Trudne początki ...

Temat przeniesiony do archwium.
Od września uczę się francuskiego, kompletnie od podstaw. Mam świadomość tego, że jest to bardzo mało i w tym wypadku moje pytanie może okazać się głupie. Ale myślę o zdawaniu matury z tego języka na poziomie podstawowym (na rozszerzony wydaje mi się, że nie ma szans..). Boję się tylko, że gdyby mi nie wyszło z tym przedmiotem skomplikowałby się mój cały egzamin dojrzałości. Więc może najbezpieczniej byłby zdać wcześniej egzamin językowy ? Jeżeli tak, to jaki ? I czy z takim egzaminem byłaby szansa na studia we Francji ? Czy w ogóle to jest realne z taką naprawdę słabą wiedzą ? W moim województwie jest jedna szkoła prowadząca kursy, oddalona od mojego miejsca zamieszkania o ok. 60-70 km.

W miarę możliwości, proszę o szybką odpowiedź :)
wiele zależy od tego do której klasy teraz chodzisz i jaki jest Twój wkład(ile masz godzin tygodniowo,czy robisz coś poza lekcjami w szkole itd.) ;)
Moja koleżanka podeszła do matury rozszerzonej po 3 latach intensywnej nauki i zdała na 90% więc wszystko jest możliwe. Gdybym była Tobą zdawałabym maturę rozszerzoną jako przedmiot dodatkowy wtedy nic nie tracisz... a egzamin państwowy możesz sobie zdać, DELF poziom A2 jest zbliżony do poziomu matury podstawowej, natomiast B1 do rozszerzonej. Powodzenia. Pozdrawiam :)
Dzięki :) Trochę się rozjaśniło. Jestem teraz w pierwszej licealnej, mam 2 godziny tygodniowo a co po lekcjach... Można gdzieś znaleźć przykłady, jak wyglądają takie egzaminy ? Więcej możliwości będzie po zdaniu matury czy z certyfikatem ?
Wiecej mozliwosci? Zalezy do czego, bo jak do pracy to certyfikaty, a na studia filogiczne to matura:) Proponuje ucz sie do certyfikatow, a mature zdasz bez problemu:)
Czy może mi ktoś podać tytuł "dobrej" książki/podręcznika, z którym (zamiast kursu lub z) można się przygotować do egzaminu ?
Seria reussir le delf/ dalf, lub activites delf / dalf oto linki:
http://www.nowela.net/ksiegarnia/?PHPSESSID=74dc8134f2be887acf45ec130e82a1fa&opt=search&kryterium=all&wartosc=delf
lub do dalfa
http://www.nowela.net/ksiegarnia/?opt=search&kryterium=all&wartosc=dalf
Dzięki Wielkie :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka