Praca - Francja!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, takich tematów pewnie było sporo. Jednak chciałbym dołożyć od siebie trochę.

Chcielibyśmy z kolegą wyjechać na 3-4 miesiące do pracy we Francji (każde miasto prócz Paryża - za drogie życie - wchodzi w grę). Chcielibyśmy pracę na czarno, żeby pracodawca nie musiał płacić od nas podatków itd. a dzięki temu my więcej na rączke dostaniemy.

Moje pytanie dotyczy tego, jak drogo by było się utrzymać w miasteczku 100 tys., ceny żarcia, mieszkanka czy coś.. jak zarobki dla chłopaków 19 letnich bez doświadczenia, praca fizyczna na budowie wchodzi oczywiście w grę, jak najbardziej.

Które miasta oczywiście polecacie do takiej roboty i może ktoś ma kontakt jakiś?

Dziękuje bardzo i pozdrawiam, proszę pisać w tym topiku albo na adres mailowy. newraze (małpa) gmail.com

A bientot ^^
podbije bo ważne dla mnie
hmm jakos nikt nie pisze, wiec ja cos napisze:)
"uwielbiam" polskie myslenie, "uwielbiam" prace na czarno:/
no nie wiem, czy pracujac "na czarno" dostaniesz wiecej na "raczke", za pierwszy tydzien pracodawca pewnie zaplaci, ale pozniej zacznie sie wykrecac ze zaplaci po skonczonej budowie. tak wiec nie wiem czy w najlepszym wypadku wyjdziesz nawet na zero. ale to tylko moje skromne zdanie.
ja tez uwielbiam polskie myslenie i pojade tam tylko w celach zarobkowych, wiec czy na czarno czy na bialo to mi bez roznicy, chce tylko dostac wiecej. Mam swoje potrzeby...

po za tym, pracodawcy w Polsce lubia oszukiwac pracownikow na czarno, za granica jesli widza ze sie oplaca (a sie zazwyczaj oplaca) to nie ma problemow z placeniem, przynajmniej na wyspach tak jest, nie wiem jak w Galii...
Witam,
Prowadzę firmę we Francji i nigdy bym nie zatrudnił pracownika ‘’na czarno’’. Za duża ryzyka ! We Francji jest : ‘Inspection du travail’ Inspekcja pracy ... która jeździ po ulicach, budowach i sprawdza dokumenty.
Kara jest odstraszająca ! A w razie wypadku, to co? Dziękuję !
Pozdrawiam
o dzieki za odpowiedz kogos w temacie :) o takie cos mi chodzilo

moglbys napisac jeszcze jaka szanse ma znalezc prace na sezon 19 letnia osoba bez doswiadczenia. budowa/kelner? ile orientacyjne mozna by bylo zarobic?

pozdrawiam
Witam mam pytanie wybieram się do Francji a dokładnie do Nicei mam tam mieszkanie ale szukam pracy może ktoś mi napisze gdzie się udać na początek i jak jest z papierkowymi sprawami odnośnie zatrudnienia
http://www.polonika.fr/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia