DELF, DALF i inne-

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, ucze sie francuskiego od 5 klasy podstawowki (w tym momencie mam 20 lat :), mature ustna (stara) zdalem na 6 i mam dalej ten jezyk na studiach. Chcialem podejsc do egzaminu typu DELF lub DALF ale kompletnie nic nie wiem o tych egzaminach, a to co jest na stronce http://www.af-enpologne.pl/ to tylko zaciemnia mi obraz niestety :(. Nie wiem czy podejsc do DELFa czy DALFa, jaki jest poziom tych egzaminow, te wszystkie jednostki B1, B2 itd to dla mnie czarna magia. Jesli moglby mi ktos troche "rozjasnic" o co mniej wiecej chodzi, jak wygladaja te egzaminy i na ktory poziom moge "wskoczyc" po 8 latach nauki to bede bardzo wdzieczny :)) Merci beaucoup!
Skoro zdałeś na 6 to próbuj na DELFa.. nie podchodziłam narazie do żadnego z tych egzaminów, ale słyszałam, że DELF jest dla średniozaawansowanych. DALF jest już dla biegłych w języku.
..mh,.. Pomyliłam się... chciałam napisać: póbuj na DALFA. Powodzenia! :-)
Hej Lusia...co to sa te egzaminy Dalf i Delf, jestem ciemna...co one daje w przyszlosci, co to jest za papier? gdzie sie je zdaje? jestem po 4 latach nauki, pozdr, czekam na odpowiedz
Ja slyszalam doklanie cos odwrotnego - ze DALF jest niższym egzaminem niż DELF. Uczę się 7 lat i chce zdawac w tym roku na DELFA. Delfa można zdawać na 4 poziomach: A1, A2, A3, A4. Był też dawniej Acces au Delf, który obejmował 3 poziomy, ale nie wiem jak sprawa teraz wyglada. Poziomy A1 i A2 są dla osób średniozaawanswanych, pozostałe są trudniejsze:)
dalf=degre avance de la langue francaise czyli poziom zaawansowany a delf=degre elementaire de la langue francaise czyli zaawansowany.jak masz licencjat z francuskiego to tak jakbys miala dalf, wiec trzeba cos juz reprezentowac w mowie i pismie
sory pozno juz i sie pomylilam...delf to poziom elementarny i jeszcze poki pamietam ten egzamin zdaje sie w instytucie francuskim kosztuje z 800zl i na dalfie trzeba pisac synteze odsluch jest i wcale nie jest to proste moja kolezanka oblala mimo ze byla we francji i jeszcze na 3 roku romanistyki.POWODZENIA!
..a powiedzcie - czy trzeba DELFA zdawać wszystkie poziomy czy tylko który się chce? Ile kosztuje podejście do A2 i czy te nowe zmiany dla UE w DELFie podwyższą stopień trudności egzaminu? Będę wdzięczna za odpowiedź..
a skad ty te informacje wzięlaś? jednostki które wymieniłaś to nie poziomy, a części składowe delfa (dotychczasowe)
poziomy dopiero od września zostaną ustanowione
dalf nie jest niższym egzaminem, jest wyższy - żeby zdawać dalfa, musisz mieć zdanego delfa2 (analogicznie z delfem2),
sytuacja ta ma się zmienić w następnym semestrze, kiedy ta stopniowość przestanie obowiązywać, no i dobrze, bo DALF na dzień dzisiejszy kosztuje majątek (ok.540 za samego dalfa + acces lub poprzednie certyfikaty)
za delfa 800zł? trochę drogo, AF ma tańsze. chyba, że zależy też od miasta...
euch...poprzednia odpowiedź była do "mrozi" (explorer miesza)

jak napisałem, a1, a2 itd. są częściami egzaminu delf1 i nie możesz wybrać sobie tej, którą chcesz zdawać. trzeba podejść do wszystkich, nie pamiętam juz jak było z punktacją i zaliczeniem.
egamin kosztuje w sporym zaokrągleniu 550zł, a czy po reforme zmieni się trudność - nie sądzę, zawsze w końcu jeden egzamin może być łatwiejszy lub trudniejszy w stosunku do poprzednich lat
Hej! Z DELFem/DALFem to wydaje mi się, że nikt teraz nie może do końca wytłumaczyć bo robią 'reformę' w tych swoich certufikatach. Ma być ich mniej - np. nie bedzie a1 a2 a3 a4 tylko tak jak w skali europejskiej a1 i a2 bedzie znaczyło tyle co a1 a a3 i a4 tyle co a2.

Jesli mieszkasz w dużym mieście to najlepiej jakbys się wybrała do Alliance Francaise i tam Ci spokojnie to wytłumaczą. Mozesz tez iśc do jakiejś szkoły językowej - napisać test na poziom grupy i wtedy będziesz wiedzieć mniej więcej do jakiego stopnia się przygotowywać.

O ile się nie mylę to jesli na przykład nie masz DELFa a chcesz iść od razu na DALFa to wtedy napierw musisz napisać Acces au DALF.
Miłej nauki :)
Dziękuję, już trochę mi rozjaśniliście jak to jest.. ale wciąż nie jestem pewna - czy muszę koniecznie podejść do A1, potem doA2 ... i tak po kolei do wszystkich, bo inaczej nie ma możliwości zacząć np. od samego tylko Delfa A4? Chodzi mi o to - czy bez zaliczonego A1 nie pozwolą podejść do A2 (i tak kolejno z następnymi)..
..i powiedzcie mi też co sądzicie o TELC-u. Czy jest traktowany we Francji inaczej niż DELF i DALF?
Pozdrawiam
Masz kilka możliwości:

1. zdajesz wszystkie części po kolei ( najdroższa i najdłuższa, ale najmniejsze ryzyko, bo musisz powtarzać tylko te części, których nie zdałaś )

2. Zdajesz acces au delf ( a1-a4 w jednym ), potem a5 i a6 i masz DELF

3. Zdajesz Acces au DALF i potem b1-b4 z DALFa ( problem w tym, że masz wtedy limit czasowy na ich zdanie i nie masz papierka przed zdaniem wszystkich części DELFa.
Teraz juz nie ma jednostek A3 i A4. Od nowego roku akedemickiego 2005/2006 jest tylko:
DELF : A1, A2, B1, B2
DALF : C1 i C2
witam, Delf jest niżej niż Dalf, teraz w skład egazminu wchodzą jednostki A1, A2, B1 i B2...ja zdawałam w czerwcu a1 i a2 i koszt jednej jednostki 125 zł, uważam , że te egzaminy nie są takie straszne a papier zawsze się przyda. jednostki A3 i A4 są zastąpione od tego roku jednostką B1.
Telc'a też zdawałam w tym roku na poziome B1 i uważam , że był łatwiejszy od Delfu A1 i A2, ale to już sprawa indywidualna. Tak czy inaczej życzę powodzenia :)
acha i nie musisz zdawać po koleji A1, A2, B1, B2...możesz zacząć od dowolnej jednostki. Spróbuj rozwiązać sobie testy na stronce www.ciep.fr
Moni, wyjasnij mi co jest czym zastapione?
Mam zdane dawne A3 i A4, czy to sie bedzie teraz liczyc, czy musze zdac wszystko od nowa?
W szkole w ktorej zdawalam sami nie wiedza :/
a3 i a4 teraz jest zastąpione B1 i z tego co mi mówiono w Alliance Francaise to będzie można zamienić na dyplom B1 tylko nie wiem, czy to tez obowiązuje osoby, które zdawały dużo wcześniej. Zdawałam w tym roku A1 i A2 i otrzymałam 2 osobne certyfikaty i one będę zastąpione dyplomem, tylko, że to trzeba juz sobie załatwić samemu na stronie www. ciep.fr tam mają być jakieś formularze do wypełnienia (jeszcze ich tam nie ma) i potem taki nowy dyplom ma być odesłany do miejsca w którym się zdawało egzamin. Niestety jak widzisz moja wiedza nie jest kompletna, ale tak dokładnie to nikt nic nie wie jeszcze. :(
zobacz sobię tę stronkę :http://www.ciep.fr/delfdalf/docs/DELF-DALF.pdf
Dowiedziałam się , że wydane juz dyplomy nie tracą ważności a więc nie zostaną zastąpione nowymi dyplomami ale osoby które zdały już jednostki sj\kładajace się w jedną całość w nowej wersji egzaminu mogą wystąpić z prośbą o wydanie im dyplomu w nowej wersji. Prośbe o zaktualizowanie trzeba kierować od 01.0905 do 31.08.2007. a kombinacja nowa wygląda tak:
stary A1 i A2 = A1 nowy,
stare : A1 i A2 lub A3 lub A1 i A3 lub A1 i A4 lub A2 i A3 lub A2 i A4 to nowy A2,
stare A3 i A4 to nowy B1
a jeśli chodzi wyżej to mam pewne wątpliwości czy :
A5 razem B4 = B2 nowy ; A6 i B1 = B2 nowy; A6 i B3 = B2
stare B1 i B4 = C1 nowy lub B3 i B 4 = C1 nowy. Po krótce tak by to wyglądało. Mam nadzieję, że ktoś cos z tego zrozumie :) pozdrowionka
Dzieki Moni.
Troche mi sie rozjasnilo :)
Czyli wyglada na to, ze mam B1 i teraz musze sie zapisac na B2.
pas de problème ;) bises
ucze sie 4 rok francuskiego i za soba mam juz zdane delf A1 i A2 nie jest tu potrzebna mocno zaawansowana wiedza przynajmniej na te stare jednostki a jeden egzamin w katowicach kosztuje 125 zl ;) powodzenia wsyztskim ja w tym roku podchodze do starych A3 i A4 (nowe A2 :P )
Stare A3 i A4 to nowe B1 (a nie A2 jak piszesz)
ja się w tym kompletnie nie łapię ;( czyli np. jak mam zdane wszystko od A1 do A4 plus A6 to muszę zdać B1 żeby mieć całego Delfa? czy o co chodzi?
Jezeli masz A1 do A4, to znaczy ze masz caly DELF 1 i nic nie wymieniasz. Dawne dyplomy nie traca wartosci, wymienia sie tylko pojedyncze jednostki.
A6, niestety, chyba Ci przepada.
Na pewno nie zdawaj B1, bo to to samo co dawne A3 i A4, wiec mialabys dwa razy ten sam dyplom, tylko w innej formie.
Teraz mozesz podejsc do B2, albo zmierzyc sie od razu C1.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Egzaminy

»

Życie, praca, nauka