witam =) jestem w trakcie sesji, więc się sprężę...
a1 i a2 zdawałam w AF Rybnik, a3-a6 - w Ostrawie. u nas DELF kosztuje znacznie więcej niż niż u Czechów... ;-)
a1 - losuje się zestaw 2 tematów - dialogów z egzaminatorem i wybierasz jednen do którego przygotowujesz się - ok 10 min. Mi się trafiło: opowiedz o swoich wakacjach marzeń w Paryżu; chcesz kupić mieszkanie - w agencji nieruchomości podaj swoje wymagania agentowi. wybrałam nr 2 żeby nie musieć prowadzić monologu ;-)
a2 - także zestaw do losowania - 2 tematy, wybierasz jeden, ok 20 min. tym razem zabawa polega na ustosunkowaniu sie do wybranego tematu - "zgadzam się" lub "nie zgadzam się" bo... mój zestaw: czy kobieta, któa nie pracuje powinna coś tam... już nie pamiętam co ;-); dorośli mówią że młodziez niczym się nie interesuje - co o tym sądzisz? temat marzenie! :-)
a3 - losujesz kartkę z tekstem i ma się ok 20 min na przeczytanie go i przygtowanie do, i tutaj dwie wersje: mi nauczyciel powiedział, ze będa zadawać pytania do tekstu, typu: skąd on jest zaczerpnięty; kto jest autorem, o co chodzi, etc.. a podczas egzaminu w Czechach, nikt mi takich pytań nie zadawał - dobrze że tyle razy odp z tekstu miałam przećwiczone, ze pyt znałam już na pamięc ;-); trafił mi się artykuł o percingu :-)
a4 - to jest tylko pisemny
a5 i a6 - nie pamiętam który, ale jednen jest tylko pisemny, jeden tylko ustny.
przy zapisie na oba wybiera się dziedziny z których chce sie zdawac egzaminy. ustny jest jak a3, z tym ze trochę dłuższy :D - jest 1h na przeczytanie i przygotowanie się z artykułu i się go i z niego odpowiada- u mnie przynajmniej Czesi wogóle nie wtrącali się do odpowiedzi. dopiero potem przyszedł Francuz i kilka pytań mi pozadawał
pisemny 5 lub 6 to jak a3, ale bardziej rozbudowane.
jakby cos jeszcze trzeba było - odp po sesji, czyli w pon =)
a co do pytania co daje DELF... w moim przypadku zwalniał z matury, ale teraz to nie działa :P. daje papierek, że znasz język, a to dzisiaj się liczy... to tak samo jak FCE - przeciez każdy "zna" angielski... po co więc ludzie tak tłumnie zdają egzaminy?? :-)
pozdrawiam i życzę owocnej nauki oraz udanych wakacji!! =)