wymowa r

Temat przeniesiony do archwium.
Witam

Ucze siie od niedawna francuskiego. ucze sie z programem "parlez avec nous" i w sumie mam maly problem z wymowa "r", jak slucham tych nagran w progamie takich slow jak "France", "française", "français". To jak slucham to mam wrazenie jakby miedzy "f" i "r" mowiac wstawiali pomiedzy nimi h... i jakos nie umiem tego wymowic.

moze ktos z was mi wytlumaczy jak mam ulozyc jezyk w buzi aby to mi wyszlo... ????
hm.. po prostu wymow 'H' tak, bys czula i slyszala drzenie glowu, na koncu dodajac 'R.' Trudno to inaczej wytlumaczyc.
napisałem to już wcześniej :)
to wcale nie jest trudne:)

"r" francuskie wymawiaj trochę (podkreślam trochę) jak h, ale układając język tak, aby jego przednia część (nazywa się t po naszemu chyba grzbietem - ta przy gardle) stykala się niemal z końcem podniebienia miękkiego, a konkretnie z "języczkiem" (tym co ci dynda w gardle:) to właśnie wibracja języczka przyczynia się do powstawania "r"
pamiętaj, aby w trakcie nauki świadomie trzymać nisko końcówkę języka, najlepiej niech dotyka dolnych dziąseł. im wyżej go podniesiesz, tym trudniej będzie wymówić "r"
przy ćwiczeniach pij bo zedrzesz sobie gardło

opis może dość techniczny, ale jego realizacja jest prosta :)
powodzenia!
wielki dzieki.. :)

bede musiala sobie pocwiczyc. ;)

mam w domu ksiazke szypowskiej i tam samogloski sa fajnie wytlumaczone.. ale tego juz nie wytlumaczyli.
tez mam pytanie co do r :)

czym ono sie rozni od niemieckiego? bo sie rozni, jak probuje po francusku mowic z niemieckim r to to brzmi dziwnie :]
hehe no wlasnie ja probowalem mowic odwrotnie. po niemiecku z francuskim r i to brzmi fatalnie. smiech na sali... :P tak wiec chyba czyms sie one roznia, n'est-ce pas/
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa