galettes

Temat przeniesiony do archwium.
mam pytanie dotyczące les galettes. wiem,że to jest coś do jedzenia,ale mam przygotować coś więcej na ten temat,a nie mogę nic znaleść.proszę mi przybliżyć ten temat :) z góry dziękuję za wszystkie informacje :) jakieś linki itd. pozdrawiam
Witam ;-)
linki po francusku:
1) http://fr.wikipedia.org/wiki/Galette
2) http://recettes.viabloga.com/news/galettes-bretonnes - tutaj jest nawet zdjęcie
3) http://www.aufeminin.com/w/recettes-cuisine-ingredient-205/galette.html - tu tez sa zdjecia
4) http://users.skynet.be/la_cuisine_belge/galette-nouvel-an.htm

Link z wikipedii ale po angielsku ze zdjeciem (po polsku niestety nie ma)
http://en.wikipedia.org/wiki/Galette

Kurcze powiem szczerze, że zwątpiłam... nie jadłam tego, ale patrząc na te obrazki to jest rodzaj ciasta, z którego robi się albo coś podobnego do naszych naleśników do różnych farszów, albo gofry (to wg strony belgijskiej).
Wg słownika online :

galette (Ectaco-Poland)
n, rodz. f
1 placek
2 podpłomyk

Pozdrawiam
Ola
Ja jadlem Galette Tropezienne. Jest to rodzaj ciastka, bardzo podobnego do polskiego ptysia, jednak wiekszego i z troche innym kremem i mniej "puszystym" ciastem. Bardzo dobre, polecam skosztowac jak ktos bedzie w Prowansji ;)
Galettes to sÄ… naleÅ›niki ze specjalnej mÄ…ki, która nazywa siÄ™ "farine de sarrasin, albo potocznie "Blé noir", (naleÅ›niki z "normalnej" mÄ…ki nazywajÄ… siÄ™ "crêpes").
Jest to specjalność bretońska, je się je często z szynką, jajkiem i tartym serem (to typowy galette complete z restauracji) i popija się cydrem :-)
Galettes to sÄ… naleÅ›niki ze specjalnej mÄ…ki, która nazywa siÄ™ "farine de sarrasin, albo potocznie "Blé noir", (naleÅ›niki z "normalnej" mÄ…ki nazywajÄ… siÄ™ "crêpes").
Jest to specjalność bretońska, je się je często z szynką, jajkiem i tartym serem (to typowy galette complete z restauracji) i popija się cydrem :-)
Najlepsze Galettes zjeść można w Restauracji Patio w Poznaniu.
Ul. Wroniecka 18, bezpośrednio przy Rynku Starego Miasta. Ceny bardzo studenckie, dodatkowe zniżki dla posiadaczy karty Euro26. Rezerwacje @: [email] lub telefoniczne: [tel].
Strona restauracji: www.restauracja-patio.pl
W restauracji napić się można także Cidra, bardzo tradycyjny dodatek do galettów :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

 »

Brak wkładu własnego