Ustny podstawowy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
Kiedy macie egzamin? Wpisujecie proszę, co mieliście w zestawach ;)
Ja właśnie wróciłam z ustnego francuskiego.Na całą moją szkołe zdawały dwie osoby :) Ja miałam zestaw nr 35 :) Jak dla mnie obrazek był trochę dziwny ponieważ był na nim tył niebieskiego samochodu -widać było ,że auto jest zapakowane bagażami. Wokół auta stali dziennikarze i ludzie którzy zaglądali do środka,miejscem była droga w górach i na horyzoncie było widać policje i karetki. Pytania do obrazka miałam np. Co tam robią dziennikarze i dlaczego oraz czy są zdenerwowani czy weseli i dlaczego. Drugie miałam co się stało i dlaczego tak uważam. Co do scenek to pierwsza relacjonowanie: Byłaś na wycieczce w Rennes i dostałaś kilka prezentów od swojego francuskiego kolegi,jednym z nich była książka. Opowiedz swojej przyjaciułce z (Niepamiętam skąd :D):
- co robiłaś w Renne i dlaczego tam pojechałaś
- o czym była ta książka
- co zrobiłaś po otrzymaniu prezentu
Uzyskiwanie i udzielanie informacji:
Jesteś we francji i mama Twojej znajomej zaprasza Cie na uroczystą kolacje.
- Przyjmi i podziękuj za zaproszenie
- Zapytaj kiedy jest kolacja i czy pomóc w jej organizacji
- Zapytaj gdzie znajduje się restauracja bądź miejsce w którym będzie kolacja.
Negocjonowanie:
Mieszkasz w schronisku młodzieżowym we francji. Twoj współlokator słucha bardzo głośno muzyki od wieczora do rana:
- zaproponuj jakieś rozwiązanie
- odmów jego propozycji
- doprowadź do kompromisowego rozwiązania sprawy

Moja koleżanka miała zestaw nr 4. Obrazek: sala gimnastyczna i uprawiające joge czy inne ćwiczenia dziewczyny. Pytania :Jaki sport Ty uprawiasz ,a drugiego nie wiem :) Negocjonowanie to miała ,że mężczyzna chciał ją podwieź do domu i musiała mu podziękować i wyjaśnić dlaczego rezygnuje z jego propozycji. Hmm właśnie dopadła mnie skleroza i nie mogę sobie przypomnieć co jeszcze miała ale zapytam i dam znać. Powodzenia będzie dobrze :)
Dzięki wielkie :) Ja zdaję dopiero 21 maja, więc mam jeszcze trochę czasu na przygotowanie ;P
ja zdaje dzisiaj ustny :)
Polecam stronke http://www.anglisci.pl/matura-ustna/ ,wprawdzie na mature z ang., ale można pocwiczyc na fr;)
Wlaśnie wrocilam z matury, miałam tak:
Obrazek:
Chlopak z psem, ktory daje mu lape w kuchni, obok psa byla miska i nic wiecej! pytania: dlaczego pies podaje mu lape, i czy to dobrze ze dzieci maja kontakt ze zwierzetami (cos w ten dresen:P) i pytania to rozmowy;
I. Jestes w duzej ksiegarni, chesz kupic jakas ksiezke
* poinformuja jaka chesz ksiezke
* zapytaj gdzie mozesz ja znalesc
* zapytaj czy sa tam tez inne ksiezki w tej tematyce
II. Niedawno byles na wycieczce szkolenej w Paryzu, opowiedz koledze z kursu:
* kiedy byles
* gdzie sie stolowales
* co zrobilo na tobie najwieksze wrazenie
III. Negocjowanie; zaproponuj kupienie waszej wspolnej kolezance prezent.
*odzuc propozyycje kupienia czego drogiego, uzasadznij
* zaproponuj prezent i dlaczego taki
* nie zgodz sie z argumentem
POZDRAWIAM:D
ja zdawalam wczoraj i miałam zestaw 10:

OBRAZEK: dzieci w klasie

pytania: 1.czy dziewczynka (była na pierwszym planie) lubi się uczyc i dlaczego?
2. jaki jest mój ulubiony przedmiot, dlaczego?

ROZMOWY:
1. jest u ciebie kolega z zagranicy:
- zapytaj się jak długo zostanie
- co koniecznie musi zobaczyc w polsce
- jakimi środkami transportu może się poruszac

2. opowiedz o swoich urodzinach na obozie:
- jak się odbyły
- co dostałaś od opiekuna grupy
- czy byłaś zadowolona

3. jesteś na obozie i opiekunowie chcą was zabrac do opery:
- poinformuj że chcecie robic cos innego
- uzasadnij dlaczego
- zaproponuj kompromis
A jak tam ida rozszerzenia? Ja dopiero 26 ;/
a ja mam w piątek rozsz. i totalnie nie wiem co robić do tego czasu. Boję się 4 czynników:
a) nie zrozumiem kobiety
b) nie zrozumiem zestawu
c) nie będe miała nic do powiedzenia na dany temat
d) zapomnę słówek/wyrażeń potrzebnych w danym momencie...wiem wiem można na okrętke ale wtedy leci chyba bogactwo języka...czy się mylę?
zależy jak na okrętkę :) czasem przy tłumaczeniu czegoś "na okrętkę" trzeba się dużo bardziej nagimnastykować i użyć dużo bardziej skomplikowanych słów niż mówiąc "tak po prostu" :P

ja mam rozszerzenie 21 i boję się przede wszystkim tego, że z wrażenia nie powiem zupełnie nic ;) choćby temat był jak najbardziej przystępny i fajny...

a egzaminator chyba może Ci coś powtórzyć, jeśli nie zrozumiesz... mam nadzieję... prawda?
Tak tak, nie mylisz sie. Trzeba tylko ladnie po francusku poprosic o powtorzenie. Byleby nie po polsku ;p
Mozliwe nawet, ze jak sie zapyta to powtorzy pytanie, tyle, ze inaczej je sformuluje, ale tego nie jestem pewien. Mialem tak na delfie.
Cześć:) a możecie napisać z którego województwa jesteście ( te osoby, które podawały swoej zestawy)??
Z góry dzięki i zycze powodzenia:)
Cześć:) a możecie napisać z którego województwa jesteście ( te osoby, które podawały swoej zestawy)??
ja jestem z malopolski:)
oooo :D czyli moze jest jakas szansa na to, ze wylosuje Twoj zestaw... :PP bo ja tez z malopolski :D nie wiecie jak to jest dokladnie- czy kazda szkola dostaje inne zestawy?? czy w danym woj wszystko to samo leci.. ? :PP
ja tez woj. malopolskie:D
Dzieki:) ja też jestem z woj. małopolskiego:)
i kiedy masz ustna??:D
Ja miałem zastaw 15.
Na obrazku było trzech mężczyzn, któży siedzieli w samolocie, Jedez z nich czytał gazete a drugi książki. Pytania czy lubisz podróżować i iakim środkiem transportu. czy mężczyźni są zadowoleni z podróży i dlaczego.
Udzielanie informacji:
-zapytaj gdzie mieszkasz
-czy masz rodzeństwo
- czym się interesuiesz
Reakcjonowanie:
- jkie masz obiawy choroby
-co ci powiedział lekasz
- i co zalecił
Negocjonowanie:
-zaproponuj opieka nad psem
-odrzuć propozucje koligi i podaj swoją
-zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.
Treści zadań nie pamiękam bo ich nawet nie czytałem
Witam ja dziś mialem ustny francuski i zdałem na 100% 20/20 :):):)
Zestaw 7 (woj. kuj-pom)

Obrazek: Dzieci w klasie,nauczyciel wyszedł,w klasie panuje nieład,dzieciaki biegają po klasie. Pytania: 1.Jaki jest Twój ulubiony przedmiot,2.Dlaczego Twoim zdaniem w tej klasie panuje nieład?

I.Dzwonisz do hotelu.
-spytaj się czy będą wolne pokoje w terminie który Cię interesuje
-powiedz że chciałbyś pokój dwuosobowy z łazienką,spytaj o koszt takiego
-spytaj czy możesz wziąć ze sobą psa
II.Opowiadasz koledze o swojej diecie.
-od kiedy ją stosowaleś i co cię do tego skłoniło
-na czym polegała ta dieta np.(jadłem dużo owoców i warzyw)
-kiedy zamierzasz ją skończyć
III.Negocjowanie.
Mieszkasz z kolegą na jednym pokoju i cały czas ty sprzątasz.
-powiedz że on również powinien sprzątać wasz pokój
-podaj argumenty dlaczego on też ma taki obowiązek
-zaproponuj kompromis

życzę wszystkim powodzenia!!!
Witam :P
Ja dzisiaj zdawałam ustną maturkę z j.francuskiego.Poziom podstawowy.
Poszło całkiem nieżle nie chwaląc sie :)
Tematy moich rozmów sterowanych szukajcie w dziale "matura 2008"
Pozdrawiam i zyczę powodzenia
Bedzie dobrze.
Bużka.
dzięękiii wszystkim ;*** wasze zestawy na pewno sie przydadza :D
maturka juz w poniedzialek aaaa jak ja sie boje o_o
Ja mam w poniedzialek ustny polski, stad moja prozba dla osob, ktore juz zdawaly polski: mam taka sytuacje ze w biblografi uwzglednilam liste cytatow (ktora oddalam) ale nie wiem czy moge ja zrobic wieksza, jaka w formei plakatu (bo wydaje mi sie ze nie bo napisalm tylko "lista cytatow") czy poprostu isc z kserem tego co oddalam?? Jak wyglada ten ustny polski? Prosze doradzie:D
:>
ojjj u mnie w szkole cos takiego na pewno by nie przeszlo.. ja tez mam cytaty i w bibl zapisalam tak samo ("kartka z cytatami") ale my nie musielismy tej kartki oddawac razem z bibliografia tylko po prostu wniesiemy to na egzamin (w 3 egz dla komisji 2 + 1 dla siebie) wiec ja no moge sobie jeszcze pomieszac w tych cytatach, ale Tobie bym nie radzila skoro oddawaliscie te cytaty wczesniej. i plakatu raczej nie rob bo to to juz na 100 nie przejdzie. ale jesli chcesz cos w cytatach pozmieniac to mozesz sobie ewentualnie przygotowac druga opcje "kartki z cytaatami", juz pozmieniane, i zapytasz komisji na egzaminie czy sie zgodza na cos takeigo ;)
ja mam prezentacje dopiero w srode i takkkkk sie bojeeeee. chociaz wszyscy mowia ze jest lajtowo ;] pzdr i powodzenia ;))

=
bedzie lajtowo zobaczysz:):P ja juz wiem co zrobie: wudrukuje to samo co oddalam tylko wieksza trzcianka:P nie bede mieli sie do czego doczepic, ja wszystko oddalam w termijnie, bledow nie mam w cytatach, wiec to bedzie wierna kopia tego samego tlyko w powiekszeniu, to samo zrobie z ramowym planem:P powiem im najwyzej ze jestem slepa, to tylko ustny polski!! wyluzuj:P (swoja droga na zadnej maturze sie nie stresowalam:P)
olkaa1403! odezwij sie do mnie na [gg] , jestem po polskim... musze Ci cos poweidziec co moze Ci podniesc ocene:D
ale bylo tak jak mowilam: spoko:D
Francuski podst. Zestaw nr 6
1. Jesteś z kims tam w muzeum i podziwiace sobie sztukę xD
-powiedz jaki rodzaj sztuki lubisz najbardziej
-ulubiony malarz
-zaproponuj wspolny posilek po wystawie
2. Jestes na plazy i widzisz zagubione dziecko
-powiedz jak wygladalo to dziecko
- gdzie byli w tym czasie jego rodzice
-co robili w tym czasie inni ludzie na plazy
3. Twoj kolega chce wyjechac na wakacje do Francji
- powiedz, ze wolisz zostac w polsce
-cos bylo i nie pamietam ;p
- zaproponuj kompromisowe rozwiązanie :)
Zdałam na 90%... pozdrawiam serdecznie!!!!!
Asia
Jeszcze obrazek!!!!!
Facet, szef kuchni przygotowuje posiłek :)
Pytania do obrazka: dlaczego koleś na obrazku wybrał taki zawód
Jaki jest twój wymarzony zawód ;D
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Egzaminy

»

Pomoc językowa - tłumaczenia