tekst o Krakowie

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Witam!
Bardzo bym prosił o przetłumaczenie tego tekstu:

Plusieurs dates importantes

1.En 1038, le roi Casimir I le Rénovateur a transféré de Gniezno au Wawel le siège de la monarchie. Cracovie restera la capitale jusqu'à la fin du XVI siècle.
2.En 1241, la ville a été brûlée par des Mongols qui, au cours du XIII siècle, la dévastaient régulièrement.
3.En 1257, la ville a une position de centre commercial grâce à une charte inspirée du droit de Magdebourg.
4.En 1364, Casimir le Grand a doté la ville d'une brillante université: l'Académie de Cracovie, devenue ensuite l'Université Jagellonne (dite la Jagellonna).
5.Sous la dynastie des Jagellons, grâce aux rois Sigismond I le Vieux et Sigismond II Auguste, Cracovie est devenue la plus puissant foyer de la Renaissance en Europe Centrale.
6.En 1795, au troisième partage de la Pologne, la ville de Cracovie a été donnée à l'Autriche.
7.En 1809, Cracovie est comprise dans le Grand Duché de Varsovie.
8.Dans les années 1815-1846, Cracovie est une petite république indépendante. Ensuite, elle est annexée par l'Autriche.
9.En 1919, Cracovie est restituèe à la Pologne.
10.Aujourd'hui, Cracovie est une ville européenne et même mondiale, ville polonaise très importante qui est la plus souvent visitée par les touristes étrangers (entre autres grâce à son musée d'art et de culture japonais - MANGGHA).

Wiem że tekst jest troszkę długi ale nawet przetłumaczenie jednego zdania bardzo by mi pomogło...
Proszę o pomoc...
Z góry dziękuje :)
1. W 1038r. Kazimierz I Odnowiciel zamienił siedzibę monarchy z Gniezna na Wawel.Kraków został stolicą do końca XVI wieku.
2. W 1241 miasto zostało spalone przez Mongołów, którzy w trakcie XIII wieku regularnie je niszczyli.
3. W 1257 zyskało pozycję centrum (ośrodka) handlowego dzięki aktowi, dokumentowi wzorowanemu an prawie magdeburskim.
4. W 1364 Kazimierz Wielki obdarzył (wyposażył) miasto we wspaniały uniwersytet: Akademię Krakowską, która stała się później Uniwersytetem Jagiellońskim.
5. Za Jagiellonów, dzięki królowi Zygmuntowi I Staremu i Zygmuntowi II Auguście, Kraków został najpotężniejszym siedliskiem renesansu w środkowej Europie.
6. W 1795, w czasie III rozbioru Polski, Kraków został przejęty przez Austrię.
7. W 1809 Kraków został włączony do Wielkiego Księstwa Warszawskiego.
8. W latach 1815-1846 jest małą niezależną republiką. Następnie został włączony do Austrii.
9. W 1919 Kraków ponownie znalazł się w Polsce.
10. Dzisiaj Kraków jest miastem europejskim, nawet światowym, bardzo ważnym polskim miastem, które najczęściej odwiedzane jest przez zagranicznych turystów (między innymi dzięki muzeum sztuki i kultury japońskiej MANGGHA)
I jeszcze wstęp "Kilka ważnych dat":)
To tłumaczenie trochę nieudolne, ale mam nadzieję, że trochę pomogłam;)
Dziękuje :* Bardzo mi pomogłaś :):)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia