Tłumaczenie(króciótkie)
Mam pojutrze egzamin ustny i muszę przygotować sobie taki wstęp, jako że mam zrobić prezentacje takiego zeszytu z artykułami z prasy franc. Jakby mi ktos był w stanie przetłumaczyć to tak ładnie, byłabym dozgonnie wdzięczna!
" Przygotowany przeze mnie "cahier d'actualite" jest zbiroem artykułów z codziennej prasy francuskiej, między innymi z "le Figaro" i "La liberation". Teksty dotyczą tematyki politycznej, kulturalnej i ekonomicznej. Nie wybierałam tekstów wg. jakiegoś specjalnego klucza, przeglądałam gazetę i skupiałam uwagę na nagłówkach które przyciągały moją uwagę. Chciałam żeby tematycznie zeszyt był zróżnicowany, dla tego zamieściłam tutaj nie tylko artykuły z pierwszych stron o politykach ale także recenzje, opisy wystaw, książek, komentarze polityczne. Wybrana przez mnie prasa, nie dotyczy jedynie Francji, jest przeglądem także aktualności światowych, zwracałam także na aktualność wydarzeń, o których mowa w artykule, bym mogła się później odnieść z wiedzy powszechnej w rozmowie na podany temat. starałam się wybierać artykuły które mogły by się stać punktem wyjściowym do rozmowy o zjawiskach takich jak nietolerancja.
PROSZę o TŁUMACZENIE!!! Pozdrawiam:)