co przywiesc z paryza?

Temat przeniesiony do archwium.
salut !!! napiszcie prosze co najlepiej kupic polakom znaczy sie rodzince na prezent wracajac z paryza , czego nie mozna nie kupic ??? jakas wieze eiffle, perfumy , a moze jakies francuskie sery ? ile takie rzeczy moga kosztowac , gdzie sa najtansze :)? piszcie prosze NAJLEPSZE SOUVENIRY :)
Sera nie polceam przewozić, chyba że dysponujesz lodówką, do której je włożysz natychmiast po zakupieniu i będziesz w niej je trzymać przez całą podróż :) Inaczej sery (pleśniowe) nabierają pewnej charakterystycznej, dość intensywnej i nieprzyjemnej woni :))
Z zakupów gastronomicznych - rzecz jasna wino, wydatek stosunkowo niewielki, ceny w miarę znośnych win zaczynają się od 3-4 euro/butelka.
W Paryzu szerokim łukiem omijaj sklepiki z pamiątkami zlokalizowane przy głównych atrakcjach turystycznych (np. koło Notre-Dame), bo ceny są zazwyczaj wyższe. Lepiej znaleźć coś na uboczu, parę ulic dalej. Typowe pamiątki to breloczki z wieżą Eiffela (1-2 euro/szt.), wszelkiego kalibru kubki, szale, koszulkii płócienne torby z nadrukowanymi obrazami Toulouse-Lautreca i innymi okolicznościowymi obrazkami.
aha , oki super dzieki bardzo , cos jeszcze moze ? slyszalam ze kolo sacre coeur sa tanie pamiatki... to prawda ? a ile moze kosztowac sredniej wielkosci wieza???a cos moze z disneylandu ??gdzie mozna kupic najtansze obrazy z widokami z paryza ( albo obrazki)??pozdr
Koło Sacre-Coeur jest faktycznie masa sklepików i prawdę mówiąc, sprzedawane w nich pamiątki są generalnie wszędzie takie same: te same wzory na kubkach i koszulkach, te same wieże Eiffela itd. Obrazki z widokami (i pocztówki też, w cenie 1-2 euro) też możesz w nich kupić, podobnie jak i w innych "turystycznych" miejscach: Notre-Dame, okolice centre Pompidou itp.
Ja bym nie kupowala wiezy Eiffla, paskudne sa i tandetne. Ja z Paryza przywiozlam pocztowki stylizowane na obrazki (jak masz kase to mozna kupic obrazek), a potem wlozylam je w ramki. Wydaje mi sie to mniej kiczowate niz breloczek z wieza...a sery tez dojechaly, w calkiem przyzwoitym stanie:) z kulinariow - mozesz nabyc marmolade z kasztanow w ozdobnym sloiku, to wydaje dosc ciekawe...
zycze udanego pobytu:)
hehe, ok dzieki , w sumie to jak dzis spacerowalam , to mnie troche przerazily ceny tych wiezyczek, za ta kase wole kupic tak jak powiedzialas , duzo ladnych obrazkow a co do serow , to nie moge sie oprzec ich nie zabrac:P pozdro
Hejka!!!

Ja zawsze przywożę wieżyczki. Ale takie małe bryloczki. Na rue Rivoli można trafić nawet 5 sztuk za 2 euro. Moim zdaniem to niedrogo, a wieża to jednak symbol Paryża. Poza tym jeszcze kupuję pocztówki. Okazyjna cena to 12 sztuk za 1 euro lub coś w tym stylu. Nie opłaca się kupować pojedyńczo.

Miłych zakupów. Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia