Bonjour a tous, J'ai un petit probleme, j'ai trois recettes libanaises que je voudrais preparer, mais le texte est en polonais. Pensez-vous que quelqu'un puisse m'aider pour cette traduction? Voila la recette d'un tres bon repas :
Hommous- pure z cieciorki libańskiej z sosem sezamowym i sokiem z cytryny
Należy namoczyć 300 g cieciorki dzień wcześniej. Następnego dnia należy ugotować cieciorkę w głębokim garnku, dodać sodę, gotować do momentu, aż cieciorka będzie miękka. Po ugotowaniu należy dokładnie wypłukać cieciorkę z sody. Następnie zmiksować, dodając 100 g sosu sezamowego, małą łyżkę soli, sok z 1,5 cytryny oraz wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Serwować w małych miseczkach z kroplą oliwy i udekorować natką pietruszki.
Moutabbal: pieczone bakłażany z sosem sezamowym i sokiem z cytryny
Należy ponakłuwać 1 kg bakłażana, następnie grillować w kuchence i usunąć skórę. Następnie posiekać bakłażany ostrym nożem. Dodać 75 g sosu sezamowego, sok z 4 cytryn, 30 g soli, 3 ząbki czosnku. Zmieszać wszystkie składniki. serwować w małych miseczkach z dodatkiem kropli oliwy i natki pietruszki do dekoracji.
Tabbouleh: Sałatka narodowa z natki pietruszki, pomidorami, cebulą, miętą, kruszoną pszenicą, cytryną, oliwą z oliwek
Składniki: 0,5 kg pomidorów. 2 cebule. 200 g kruszonej pszenicy, sok z 2,5 cytryn 100 g oliwy z oliwek. Posiekać 6 pęczków natki, pomidory oraz cebulę w małą kostkę. Namoczyć pszenicę w zimnej wodzie , po jakimś czasie wyjąć i opłukać. Zmieszać wszystkie składniki, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, dużą łyżkę soli oraz małą łyżkę mięty.
Merci d'avance,