1 feuille de laurier

Sel, poivre, basilic au goût

2 c. à table de beurre

2 c. à table de farine

1 t. de lait

1 t. de bouillon de poulet




Étapes


Blanchir les tomates, les peler et les couper en morceaux.

Chauffer l'huile et faire revenir les oignons. Ajouter les tomates en morceaux.

Ajouter les assaisonnements.

Cuire 15 minutes. Mettre de côté.

Roux : chauffer le beurre, ajouter la farine. Cuire un peu. Tout en mélangeant avec le fouet, ajouter le lait. Bien mélanger jusqu'à épaississement.

Verser le roux dans le mélange de tomates et ajouter le bouillon de poulet. Porter à ébullition.
Ingrédients
składniki

6 tomates fraîches
6 pomidorów(świeżych)
2 c. à soupe d'huile
2 łyżki stołowe oleju/oliwy
1 petit oignon en dés
1 pokrojona w kostkę cebula
1 feuille de laurier
1 listek laurowy
Sel, poivre, basilic au goût
Sól, pieprz, bazylia do smaku
2 c. à table de beurre
2 łyżeczki masła

2 c. à table de farine
2 łyżeczki maki

1 t. de lait
1 filiżanka mleka

1 t. de bouillon de poulet
1 filiżanka bulionu z kurczaka

Étapes
kolejność wykonania

Blanchir les tomates, les peler et les couper en morceaux.
Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki

Chauffer l'huile et faire revenir les oignons. Ajouter les tomates en morceaux.
podgrzać olej, podsmazyć cebulkę. Dodać pokrojone pomidory.
Ajouter les assaisonnements.
Dodać przyprawy

Cuire 15 minutes. Mettre de côté.
Gotować 15 minut. Odstawić.

Roux : chauffer le beurre, ajouter la farine. Cuire un peu. Tout en mélangeant avec le fouet, ajouter le lait. Bien mélanger jusqu'à épaississement. Zasmażka:Podgrzać masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę. Mieszając cały czas, dodawać mleko. Mieszać aż zgęstnieje.

Verser le roux dans le mélange de tomates et ajouter le bouillon de poulet. Porter à ébullition. Wlać zasmażkę do zupy, dodać bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia.

Pozdrawiam :)
poprawka:
1 petit oignon en dés
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
Temat przeniesiony do archwium.

 »

Pomoc językowa - Sprawdzenie