olimpiada 2007

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 83
napewno 15 bo pamietam:D
a co do zadnaia z "adverbes" to z teco co pamietam bylo 6 przypadkow wiec pewnie 6 poins:D
no własnie ile trzeba miec pkt zeby sie dalej dostac?maksimum chyba było 90??
hej od 59 pkt przechodzi sie -> tj 60 %,
p.s. jak trzeba byłop zrobic to zdanie -> il m'en a donne quelques-uns czy jakos tak?
w zeszłym roku było to zdaje się 60%, więc próg w sumie dość niski.

heh, będzie śmiesznie jak mi zdyskwalifikują wypracowanie, ale chyba moje własne nauczycielki nie będą takie wredne...

a jaki mieliście nagłówek listu, co? :)
Ja pamiętam, że na tej drugiej stronie miałam "faux" 3 razy pod rząd;)
no właśnie, za długo pisałam post i ktoś mnie wyprzedził w odpowiedzi.

a maksymalna ilość punktów to zdobycia to 91.

p.s. ja napisałam il m'a donne quelques livres, ale właśnie zwątpiłam, czy to quelques było w porządku. w każdym razie il m'a donne des livres (czy tam cokolwiek) byłoby na pewno dobrze. chyba że już całkiem zgłupiałam :)
olimpiada przystępna:) a co najważniejsze temat psychologiczny (postarali się tym razem:))jedyna nauczka na przyszłość : avec les verbes: pouvoir, savoir, oser et cesser ,,ne" peut etre employe sans ,,pas''alors une phrase est tout de meme une negation. jak poszło tym z dwujęzycznych?? słyszłam że tematy dużo trudniejsze.........
Hej :). już wątek ten pojawił się, aczkolwiek go nie wyjaśniono. ''Il m'en a donne quelques-uns'' można było przekształcić w zdanie z ''quelques + nom'' ?
tak ale; w rodzaj meskim, liczbie mnogiej
tzn tak mi sie wydaje, bo gdzies o tym czytalam:PP ja tak zrobiam
mam dziwne pytanie. W zadaniu pierwszym -tym do tekstu- jesli zamiast skreslac krzyzykiem poprawne odpowiedzi, zaznaczalam w kolko to mi uznaja czy mam 0 punktow za cale zadanie? prosze, odpowiedzcie jak wiecie cos na ten temat bo caly dzien mnie to nurtuje:/
Mnie się wydaje,że na pewno Ci uznają :) Nic się nie martw !
w takim razie prosba do WSZYSTKICH-zapytajcie w poniedzialek swoich nauczycieli co by zrobili w takiej sytuacji (tzn gryby w zadania z prawda/fałsz poprawne odpowiedzi byly zaznaczone w kolko a nie tak jak w poleceniu-skreslone krzzykiem).

Bo ja sie zaloze ze moja nauczycielka, ktora bedzie mi sprawdzala olimpiade, mi tego nie uzna, bo kilka razy nam mowila zeby uwazac gdzie jest "zakresl w kolko", gdzie "podkresl" a gdzie "zaznacz krzyzykiem" :(((
napewno Ci zaliczy, bo olimpiady sa sprawdzane recznie a nie komputerowo- a tu bylby problem- wiec trzeba uwazac ale tylko na takch egzaminach jak matura i jakies testy po szkole podstawowej i gimnazjum. Jeli nie dostals wczesniej regulaminu wyboru tekstu (a musle ze nie dostałaś) to mozesz byc spokojna-> zaliczy Ci to, bo to nie blad!!
a tak pozatym z tego co kojarze to tam w poleceniu do 1szego zadania (bo mysle ze o nim mowisz) bylo krotkie polecenie,tj jedno zdanie w ktorym nic nie pisalo o sposobie zaznaczania, wiem bo jestem wrazliwa na takie "szczegolowe" polecenia, zawsze mnie smiesza:)
co do sprawdzania komputerowego... to zeby w ogoledo takowego doszlo to musi najpierw to sprawdzic moja nauczycielka, a uwierz ze ona sie o tego typu rzeczy bardzo czepia, i moze mojej olimpiady nie przepuscic dalej. A co do polecenia, byl uzyty czasownik COCHER (czyli skreslic krzyzykiem czy jakos tak)
Po spokojnym przemysleniu wszystkiego (a mialem na to caly dzien :D ) stwierdzam, ze powinno byc dobrze.
Na pewno mi z 2 pkt poleca na tych przyslowkach. To mi sprawilo najweksza trudnosc.
A jak tam u Was?
Ja tez wczoraj pisałam i nawet jestem zadowolona myslałam że będzie o wiele trudniejsze a tu sie okazało że nawet niema strony biernej ani mowy zależnej
Witam :) Ja napisałam identycznie :))
A co daliście, jak w tym ćwiczeniu z wpisaniem początków zdań było: ............. que nous aurons la possibilité de voir ce monument, czy coś w tym stylu ;p ?
ja dałam nous esperons.
ja napisałam je doute..mam nadzieje ze dobrze:)
A jak w tym zdaniu przed to "que" dałam "parce"...? Już nie pamiętam dokładnie, co tam napisałam, ale na pewno zrobiłam z tego "parce que"... Uznają?
A ja dałam Nous sommes heureux uznają ????
hej! ja pisałem test "B". szczerze powiedzieć, to nie mam zielonego pojęcia o czym mówicie... Chyba jedyną rzeczą, jaką mieliśmy wspólną, to ćwicz. na czasy - bajka o księżniczce na ziarnku grochu. Jako tekst do czytania ze zrozumieniem dali nam l'article paru ds le Point (peut-etre) intitule "Protegez les enfants"
en general, c'etait bien, j'espere...
jak zwykle miałem problemy z rodzajnikami...
słownictwo w tym roku wybrali iście wyczesane - pięniądze, pożyczki, oddawanie, długi..
wypracowanie było bajecznie proste - poleć ostatnio przeczytaną książkę czytelnikom czasopisma "Adolescents"...
czy jest jeszcze ktoś z dwujęzycznej? piszcie?

jeśli chodzi o próg punktowy, to wynosi chyba 75%, nie za dużo, jednak słownictwo i wyrażenia nie były takie łatwe, można było stracić sporo punktów...;(
ja już dostałam wiadomość...że napisałam na 70 pkt i wstępnie się zakwalifikowałam.....Noooo trochę jestem zawiedziona:-/ dużo głupich gaf zrobiłam przy zadaniu pisemnych....ach to roztrzepanie. Ogólnie test oceniam jako prosty:) Zycze powodzenie Wam wsyztskim. I wiecie moze, czy Komisja moze podwyższyć próg?
Czy ktoś jest moze z okręgu Gdańskiego?
a ja mam kolejne pytanko... czy to zadanie w ktorym trzeba bylo wpisywac poczatki zdan to tylko subjonctif bylo czy czasy w indicatif (np aurons zamiast ayons) tez? bo jakos sie rozpedzilam i do kazdego przykladu wpisywalam zwroty po ktorych jest subjonctif, i wlasnie juz zglupialam:/
bylo jedno bez subjontifa:) ale tylko 1:)
Powiedzcie mi jak zrobiliscie cie to zdanie: bo pisalm wczesniej tutaj , ale jakos zosalo pominiete:) a ja chcialabym wiedziec.... :)
c'est ce que nous (savoir) .....bientot! (penser)....la reine
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 83