Egzaminy we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Czy moze ktos mi napisac czy istnieje jakas mozliwosc zdania egzaminu jezykowego we Francji ktory potwierdzi moja znajomosc j.francuskiego?Chodzi mi o jakis egzamin w stylu DELF i w jaki sposob mozna sie cos wiecej dowiedziec na ten temat!Z gory dziekuje i pozdrawiam!
witam
Z tego co wiem to można zdać we Francji normalnego DELFA
proponuje dowiedzieć sie czegoś więcej w najbliższej placówce Alliance Française
co roku organizowany jest egzamin TCF (test de connaissance du francais) w maju lub czerwcu (zalezy pewnie od departamentu?) - cos w stylu TOEFLu angielskiego tzn. masz godzine (albo poltorej, nie pamietam juz dobrze ;-) ) na wybor odpowiedzi a, b, c.... na pytania. jest oczywiscie czesc do sluchania ze zrozumieniem, a potem rozumienie tekstu czytanego+gramatyka (razem). teoretycznie jest jeszcze rozmowa, ale ja np. jej nie mialam ;-) generalnie test jest beznadziejny, wszystko to kwestia szczescia... ale przepuszcza cie na uczelnie wyzsze we Francji i jest duzo latwiejszy od DELFa czy DALFa (tak mi sie wydaje). jako oceny dostajesz niveau - sa od 1 do 6. chyba zeby studiowac powinienes miec conajmniej niveau 4, ale sa i tacy co z gorszymi ocenami zostali przyjeci na studia i jakos sobie radza ;-)
a zeby dowiedziec sie czegos wiecej polecam Google ;-) zawsze wszystko wiedza.

« 

Inne

»

Brak wkładu własnego