fajnie, tylko że...

Temat przeniesiony do archwium.
Fajowy pomysł żeby zrobić również francuski dział, ale niewiele tu narazie można znaleźć. Mam takie zapytanie: kto tworzy tą stronkę i czy doczekamy się takich świetnych rzeczy jak testy online, czy słownictwo z filologii i artykuły.
Ale super!!!!!!!!!! Tak sie skałada , że uczę sie nie tylko angielskiego ( który mam już opanowany na poziomie CPE) ale również niemieckiego i FRANCUSKIEGO, kiedyś uczyłem sie hiszpańskiego, ale za bardzo mięszał mi sie z francuskim. Pomysł jest GENIALNY!!!!!!!!!!!! Czekam na ten dzień kiedy stronę tą wypełnią zagadnienia gramatyczne, słownictwo, informacje o egzaminach DELF, DALF itd. SUPER, ŚWIETNIE, CUDOWNIE :))))))))))))))))
a czy to aby madre uczyc sie wszytkiego ale nie do konca?Nie lepiej poprzestac na jednym np Angielskim, zdac CPA conajmniej i zabrac sie za nastepny?
a propos Renaty: wszystkiego sie nigdy nie nauczysz, zawsze będzie coś w danym języku czego jeszcze do końca nie umniesz, albo masz z czymś problem więc dlaczego sie nie uczyć kilku języków równlolegle?
Renatko nawet na CPE nie można zakończyć nauki, ponieważ jak nie będzież używać języka to będziesz stopniowo zapominać. Zresztą idąc twoim myśleniem to w szkole dzieciaki też nie powinny się uczyć wszystkiego, bo po cholere uczyć sie wszystkiego po trochu jak można być specjalistą w jednej dziedzinie, a tak dzieciaki muszą ryć wszystko po trochu. Poza tym nauka języków jest moją pasją, a sam angielski nie zawsze wystarcza podczas kontaktów biznesowych, czy choćby zwykłych podróży po świecie.
Kochany Krzysiu, Moja pasja rowniez sa jezyki. Mysle jednak ze tzreba sie skupic na jednym jezyku do pewego poziomu. Bo absolutnie sie zgadzam ze nauka jezyka to kwestia calego zycia, nawet tego ojczystego. Mysl ejednak ze wiele osob zabiera sie za 3-4 naraz i nie daje rady,zniecheca sie bo jak wiadomo poczatki sa najtrudniejsze. Mysle ze nalezy dosc z nauka jednego jezyka do jakeigos tam poziomu, gdzie wzboagaca sie slownictwo, a dopiero potem zaczynac nastepny od 0. Uczylam sie niemeickeigo w liceum na studiach i jak juz swobodnie moglam mowic pojechalam do Uk i uczac sie od zera zdalam CPA po 3 latach( chodzilam do szkoly po 3 godz dzinnie 5 razy w tyg). Potem studiowalam w USA, i mam meza Anglika ale co rusz odkrywam nowe slowka :) Od 2 lat ucze sie francuskiego w Alliance Francaise w San Francisco ( przygotowuje sie do D.A.L.F). Absolutnie zgadzam sie z tym ze byc moze za krotko opisalam dlaczego mysle ze chwytanie, ze naraz za kilka rzeczy nie ma sensu. Chodzi mi o to, ze chwytanie sie za 3 jezyki naraz na poziomie 0 nie ma sensu i to nader zniecheca i ilu wytrwa w zamiarze. Ile lat im zajmie osiagniecie poziomu innego niz sredniozaawasnowany?? Zwlaszcza uczac sie w Innym kraju niz w tym w ktorym si ejezykami tymi mowi! Poza tym uczac sie jezykow uczymy sie tez pewnej indywidualnej metody uczenia sie jezykow. Jak sie opanuje jedne jezyk dobrze, to sciezka dla drugiego jest duzo latwiejsza ( umiejetnosc zapamietywania, podobne slownictwo itd). Polecam nauke nawet 6 jezykow! Ale polecam robic je na roznych poziomach.
Osobiscie jednak bardzo ciesze sie ze moge z kims porozmawiac po polsku kogo pasja sa rowniez jezyki!
podejrzewam jednak że nie jesteś aż taka dobra z tego anglika skoro nawet nie umiesz napisac nazwy swojego certyfikatu bo to nie jest CPA tylko CPE. A poza tym masz zupełną słuszność że nie warto chwytać kilku srok za ogon :)
I assure you that my English is almost as good as my Polish. The simple reason why I made this mistake is that I am dislectic at times. However, it is only when I write fast! I have been living in USA since the end off 1999. I graduated from the MBA program at University of San Francisco in 2002 My husband is English. Before I lived in London for 4 years. Should you wish to see my Proficiency diploma or TOEFL 288 score, give me your Gadu Gadu number. I am more than happy to send you the scan of it :) Unfortunately, I don\'t have much opportunity to talk in Polish as in California there aren\'t many Polish people. I personally don\'t know anybody Polish here. All of my friends are English speaking. This is the main reason why I visit the Polish webiste such us this one. It gives me the rare opportunity to speak Polish!
ludzie zastanówcie sie dwa razy zanim coś napiszecie.. to jest strona pt.: \'Szlifuj swój francuski\', więc nie chce tu widzieć żadnych tekstów po angielsku... a tak na marginesie to RE5PECT dla Renaty :-)
\"I am dislectic at times. However, it is only when I write fast!\" wolne żarty to każdy tak ma jak pisze szybko, a poza tym tak na serio trzeba mieć na to jakieś papiery bo tak każdy może się wymigiwać od poprawnego pisania. A swoją drogą nie byłoby tej uwagi gdyby nie fakt że popełniłaś ten błąd drugi raz mimo że inni piasli już poprawnie. Abstrachując od tego przychylam się do tego abyśmy dali spokój angielskiemu i zabrali się wreszcie za francuski bo o tym jest ta stronka.
\"inni piasli już poprawnie\" ???? co to jest piasli. Wejdz na ang chat to pogadamy
martine, dzieki za mila konwersacje po ang na chacie martine!
mam nadzieję, że niedługo porozmawiamy po francusku jak sie troche poducze i jak wogóle powstanie tu chat, ale bądźmy dobrej myśli :-)
Drogi Poligloto,

Jezeli naprawde jestes Polglota to bardzo chetnie bym z toba porozmawiala na ang.pl">ang.pl">ang.pl">ang.pl Chat. Bardzo chetnie wymienie spostrzezenia na temat roznych jezykow i kultur. Bede na chacie ang.pl">ang.pl">ang.pl">ang.pl jutro o 8 wieczorem. Mysle ze mozemy prorownac ang, niemeicki, i byc moze i francuski.
Koczuje tam z pewnych powodow ( zob. TEMAT na ang.pl">ang.pl">ang.pl">ang.pl SLOWNIK).
Ale... to prawda, ta rubryka to niewlasciwe miejsce na angielski czy nawet polski. Enchante de faire votre connaissance, monsieur Poliglota
Myślcie sobie jak chcecie. Macie rację, że nie warto sie uczyć wielu języków od zera, ale kto ci Renatko zasugerował, że ja tak robiłem ??? Gdybym znał tylko angielski to nie miał bym takiej pracy jaką mam teraz i pewnie nie zarabiałbym tyle ile mam możliwość zarobić teraz. Poza tym nierzadko zdarza sie , że obcokrajowcy nie znają angielskiego, a wtedy znajomość innego języka jest ogromnym atutem. Przeglądając oferty prac, na niejednej ofercie było napisane ( knowledge of other central european languages is advantegous). Oczywiście jeżeli nauka języków nie jest dla kogoś \"as easy as rolling off a log\" to faktycznie niech sie uczy jednego i porządnie. Niestety współczesny biznesmen, mający do czynienia z wieloma kulturami musi wykazać sie znajomością nie tylko angielskiego. Myślcie jak chcecie, ale ja mam swój rozum i nie sugeruje się wypowiedziami osób z forum, które niejednokrotnie są mała kompetentne w danej kwestii i potrafią wprowadzić w błąd. Polecam dobrych nauczycieli oraz profesjonalistów w danej dziedzinie. Alors, apprendre francais aussi !
Pozdrawiam.
Jako marketer (MBA University of San Francisco 2002) mieszkajacy w Kalifornii spotykam codzinnie wielu ludzi zwiazanych z biznesem. Takich z dyplomem Harvardu jak i tych z osiagnieciami acz niekoniecznie Pedigree. Obawiam sie ze wiekszosc z nich nie mowi obcymi jezykami. To mity. Czasem tutaj co po niektorzy w USA mowia LEDWO po hiszpansku, a w UK jak zauwazylam francuski jest w modzie acz to tez na raczej marnym poziomie. (Dlatego tez uczeszczam na kurs w Alliance Francaise bo tam jest jakis poziom.)W obu krajach maja obcy jezyk w collegu, ale poziom jest naprawde niezbyt wygorowany. Francuzi ledwo mowia po angielsku id latego faktycznie lepiej si etego jezyka uczyc bo inaczj sie z nimi nie dogadasz. Niemcy i Ci z Beneluxu mowia po angielsku ( TYLKO).
Cos mi sie wydaje ze Krzysiowi sie wydaje ze jest pepkiem inteligencji swiata i a wszyscy wokol sa niekompetentni, co widac po jego licznych wypowiedziach na lamach tego websitu i ang.pl . To taki zakompleksiony gatunek co to sie w ten sposob dowartosciowuje.
Pisząc \"niekompetetni\" miałem na myśli, że nie zawsze warto sugerować sie opiniami użytkowników forum. Według mnie naprwawde warto uczyć sie języków. Nie musicie sie ze mną zgadzać. Jeżeli ktoś nie chce to niech sie ni uczy, ale niech nie najeżdża na osoby, które znają kilka języków, niech nie krytykuje scjentyzmu. Moim zdaniem o wiele lepiej jest spędzić czas na słychaniu nagrań obcojęzycznych i w ogóle na nauce języka niż spędzać ten czas niszcząc mienie innych osób, kradnąc, łażąc z kijem bejzbolowym czy robiąc rozróby na meczach. A co do pępka świata (hahahahaha) to póki co ja sie nie chwaliłem niczym co by mogło takie coś sugerować ( w przeciwieństiwe do R ). Dobrze, macie rację, po cholere sie uczyć, jak bedziecie sie nudzić to bierzcie spray i malujcie sobie po pociągach. Z tego wszystkiego wynika to, że pare osób właśnie w taki a nie inny sposób preferuje spędzać wolny czas.
Nie bede tego więcej komentować, życze powodzenia.
A co do mojej pracy, to wykonuje zawód stewarda. W moim przypadku o milion razy ważniejsza jest znajomość kilku języków w stopniu pozwalającym na komunikację, aniżeli tylko jednego na poziomie doktoranckim. Może ja patrze na naukę języków tylko z prerspektywy wykonywanej przeze mnie pracy, być może sie mylę i faktycznie nie warto sobie głowy zawracać aż tyloma językami, ale ja po prostu muszę ! Zgadzam sie z Renatą, bo rzeczywiście pasażerowie i to zaróno ci obrzydliwie bogaci jak i przeciętniacy ( a szczególnie ci starszego pokoloenia) nie nader często znają języki. Niestety ja muszę w mojej pracy muszę, a będę pracować tak do ok 35 roku życia !
Chris podziwiam Twój zapał do uczenia się języków obcych, ale warto też czasami sięgnąć po słownik języka polskiego... czy Ty na pewno rozumiesz znaczenie słowa scjentyzm (źródłosłów: scientia, ae)? Polecam naukę języka łacińskiego- choćby elementarna jego znajomość bardzo pomaga- nie tylko we francuskim, angielskim czy włoskim, ale także polskim ( warto używać słów które się rozumie;) ) Pozdrawiam.
Beatko \"scjentyzm\" to zaufanie do wiedzy opartej na rozumie. Pojęcie to jest wręcz rodem z literatury polskiej. Popularne między innymi w pozytywiźmie, tu kłania się np postać Wokulskiego z \"Lalki \" Prusa. Radze zrobić drobną powtóreczkę z pojęć literackich ( i nie tylko) a później krytykować.
Chris i Beata:
Dosc daleko odeszlismy od rozmowy o jezyku francuskim, bo juz napewno o polska tutaj nie chodzi.
Mam nadzieje ze niebawe otworza francuski chat i bedziemy mogli porozmawianc po francusku na zywo. Poki co odplywam...
Brawo Renato, teraz sie zgadzam z Tobą. Pozdrawiam, papa.
1.\"Beatko\"- mam nadzieję, że to jest wyraz sympatii a nie ironii;) - zasady dobrej dyskusji głoszą, że należy krytykować poglądy (tudzież wytykać błedy), nie zaś osoby biorące w niej udział
2. Twoja definicja scjentyzmu nie jest do końca precyzyjna, ale zakładam, że już teraz wiesz, co to znaczy ( chodzi o stosowanie metod nauk przyrodniczych jako jedynie właściwych dla zdobywania wiedzy prawdziwej)
3. \"to jest wręcz rodem z literatury polskiej\"- zgadzam się, co do tego, iż w literaturze polskiej występuje, ale jest to pojęcie stricte filozoficzne, którego korzenie, jak wspomniałam, tkwią w języku łacińskim
4. nie mam zwyczaju wytykać błędów ortograficznych,ale.. jesłi Ty zalecasz mi powtórkę to pozwól, że i ja coś Ci zasugeruję..\"pozytywiźmie\" - owszem, tak się mówi, ale pisownia jest inna (przez \"z\", podobnie jak w wyrazie romantyzm).
5. \"( i nie tylko) \" -- z czego jeszcze?
6. Moje wypowiedzi nie są aktem złośliwości, ale drobnym sprostowaniem-mam nadzieję, że tak je odbierasz. Pozdrawiam.
Zgadzam się z Renatą, ale z drugiej strony to ja w ogóle nie sugerowałem, że scjentyzm ma sie opierać na naukach języków, zdanie było tak sformułowane aby sugerować ogólną chęć do nauki i zdobywania wiedzy. Co do wytykania literówek to dajmy sobie spokój, nie mam czasu żeby sprawdzać pisownie wszystkich wyrazów, jak pisze sie szybko to później tak wychodzi ( sami przejrzyjcie własne wpisy ). Niemniej nie sądzę , iż jestem mistrzem ortografii, wręcz przeciwnie.
pozytywizmie, jesli juz czepiamy sie szczegolow.
A nie lepiej otworzyć stronkę \" szlifuj swój polski\". Widzę , że jest wielu chętnych...
O tym właśnie pisałam...:)
Masz rację Luna, dajmy już spokój głupotom i bierzmy się za francuski. Chris - pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Egzaminy