Marrcin. zazdroszczę ci tych nauczycieli, którzy tak dobrze tłumaczyli wymowę ;). Jak wspominam swoje doświadczenia z angielskim, którego uczyłam się w szkole (zajęcia nie były rewelacyjne) i na kursie, to jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żeby nauczyciele jakoś specjalnie przykładali się do nauki wymowy. Zakładali chyba, że wymowę się "złapie" przy okazji. W sumie może poświecili chwilkę na wymowę "th", ale krótko i nie bardzo zwracając uwagę na rezultaty, na wskazanie, że w wyrazach seat i sit występują dźwięki różnej długości, a poprawiali jedynie tych którzy przeszli przez pewien okres nauki i nie mogli odzwyczaić się od wymawiania "k" na początku wyrazu know. O żadnym "ustawianiu języka" nie było mowy. Wydaje mi się, że tak jest w bardzo wielu przypadkach, trudno trafić na nauczycieli z innym podejściem. W taki sposób trudno nauczyć się prawidłowej wymowy, bo na zajęciach (mam na myśli poziom niezbyt zaawansowany) słucha się głównie nauczyciela oraz innych uczniów, którzy niewiele jeszcze umieją i sami mają problemy z wymową. Są jeszcze indywidualne lekcje, ale nie każdy może sobie na to pozwolić.
Ja właśnie niedawno zaczęłam sie uczyć francuskiego sama i jestem pełna wiary i optymizmu. Motywacja i odpowiednie nastawienie są najważniejsze.
Wymowy uczę się z kaset i muszę przyznać, że nigdy ucząc się angielskiego na kursach nie poświęcałam temu zagadnieniu tyle uwagi.
Odpowiadając na pytanie, czy języka obcego można nauczyć się samemu myślę, że tak i to od poziomu podstawowego. Wydaje mi się tylko, że jest to prawie niemożliwe lub bardzo trudne, w przypadku kiedy chcielibyśmy nauczyć się języka nie znając wcześniej żadnego innego języka obcego. Natomiast rozpoczynając naukę kolejnego możemy korzystać z doświadczeń zdobytych przy nauce tego pierwszego.
A co do wątpliwości, czy korzystając z pomocy forumowiczów można jeszcze mówić o samodzielnej nauce to uważam, że jak najbardziej tak. Wydaje mi się, że głównym kryterium jest to, czy nauka jest prowadzona pod opieką nauczyciela, czy nie, a rozwiewanie wątpliwości na forum to tylko drobna pomoc.