Ja właśnie wróciłam z ustnego francuskiego.Na całą moją szkołe zdawały dwie osoby :) Ja miałam zestaw nr 35 :) Jak dla mnie obrazek był trochę dziwny ponieważ był na nim tył niebieskiego samochodu -widać było ,że auto jest zapakowane bagażami. Wokół auta stali dziennikarze i ludzie którzy zaglądali do środka,miejscem była droga w górach i na horyzoncie było widać policje i karetki. Pytania do obrazka miałam np. Co tam robią dziennikarze i dlaczego oraz czy są zdenerwowani czy weseli i dlaczego. Drugie miałam co się stało i dlaczego tak uważam. Co do scenek to pierwsza relacjonowanie: Byłaś na wycieczce w Rennes i dostałaś kilka prezentów od swojego francuskiego kolegi,jednym z nich była książka. Opowiedz swojej przyjaciułce z (Niepamiętam skąd :D):
- co robiłaś w Renne i dlaczego tam pojechałaś
- o czym była ta książka
- co zrobiłaś po otrzymaniu prezentu
Uzyskiwanie i udzielanie informacji:
Jesteś we francji i mama Twojej znajomej zaprasza Cie na uroczystą kolacje.
- Przyjmi i podziękuj za zaproszenie
- Zapytaj kiedy jest kolacja i czy pomóc w jej organizacji
- Zapytaj gdzie znajduje się restauracja bądź miejsce w którym będzie kolacja.
Negocjonowanie:
Mieszkasz w schronisku młodzieżowym we francji. Twoj współlokator słucha bardzo głośno muzyki od wieczora do rana:
- zaproponuj jakieś rozwiązanie
- odmów jego propozycji
- doprowadź do kompromisowego rozwiązania sprawy
Moja koleżanka miała zestaw nr 4. Obrazek: sala gimnastyczna i uprawiające joge czy inne ćwiczenia dziewczyny. Pytania :Jaki sport Ty uprawiasz ,a drugiego nie wiem :) Negocjonowanie to miała ,że mężczyzna chciał ją podwieź do domu i musiała mu podziękować i wyjaśnić dlaczego rezygnuje z jego propozycji. Hmm właśnie dopadła mnie skleroza i nie mogę sobie przypomnieć co jeszcze miała ale zapytam i dam znać. Powodzenia będzie dobrze :)