Witam,
proszę wszystkich, którzy mieli do czynienia z j. francuskim, aby polecili mi zestaw książek, które przygotują od poziomu A1 (literalnie od zera, liznęłam trochę francuskiego (ekhm) w gimnazjum) do C1 (matura rozszerzona na 90%). Zanim ktokolwiek zacznie krzyczeć, że wiele osób pytało o
książki do gramatyki / słownictwa - proszę, aby się powstrzymać. Nie szukam jakiejś podręcznej książeczki, repetytorium, etc. ale całego kursu. Chcę studiować lingwistykę stosowaną (ang-franc) i moim marzeniem byłoby znalezienie książek do francuskiego podobnych do (jesli ktoś uczył się angielskiego, ten być może kojarzy, jeśli nie, niech żałuje ;) ) -
English Vocabulary in Use (to zestaw książek do słownictwa, oddzielne tomy dla poziomu podstawowego (1), niższego średniozaawansowanego i średniozaawansowanego (2 tom), wyższego zaawansowanego (3 tom) i zaawansowanego (4 tom). Do tego seria
English grammar in use (analogicznie - 3 tomy dla poszczególnych poziomów zaawansowania), do tego jeszcze tom dla kolokacji, kolejny dla idiomów i dwa tomy dla phrasal verbs. Czegoś podobnego szukam do języka francuskiego.
Z góry dziękuję za pomoc i brak odsyłania do wyszukiwarki :)