Pomocy!!! Problem z zaimkami dzierżawczymi

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

mam problem bo nie byłem na ostatnich kilku lekcjach z franka i nie wiem o co chodzi.Mam takie polecenie: Wstaw odpowiedni zaimek dzierżawczy w miejsce kropek.
1.Savez vous que ... parents sont maintenant chez nous avec...
2.Tu sais...fille, Isabelle joue du piano. Et... de quoi joue-t-elle?
3.Peut-etre tu as raison... hypothese semble juste.
4.tu me donnes... crayons de couleurs s'il te plait? jai oublie prendre...
5.Ecoutez, pour ne pas vous enerver pendant le rapas, nus allons mettre... enfans d'un cote de table et ... de l'autre.
6.Ne prends pas ...parapluie prends...
7.Montre-lui... photos ... nes sont pas aussi belles que...
8.Je dois parler au gardien de de l'immeuble; ... chien a aboye toute la nuit.Non ce n'est pas...
9.Chaque pays a ... historie vous avez... et nous avons...

Wiem że tam cos ma być z typu le mien, la mienne les miens, les miennes wstawione.
Prosze o przetłumaczenie i wstawienie w miejsce tych kropek zaimków. Z góry Dziekuje :)
Pomoc polega na sprawdzeniu zadania, a nie jego wykonaniu. Zajrzyj do podrecznika, poczytaj sobie o zaimkach dzierzawczych, zrob to sam, a ktos ci na pewno sprawdzi.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie