Telegazeta na TV5 Monde

Temat przeniesiony do archwium.
Intryguje mnie pewien bardzo prozaiczny problem.
Przy niektórych filmach na TV5 Monde istnieje możliwość obejrzenia z francuskimi napisami. Część spośród tych filmów wymaga telegazety. I rzeczywiście po wybraniu odpowiedniej strony w teletekście tego kanału napisy działają. Szkopuł w tym, że bardzo nie nadążają za dialogami. Nie wiem, czy to wina mojego telewizora, który wadliwie obsługuje telegazetę, czy taki brak synchronizacji jest naturalny. Czy u Was napisy z teletekstu działają płynnie?

A oglądanie filmów z oryginalnymi napisami uważam za doskonałą, a przy tym bardzo rzadką okazję do podszlifowania biegłości języka w piśmie, pozwala przy tym na zapoznanie się nieznanymi dotąd wyrażeniami "pozapodręcznikowymi". Przyznam, że ten mankament skłania mnie wręcz do kupna nowego telewizora ;)
Nie do końca jest to wina telewizora, ja np. jak przełączę na inny kanał z TV5 to napisy mi zostają. Nie wiem czyja to wina, ale odnośnie tego czy nadążają za treścią, to bez problemu mogę powiedzieć, ze tak. Bynajmniej u mnie. Widocznie zależy to też od telegazety, tego jak jest nadawana ja mam cyfre plus i wszystko jest ok.
a orientuje sie ktoś czy te napisy można włączyć w polsacie cyfrowym? bo ja jestem zupełnie zielona jeśli o to chodzi :/
Czy w Polsacie cyfrowym mozna, nie mam pojęcia, ale ja oglądam w ten sposób wiekszość programów przez dekoder cyfrowy z kablówki. Jest to o tyle fajna sprawa, że nie tylko TV5, ale nawet na niektórych programach angielskojęzycznych (bo po francusku jest tylko TV5... wrrrrr...) można włączyć napisy po francusku. Zresztą mozliwość wyłączenia polskiego lektora i dodania napisów, to był główny powód zamiany dekodera analogowego na cyfrowy. Jeżeli ktoś ma kablówke, to nie czekajcie, tylko zmieńcie na cyfrówkę, bo możliwości językowe właśnie są fantastyczne.
Cześć!
Mam do Was ogromną prośbę! Otóż mam telegazetę i cyfrę plus,ale nie mam zielonego pojęcia jak włączyć napisy na TV5 Monde! Np.w środę o 21 jest film pt:"Maman est folle",a w niedzielę też o 21 leci "Les mariees de l'isle Bourbon".Czy moglibyście napisać mi krok po kroku jak włączyć napisy do tych filmów? Z góry dziękuję!
Witajcie. :)

Dzięki Camille za odpowiedź. Z tego, co widzę problem tkwi w moim TV, który dość niezdarnie radzi sobie telegazetą. Szkoda, pozostaje mi póki co oglądanie filmów na tym kanale z napisami "wgranymi" odgórnie, ale tych jest mniej.

Blanche, nie jestem znawcą w tej kwestii, ale skoro Twój dekoder odbiera TV5 Monde, a telewizor obsługuje teletekst, to na pewno możesz z takiej usługi korzystać u siebie bez przeszkód.

Diablito, nie przy wszystkich seansach na TV5 Monde istnieje możliwość oglądania z napisami, przeważnie jednak są one rzeczywiście dodawane i wystarczy wstukać numer 891 do telegazety i od razu się włączają.
Roberto5 dziękuję Ci za odpowiedź.
merci bcp! :)
:)
a tak na marginesie to genialne te napisy :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia