ubezpieczenie we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :)
Czy ktos orientuje sie jak mozna otrzymac ubezpieczenie zdrowotne mieszkajac z francuzem bez malzenstwa? Dziekuje za wszelkie informacje lub ewentualne namiary.
z francuzem czy bez....Wystarczy ze mieszkasz ponad 3 mies. we Francji i mozesz to udokumentowac(rachunki-EDF.. carte d'orange czy cos tam z Twoim nazwiskiem).Jesli nic nie masz to powinno wystarczyc atestation d'hebergement wypisane przez osobe u ktorej mieszkasz:)
aha no i oczywiscie musisz sie zglosic do securite sociale, by otrzymac plik dokumentow , ktore musisz wypelnic.
Mieszkam z moim chłopakiem francuzem od 6 czerwca 2009 we francji jestem zameldowana chodz wszystkie rachunki sa na jego nazwisko .Mam zamiar tu zostac a przyjechalismy z Irlandi. Niepracuje a chciała bym sie dowiedziec jak mogła sie ubespieczyc ? Aha i jesli jestem w ciazy czy za poród w szpitalu i za sam pobyt bede musiała pokrywac wszystkie koszty ? dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam...
Od czego masz tego chlopaka francuza ze tu stawiasz takie pytania .Idzcie razem do ubezpieczenia i sie dopytajcie .Pozatym samo ubezpeczenie ci nie wystarczy na porod, musicie sobie oplacac mutuelle bez tego nie radze zyc we francji i chorowac, gdyz wiecej zaplacisz jak ten mutuelle rocznie koszuje .Nie trzeba chorowac przy ciazy robi sie duzo badan i wizyty u lekarza do kontroli co miesiac obowiazkowe praktycznie a nie daj bog jaky cos nie tak szlo ,czy pozniej jak bedzie dziecko to sobie was nie wyobrazam bez dobrego ubezpieczenia .
Wiesz zadaje to pytanie bo chyba po to jest to forum . dziekuje za odpowiedz na moje pytanie
Francja to dziwny kraj :) Tak naprawdę wszystko zależy od pani w urzedzie. Za każdym razem mówią coś innego. W ostateczności dostałam ubezpieczenie mimo, że nie miałam ani paksu z moim facetem ani nie byłam zameldowana,żadnej faktury na moje nazwisko. Jesli dobrze pamiętam dostarczaliśmy tylko pisemko że mieszkamy razem.Radzę wybrac się do securite social i sie dopytać.(co nie oznacza, że przy składaniu papierów zmienią zdanie:(
Czegos takiego jak MELDUNEK we Francji nie ma juz od ponad roku, wystaczy zaswiadczenie napisane przez wlasciciela mieszkania i rachunki na Twoje nazwisko z 3 ostatnich miesiecy. Pozniej oczywiscie RIB, num SS, do wiadomych celow.
witaj!jestem w podobnej sytuacji,czy dowiedzialas sie cos noweo.dzieki.
Mam wrazenie, ze niektorzy nie czytaja postow jakie tutaj umieszczamy... wszystko zostalo zawarte, no ale coz, caly czas dla niektorych malo!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa