Olimpiada 07 - II etap

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 84
czy mnie też moglabys przeslac te pliki?? Bardzo prosze przydalyby mi sie bardzo:) moj e-mail: [email]
pozapychalam Wam poczte!!:PP sprwdzie:) a tak wogule to z jakich okregow jestescie??
czy ja też mogę prosić o te materiały?? będę bardzo wdzięczna:) oto mój e-mail [email] =)
Doszło, dziękuję :)

Z Krakowskiego. No, przynajmniej tak mi się wydaje. Jestem z Kielc, więc to chyba Krakowski... :P
Ja mam takie pytanie: umiecie wszytkie formy nieregularne? np. passe simple? uczycie sie ich?
Huhu, to na drugim etapie ma byc rowniez passe simple? Szczerze mowiac, tego sie nie spodziewalem ;p
nie wiem czy bedzie:) dlatego pytam czy go znacie:) jakie czasy powtarzacie?:D
Ja powtarzam praktycznie wszystko, co się da;) Passé simple może się pojawić, czemu nie, w końcu to już wyższy poziom olimpiady;) Poczytam sobie jeszcze, w jakich przypadkach sie go stosuje, porobię ćwiczonka;) A jak myślicie, może zdarzyć się passé surcomposé?
surcomposé teoretycznie może:) a passé simple z tego co wiem nie ma prawa dawniej był ale teraz go z wymagań wykreślili...
gdzie mozna znalesc tak owe wymagania?:)
Ale nie zaszkodzi umieć na wszelki wypadek i passé simple;) A subjonctif imparfait i plus-que-parfait może się pojawić???
plus-que-parfait to się prawie na pewno pojawi..no ale w końcu to nic strasznego;)a sbjonctif imparfait to jest cos tak archaicznego że chyba by na to nie wpadli - nie wymaga się go na szczęście. Z subjontif to tylko présent i passé. Nie wiem gdzie można je znaleźć po prostu wiem że teraz nie wymagają na żadnych egzaminach passé simple a już na olimpiadzie na pewno nie:) za to dawniej był w takiej ksiażce ze starymi olimpiadami chyba z lat osiemdziesiątych stale sie pojawia wymiennie z imparfait - no ale nas to już nie dotyczy..
No, że sam plus-que-parfait będzie, to raczej pewne, mi chodziło o subjonctif pqp, ale skoro piszesz, że subjonctif imparfait jest bardzo mało prawdopodobny, to i subjonctif plus-que-parfait też raczej nie będzie;p
noo raczej:p zastanawiam sie ilu francuzów potrafi go używać...;D
Wydaje mi się, że raczej niewielu... Członkowie Akademii Francuskiej???;)
:):):)
nie no w starofrancuskiej literaturze moze jest...
ojej, Olimpiada... :) szkoda,że w tym roku nie mogłam brać udziału ;p ale życzę Wam powodzenia :) Tych strasznie rzadkich czasów nie powinno być, bez przesady...:) a wątek ubiegłorocznej olimpiady i tematów już był tu poruszany, poszukajcie w archiwum.:)
no a może ma ktoś popozycje z czego najlepiej uczyć się idiomów? =D
Heh nikki :):) Tez musze ci się pochwalic ze pszeszłam ale niestety w 2 etapie nie wezme udziału:/ termin odpada...mam studniówkę :)
o merde... ja chyba tez nie pojde na drugi etap bo w tym samym dniu mam studniowke:(
Ja rowniez mam wtedy studniowke :) Na dodatek musze dojechac do Gdanska z Olsztyna ;p Jednak z olimpiady nie zrezygnuje :)
No coz, po prostu ciekawy dzien bedzie :)
a ja nie wiem kiedy mam studniowke:P ale robi sie je w soboty?
sesaj to bedziesz mial co wspominac po latach:D
Ja Karolu, tez jadę z Olsztyna do Gdańska i na studniówkę wracam, ale wiesz, bardziej niż Tobię to współczuję Kasi, która chce z Tobą jechać:)
Jednak kobita to ma wiecej przygotowań:P
C'est la vie. Juz my sobie razem poradzimy :)
Dlatego slowo wspolczucie jest tutaj zdecydowanie nie na miejscu ;p
mam prośbę - mój transfer nie pozwala na ściągnięcie książki 'vocabulaire progressif', czy mógłby ktoś przesłać mi ją mailem? Będę bardzo wdzięczna.
[email]
z jakich okregow jestescie? ja z krakowskiego:) jesli ktos jeszcze to moj [gg] -> zagadajcie chetnie poklikam=D Pozdrawiam
Ja mam pytanie odnośne części ustnej drugiego etapu. Na stronie af wyczytałam, że trzeba przygotować po cztery tematy z każdej z czterech dziedzin (czyli szesnaście, o ile mnie tabliczka mnożenia nie myli). A na ustnej prezentuje się każdy ten temat? W jaki sposób się to odbywa? I jeszcze: ile czasu trwa prezentacja każdego tematu, a ile rozmowa?
nie no z wszystkich na pewno nie....mysle ze prezentuje sie po jednym z każdej dziedziny może wie ktoś wiecej?=)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 84

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka