Olimpiada 07 - II etap

Temat przeniesiony do archwium.
61-84 z 84
| następna
Są juz oficjalne wyniki I etapu olimpiady?????????na jakiejs stronie czy tylko w szkołach.
pozdrawiam
U mnie w szkole jeszcze nic nie ma. Chociaz to juz jest czas, kiedy powinny przychodzic wyniki do szkol. W ciagu paru dni powinny byc :)
U mnie oficjalne wyniki były już w zeszłym tygodniu, więc i u Was powinny niedługo być;)
U mnie też jeszcze nic nie było... Aha, podobno- tak słyszałam- my w Poznaniu nie będziemy pisać od 9, bo jest jakiś problem z salą na UAMie i może będziemy pisać gdzieś między 12 a godz. późniejszymi ( kurczę, ale czy to w ogóle możliwe, przeniesienie tej godziny??). Nie wiem czy to na 100% pewne, ale cóż, przekonamy się, kiedy oficjalne wyniki wreszcie dotrą do mojej szkółki.
U mnie też jeszcze nic nie było... Aha, podobno- tak słyszałam- my w Poznaniu nie będziemy pisać od 9, bo jest jakiś problem z salą na UAMie i może będziemy pisać gdzieś między 12 a godz. późniejszymi ( kurczę, ale czy to w ogóle możliwe, przeniesienie tej godziny??). Nie wiem czy to na 100% pewne, ale cóż, przekonamy się, kiedy oficjalne wyniki wreszcie dotrą do mojej szkółki.
dzwoniłam dzisiaj do Alliansu, podobno wyniki przesla do szkół do 14.XII ale miały być już 10. Szkoda, ze tak późno.
>Ja mam pytanie odnośne części ustnej drugiego etapu. Na stronie af
>wyczytałam, że trzeba przygotować po cztery tematy z każdej z czterech
>dziedzin (czyli szesnaście, o ile mnie tabliczka mnożenia nie myli). A
>na ustnej prezentuje się każdy ten temat? W jaki sposób się to odbywa?

trzeba przygotować 12 tematów - po 4 z trzech dziedzin, a dziedzina czwarta to odpowiedź mniej więcej taka jak na maturze rozszerzonej na jakiś głupi temat typu 'zdrowe odżywianie' albo 'podróż twoich marzeń'.
z tych 12 tematów prezentuje się 3, po jednym z każdej dziedziny.

jak to się dokładnie odbywa, też nie wiem (w zeszłym roku nie dobrnęłam do etapu ustnego), ale dużo informacji jest w zeszłorocznych wątkach tu, na forum :)
Z tego, co wyczytałam w innych tematach na forum, to pytają tylko z wybranych tematów, np z 2 z literatury. Najpierw nalezy zaprezentowac temat, a potem wypytują ( najbardziej szczegółowo z literatury podobno:P). Ponoć prezentacja trwa ok. 15 minut,razem z odpowiedzią ....ok 30 minut na jeden temat.
jest dokładnie tak jak piszecie, najpierw trwa luźna rozmowa na wylosowany temat z francuskiego, a potem z każdego działu odpowiada się na jeden temat wybrany przez komisję. ciężko określić dokładny czas rozmowy, to już zależy od tego ile przygotowaliśmy.. i najpierw trzeba jeszcze przejść pisemny, a on do łatwych wcale nie należy;)
no wlasnie i cale szczescie ze nie bede musiala referacikow przygotowywac:P
Orientujecie się, czy słuchanka jest porównywalna z tą z matury rozszerzonej?
nie wiem jak gdzie indziej ale w krakowie jest czytana zamiast nagrania czyli łatwiejsza
z tego, co ja czytałam, jest trudna. Myślę, że trudniejsza, bo matura jest dośc łatwa... Ponoc napierw jest czytana pierwszy raz 'na sucho" a dopiero pózniej daja zadnia. To moze być trudność.
W zeszłym roku, u nas w Poznaniu było coś o jakimś młynarzu i też było czytane:). Jak dla mnie nie było to za bardzo trudne, ale oczywiście to wrażenie subiektywne, poza tym i tak nie mogę powiedzieć czy nie strzeliłam tam jakiegoś byka. Niby wszystko jasne, ale czasem coś i tak się może pomylić.... Co do słuchania jeszcze- i to mnie zaskoczyło- że przed wysłuchaniem tekstu napisano nam słowa, których możemy nie znać... No po prostu takiego czegoś się nie spodziewałam, choć akurat pamiętam, że te słówka aakurat znałam. Nie było tak źle... Alors on verra....
no u nas tez tak było nie wiem czy sie komus te slowa przydaly jak ich nie znal to powodzenia w dalszej czesci testu:) i nie rozumiem czemu nie pozwola najpierw przeczytac pytan w ten sposob to pierwsze sluchanie nie ma wiekszego sensu..
mhh kto wie czy nie ma.... wszystko ma jakis sens:D wydaje mi sie ze to 1sze sluchanie jat po to zeby zroumiec ten tekst, (to calkiem tak jak na sluchaniu z pytaniami, najpierw poznajesz tekst, a pozniej skupiasz sie tylko na wylapaniu odpowiedzi na to konkretne pytanie) swoja droga to dobre bo wiesz gdzie co jest:) bo np. na DELFIE B2 sluchasz tylko raz z pytaniami, i moze Ci cos umknac (ludzka rzecz):D a jak tam u Was przygotowania, co powtarzacie??:D
na razie nic:D jakos ciagle nie mam czasu.. ale lepiej by bylo najpierw poznac pytania zeby wiedziec na co zwracac uwage moim zdaniem to jest utrudnienie
zaraz ale na B2 tez sie slucha dwa razy:o przynajmniej ten drugi dłuższy tekst
Pendant le DELF B2, il y a une seule écoute pour le premier document, et deux écoutes pour le second:) Salutations:D
ja powtarzam całą gramatykę, bo niebardzo wiem, czego się spodziewać. Na pytanie , co będzie, wszyscy odpowiadają "WSZYSTKO". nie wiem, czy tracic czas na powtórkę czasów literackich. Siedzę tez nad słówkami i idiomami. A jak WY?
nie trac czasu na literackie ja tez nie bede:) mam tylko nadzieje ze jesli pojawia sia (oprocz tekstu) to w nielicznych zadaniach:D
A nie ma ktoś przypadkiem jakichś arkuszy z poprzednich lat z 2 etapu? To by ułatwiało nieco sprawę... Jak coś to bardzo bym prosił przesłać na [email]
dolaczam sie do tej prozby [email]
no to trzymam kciuki za Was! i życzę przejścia do następnego etapu USTNEGO i Okregowego!!!! Powodzenia! :*
Temat przeniesiony do archwium.
61-84 z 84
| następna

« 

Życie, praca, nauka

»

Nauka języka