Nie mozna mylić robienia komus ćwiczeń "bo jemu się nie chce" z pomocą.. Bardzo często zdarza się że na forum lądują wątki pod tytułem "kto mi napisze taki a taki tekst" a "kto mi zrobi takie a takie zadanie"..Nie na tym ma polegac pomoc językowa.. Świadomośc tych osób na temat skutecznej nauki języka chyba jest znikoma. A osoby które odpisują na takie posty(na szczęście zdarza sie relatywnie rzadko) wcale nie pomagają .
Nauka każdego języka jest wazna i przydatna(tak mi sie przynajmniej wydaje) i chyba warto włożyć w to troche wysiłku pokonując lenistwo. Język to nie jest byle jaki przedmiot, który gdy nam się nie podoba to się go nie uczymy ale coś czego wymaga od nas dzisiajesze zycie.
Dla jasności nie jestem nauczycielem, nie jestem nawet pełnoletnia. I mnie czasem ogarnia lenistwo, ale uwazam że proszenie kogos o napisanie zadania, które wiem że powinnam napisac sama, krzywdziłoby przede wszystkim mnie samą demobilizując i przekonując, że tego zadania nie musze juz robic. Lepiej nie oddać lub oddać w innym terminie niż zaliczyć oddanie cudzego wypracowania.
Zaznaczam, że dotyczy to wyłącznie zadań szkolnych, których tematy mozna od razu rozpoznać. I nie chodzi o to by wcale nie pomóc, ale by zmusić kogos do wysiłku a przez to do nauczenia się.
No a jesli spośród ludzi którzy sobie dobrze radza w języku jest ktoś kto nie pisał swoich wypracowań i nie robił zadań to chetnie sie umówię i może poda mi swoja recepturę na sukces. Wtedy w końcu nauczę sie niemieckiego:)