NAUKA FR.!ŁATWA ,TRUDNA?!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :) Mam do wyboru hiszpański francuski i włoski... No najbardziej chcialabym sie uczyc franc. no ale slyszalam ze jest to b. b.b. trudny język. jak myslicie?:P A Wy po ilu latach nauki tak mniej wiecej sie dogadjecie po francusku. Prosze jescze oo ocene trudności jezyka.. co jest trudne itp. z góry wam bardzooooooo dziekuje:*
We francuskim są pewne zasady dotyczące czytania ,np eau czytamy jako o lub ch zazwyczaj jako sz. Moim zdaniem to ułatwia sprawę, bo z tego co wiem już w angielskim tak nie jest. Jak nauczysz sie na początku wszystkich zasad to potem będzie łatwiej. Poza tym to zależy co dla kogo jest trudne, to kwestia indywidualna. Włoskiego i hiszpańskiego nie znam więc nie bardzo mogę doradzić. To i tak powinna być Twoja decyzja.
Pozdrawiam
zacznij nauke od franca, potem jakbys chciala sie nauczyc hiszp. lub wloskiego to pojdzie latwiej
francuski - jesli masz dobrego nauczyciela to szybko przyswoisz sobie.
najlepsze sa prywatne lekcje.
na kursach nie nauczysz tego jezyka
poza tym na rynku polskim jest wiele firm francuskich i wloskich wiec najlepiej wybrac ktorys z tych jezykow,przydadza sie potem w szukaniu pracy
Jakie firmy francuskie ? Proszę o jakieś namiary. Ja jakoś nie mogę znaleźć pracy , a francuski studiowałam
Hej!nazywam sie Gosia i jestem mgr j.francuskiego a takze lektorem j. hiszpanskiego i wloskiego. Ja zaczęłam się najpierw uczyc j.francuskiego i tak jak Ci koledzy i kolezanki radza zacznij od francuskiego, na poczatku sie troche pomeczysz z wymowa i gramatyka, ale za to gdy bedziesz chciala potem nauczyc sie hiszpanskiego czy wloskiego, to pojdzie jak po masle, poniewaz gramatyka tychze jezykow jest prawie identyczna, slowka niektore tez jedynie wymowa sie rozni. Jednak pamietaj, ze zeby te jezyki Ci sie nie mylily, najpierw opanuj jeden jezyk-francuski!Powodzenia!!!
France telecom wykupilo 50% telekomunikacji. poszukuja ludzi po romanistyce.
jakis miesiac temu zatrudnili kilka osob po romanistyce
Coffee Dziękuję za informację .
jesli podoba ci sie francuski to wybierz ten wlasnie jezyk i sie nie przejmuj tym ze wszyscy ci mowia ze jest trudny. jezyk jak jezyk - nauka kazdego jest trudna, wymaga samodyscypliny i systematycznosci. w kazdym jezyku jest cos trudnego. w angielskim wymowa (pomimo ze wydaje sie latwa to malo kto tak na prawde dobrze wymawia), we francuskim za to co innego. nie taki diabel straszny... jak sie chce to sie da wszystko zrobic!
mam nadzieje ze dolaczysz do grona uczacych sie tego pieknego jezyka!
w internecie poszukaj w jakie spolki francuzi wlozyli kapital i znajdziesz prace
Czyli lepiej zacząć od nauki francuskiego? Uważacie, że jest dla Polaka bardziej przydatny niż hiszpański?
?
ja tez chce teraz zaczac uczyc sie francuskiego. Tylko zastanawiam sie czy lepiej zapisać się do szkoly, czy tez brac prywatne korki...:> Co myślicie? Odp. please:-)
Myślę, że lepiej zapisać się do dobrej szkoły językowej. Można się wypowiadać w danym języku w większej grupie, co jest korzystne dla uczącego się.
ja jednak jestem za prywatnymi lekcjami z nauczycielem. jest wiele zalet - zajecia sa dostosowane idealnie do twoich potrzeb, np.jesli trudnosc sprawia gramatyka, to spedza sie nad nia wiecej czasu, itp. zajecia w grupie nie daja takiej mozliwosci. kazdy uczy sie w roznym tempie i nawet w najbadziej dogranej grupie sa roznice poziomu - lepsi sie nie rozwijaja a slabsi nie moga nadazyc... co do konwersacji, prywatne lekcje nie sa wcale gorsze od zajec grupowych, bo rozmawia sie samemu z nauczycielem, a wiec ma sie wiecej czasu na mowienie, co w grupie moze byc zaklocone np przez jakas inna wygadana osobe.
sa za to ludzie, ktorzy swietnie czuja sie uczac sie w grupe - chetnie poslucham ich argumentow:)
Całe życie żyjemy w jakiejś grupie;) Ucząc się języka na zajęciach z innymi osobami uczymy się współpracy z innymi oraz publicznego wyrażania swoich myśli w obcym języku, nie tylko przed pojedynczym lektorem, ale przed całą grupą ludzi.
no tak, masz racje, ale nauka jezyka nie polega jedynie na publicznym wypowiadaniu sie. gramatyka, czy umiejetnosc czytania ze zrozumieniem, pisania dluzszych i krotszych tekstow... wszystko wymaga kontroli nauczyciela (jesli oczywiscie komus zalezy na jak najlepszym opanowaniu jezyka i jest perfekcjonista jak ja:) podczas nauki w grupie nauczyciel nie jest w stanie nigdy poswiecic ci tyle czasu co na prywatnych lekcjach
Na początku lepiej chyba zdobyć podstawy języka na prywatnych lekcjach. Podstawy są bardzo istotne zwł. w francuskim (zasady czytania itp.). Potem jak najbardziej można zapisać się na kurs w grupie lub nawet uczyć się samemu.
Takie jest moje zdanie.
dzieki wszystkim:-) utwierdzilam sie w przekonaniu ze jednak lepiej prywatnie. pozdr:-)
Francuski ma dość skomplikowaną pisownię; czyta się inaczej, niż się pisze i początkowo sprawia to dość spore trudności/
Co do gramatyki, to do najprostszych nie należy, ale wg mnie prostsza jest niż gramatyka niemiecka.
No i przydatność francuskiego - wiele ludzi twierdzi, że francuski jest przydatniejszy od hiszpańskiego, ale tutaj tobym trochę polemizowała.
W Ameryce Południowej prawie wszyscy porozumiewają się po hiszpańsku.
No, ale francuski z kolei...
No i tak możemy gadać w nieskończoność :)
Jeśli Ci się podoba francuski, to nie zastanawiaj się długo nad wyborem, tylko po prostu zacznij naukę :)
A co do tego, czy na początek wybrać kurs czy prywatne lekcje, to uważam jak reszta, że lepsze to drugie :)
Temat przeniesiony do archwium.