gramatyka pomocy !!

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

mam problem nie wiem co mam wstawić w te luki. Niby w poleceniu pisze zeby wstawić quelque chose de, personne de lub quelqu'un de ale nie kumam tego zadaniai dlatego zwracam sie do Was ;)
1.Hier, j'ai vu à la télé...amusant
2.Qu'est-ce que tu as fait dimanche? - Moi? ...spécial
3.Pierre Dupont a beaucoup voyagé, il aime parler de ses voyages. C'est ... très intéressant.
4. Dans cette petite boutique, j'ai trouvé ... très joli comme cadeau pour mon amie.
5. Il n'y a vraiment ... sympa dans cette fête !
Z góry dziekuję
Nie odrabiamy zadan!
Sprobuj sama, pomoge Ci:
quelque chose (de)- cos
personne (de)- nikt
quelqu'un (de) - ktos

Dla uczacych sie wyjasniam, ze "de" dodano, bo dalej jest przymiotnik - tak wymaga skladnia (np. quelqu'un d'intéressant - ktos interesujacy)
A czy nie przyda się jeszcze "rien"? Do drugiego przykładu... bo z tych podanych nic tam chyba nie pasuje wydaje mi się.
tak w drugim brakuje "rien"
nic albo coś
Zapewniam, ze z tych podanych trzech konstrukcji da sie cos wybrac do kazdego ze zdan ;-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego