DALF

Temat przeniesiony do archwium.
Mam dwa pytania:
1. Uczę się francuskiego z podręcznika Tempo od roku. Przygotowują one do egzaminów Delf. Drugą (ostatnią) część książki skończę w czerwcu, a prowadzi ona do Delfa na etapie A-4. I tu pojawia się moje pierwsze pytanie - jaki to teraz poziom Delfa? Teraz druga kwestia. W tym roku zaczynam liceum, a na studia chciałabym wyjechać do Francji, w związku z czym potrzebuję DALFa. I tu pojawia się moje drugie pytanie - w jaki sposób się do niego przygotować w ciągu 3 lat? Czy uczyć się na jakiś kursach przygotowawczych w szkołach językowych (biorąc pod uwagę, że w czerwcu będę na poziomie DELF A-4)? Jeśli tak, to jakie polecacie? Chodzi mi tu o szkoły w Legnicy albo we Wrocławiu czy też w okolicy.
2. Druga kwestia to kursy językowe za granicą. Również w czerwcu kończę 16 lat. Czy znacie może jakąś godną polecenia szkołę we Francji lub Belgii dla osób w moim wieku?
Mam nadzieję, że napisałam to mniej mgliście niż zazwyczaj i dziękuję z góry za odpowiedź!
Jestes pewna,ze wymagaja DALF-a? Mnie sie zawsze wydawalo,ze DELF wystarczy,choc moze sie zmienily przepisy-tego nie wiem. W zasadzie DALF uprawnia do nauczania jezyka francuskiego, wiec jest to,ze tak powiem wyzsza szkola jazdy ( zreszta ja sama zdaje go w tym roku) i nie sadze,zeby byl konieczny, aczkolwiek moge sie mylic.
Co do przygotowania do egzaminu, nie wiem czy we Wrocku jest osrodek Alliance Francaise-jesli tak-radze tam isc na kurs przygotowawczy.
Jesli chodzi natomiaat o studia we Francjilepszym pomyslem,jest przenisenie sie po roku z Polski niz zaczynanie tam,ale to moje zdanie. Pozdrawiam
po pierwsze to po A-4 (czyli po calym DELF I) masz przed soba serie czterych egazminow aby dostac
DELF II - moze je wszystkie naraz zdawac tak jak moglas zdawac naraz caly DELF I - szczerze powiedziawszy DELF II nie rozni sie on bardzo od DELF I poziomem - jest tylko nieznacznie trudniejszy.
Natomiast DALF jest jak gdyby egzaminem z innej polki. Slusznie sie doczytalas informacji i jest to egzamin ktory jest wymagany aby sie dostac na studia we francji na pierwszy rok od razu i tak aby tam byc caly czas nie tylko na wymiane (przynajmniej tak bylo 3 lata temu keidy ja sie zapisywalem na pierwszy rok studiow we Francji)
szczerze ci powiem ze nie wiem z jakiej ksiazki jest sie najlepiej uczyc - ja sie jezyka nauczylem bedac we francji przez rok i tam zdalem wszystkie delfy i dalfa tez - tak jest chyba najlatwiej.
moja rado byloby najlepiej zebys spedzala jak najwiecej czasu we francji (wakacje, wymiany, praca) i jak juz tam bedziesz to staraj sie tak aby wokol ciebie bylo jak najmniej polakow i innych obcokrajowcow (pokusa rozmowy po polsku czy angielsku jest bardzo duza a mozg zawsze podswiadomie wybiera latwiejsza droge - jezyk ktory znasz lepiej)
jesli nie masz mozliwosci wyjzdu - no to korepetycje sa raczej niezbedne. oprocz tego proponuje telewizje (jesli masz satelite albo kablowke na pewno znajdziesz cos fransukiego: TF1, TF2, M6, Arte, Euronews po francusku,) oprocz tego radio - w DALF masz jeden egzamin z rozumienia dialogu, lub audycji - te audycje sa najczesciej brane z radia "FranceInter". mozesz sluchac online tego i jemu pokrewnych radii (odpowiednik naszego polskiego radia) a przy okazji wieczorami sa fajne audycje)
FranceInter, FranceCulture, FranceMusique
polecam rowniez abys odwiedzala jak najwiecej francuskich stron internetowych skoro masz dostep do neta - dziennik Le Monde jest niezbednikiem, jest to najbardziej "szanowana" gazeta i z tradycjami, pisana tylko poprwana francuszczyzna i na dodatek maja nieglupie artykuly (te poza polityka oczywiscie), jesli interesuje cie troche lzejsza lektura to Le Figaro albo Telerama sa na poziomie (w kwestiach jezykowych mowiac)
powodzenia w dalszych przygodach z francuskim
pozdrawiam
Juz nie, od zeszlego roku zmienily sie przepisy i teraz mozna zdawac dowolna jednostke, bez potrzeby zaliczania nizszych. Jak by sie wiec ktos bardzo uparl, to mozna nawet od razu do C2 podchodzic,ale to tak na marginesie.
A co do podrecznikow to zgadzam sie z przedmowca, nie ma zadnych dobrze przygotowujacych. Najlepiej zapisac sie wiec na kurs przygotowawczy do AF

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia