A jakie wrazienie po B2 ?Prosze piszcie...

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo prosze napiszcie cos o Delfie B2 ? akie sa mniej icj tematy wypracowan,tamaty ustnych ypowiedzi,czy nagrania sa trudne itp?Z gory ogromne dzieki
Nie było tak źle... W Gdańsku wszyscy zdali. Nie podobały mi się tylko nagrania - dużo szumów i bardzo szybko, a w jednym lektor ściszał dość gwałtownie głos. Jedno (dłuższe) było o historii kartografii :-P. Fascynujące. Teksty wydawały mi się w miarę proste, choć pytania nieco dziwne. Chyba nie były jednak dużo trudniejsze niż na dawnym A5. Dało się zrozumieć. W pierwszym była mowa o roli kultury wyższej w resocjalizacji więźniow, a w drugim o francuskim czasopiśmie w UK, jeśli dobrze pamiętam. Do napisania - list formalny (prośba w imieniu ogółu) zamiast rozprawki, o której byłam święcie przekonana, że się pojawi. Myślę, że jeśli ktoś przejrzał stare delfy i stwierdził, że rozumie chociaż 70% z tekstów oraz zna parę słówek przydatnych przy pisaniu rozprawki, to powinien się zdecydować na B2 (B1 nie zdawałam, ale jest podobno dużo, dużo prostszy). Warto poznać dokładnie strukturę ezaminu (np. jak powinna wyglądać wypowiedź ustna), bo wtedy dość łatwo zaliczyć, nawet jeśli nie jest się językowym orłem. Pozdrawiam i zachęcam do zdawania :-)
Bardzo dziekuje wreszcie ktos opisal,ja zdawalam b1 teraz ,nie mam jeszcze ynikow ale wlasnie nie znalam za bardzo struktury egzaminu i mialam probem :) a w sesji letniej chcialabym podejsc do b2,moglabys cos napisac o strukturze egzaminu?a i czego dotyczyl en list formalny?i wlasnie jak wyglada ustny?bardzo,bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam noi gratuluje:)
Egzamin składa się z czterech części: rozumienia ze słuchu (dwa nagrania, pytania testowe i otwarte), rozumienia tekstu pisanego (po prostu czytanie ze zrozumieniem, dwa dość długie teksty + pytania na które trzeba odpowiadać własnymi słowami), pisanie wypracowania (może być rozprawka, recenzja lub list formalny) oraz egzamin ustny (Losuje się dwa teksty i wybiera jeden, z którego trzeba wyciągnąć problematykę. Na przygotowanie jest pół godziny. Wypowiedź powinna wyglądać jak rozprawka, musisz sama ze sobą podyskutować - najlepiej napisać sobie wstęp, po trzy argumenty za i przeciw oraz zakończenie. Można sobie zerkać podczas mówienia na notatki, ale oczywiście nie wolno wszystkiego czytać z kartki.) Na moim egzaminie list formalny miał być prośbą do burmistrza o nie zamykanie lokalnej szkoły, ale to chyba nie ma dla Ciebie zadnego znaczenia, bo przecież i tak dostaniesz inny :->. Jak wyniki B1? Pozdrawiam ciepło i życzę powodzenia podczas sesji letniej :-)
Wielkie dzieki z aodpowiedz,B1 zdalam:) rozprawki uczylam sie juz na B1 takze mam nadzieje ze z tym nie bedzie problemu:)Jeszcze razdzieki i rowniez zycze powodzenia pozdrawiam

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa