Motywacja motywacji ;)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |
Miesiac temu ni z tego ni z owego (no nie zupelnie ale to dluga historia ;)) napadlo mnie, by zaczac sie uczyc jezyka japonskiego. Jako ze moja masochistyczna natura nie poczula sie usatysfakcjonowana - dorzucilam do tego jezyk francuski ;)
Ucze sie sama (brak funduszy na kurs :/) i choc znam juz jakies podstawowe podstawy podstaw gramatyki i pare slowek na krzyz, bez nauczyciela stojacego nad glowa z kijem w reku trudno zawrzac sie do ciezkiej, usystematyzowanej nauki.
Do czego zmierzam?
Ano - potrzebuje motywacji, solidnego kopniaka w... lydke ;)
Gdzies na jakims forum widzialam wyzwanie rzucone przez poliglote-napalenca: "A CHALLENGE!!! Who can learn a language faster than me???" Moze tez powinnam cus takiego zaproponowac - jak wiadomo wspolzawodnictwo to najlepsza motywacja ("ha, juz ja im pokaze!" ;))
No wiec jesli ktos tu rowniez zaczyna dopiero przygode z francuskim i ma problemy z kopnieciem samego siebie w lydke albo pragnie przyjac czelandza - piszcie, w kupie razniej ;)
ja chętnie przyjmę takie wyzwanie...bo też sama się uczę :):)..więc jak stwierdziłas,"w kupie raźniej"...no to zbierajmy tą grupkę,bo mimo ze nie mam narazie problemu z motywacją to dmucham na zimne :D:D...czekam na odp...tu na forum :)
mnie to juz calkowicie lenistwo wzieło !!!

8 lat ksztalcenia anglika !
4 lata ksztalcenia niemca !
1 msc ksztalcenia francuskiego !

i nic !!!!!

wydaje mi sie ze wiecj sie nauczylem tego FR w 1 miesiac niz reszty !

ehhh szkoda sie zalic !!!

nawet przedstawic sie nie umiec po ANG skandal kompromitacja !!!

motywacji zeroooooooooo!
ja sie pisze:) tylko blaam o kontakt na [email] jaki macie pan nauki:)?
O, to juz mamy conajmniej trzech zdeklarowanych czlonkow - teraz musimy jakos nasza grupke nazwac ;P

Ja jak narazie konkretnego "rozplanowanego" planu nauki nie mam, w tym chyba problem. Dopiero "badam grunt" - glownie serfujac w necie (tak, tak, jestem wstretnym leniem ;))

Zatem czy macie jakis pomysl, jak moglibysmy zorganizowac sie i pilnowac nawzajem naszych postepow?
Np. gdyby kazdy byl na podobnym, zerowym lub poczatkujacym poziomie i mial te sama ksiazke, moglibysmy robic np. jeden rozdzial na tydzien i potem sprawdzac kto ile sie nauczyl :)
Ewentualnie prosciej - mozemy zadawac sobie listy slowek do nauczenia i co jakis czas "odpytywac". Po jakims czasie szukac prostych tekstow i probowac tlumaczyc.

Co wy na to? Jakie sa wasze pomysly :)
napisalam ale mi wykasowalo! jak przestane sie gniewac na laptopa to znowu napisze:)
Hej, przestalas juz sie gniewac? ;D
a jakiego jezyka mielismy sie by uczyc :)
Japonskiego?... tfu, french fofkors ;)
A tak przy okazji, mam tu pare fajnych stronek jakby kto byl zainteresowany (in english)
http://www.laits.utexas.edu/tex/gr/ (gramatyka)
http://www.realfrench.net/ (gramatyka i cwiczenia ze slownictwa)
http://wordreference.com/ (slownik)
http://www.floodlight.net/French/LeVerbe.shtml (koniugator czasownikow)
jak juz jstesmy przy slownikach, to polecam www.ultralingua.net . jest tam wiele kombinacji jezykow (polskigo niestety nie ma ale jest tyle mozliwosci ze raczej sobie poradzicie;). serio - najlepszy slownik internetowy jaki znam
no to na czym będzie polegać konkretnie ta motywacja ??:D...bo ja już nie mogę się doczekać,jak będę wspierac sie wzajemnie z innymi samoukami :)...
Moi drodzy!!!!
Spodobal mi sie wasz pomysl:) Fajna sparwa i fajnie ze macie ochte sami uczyc sie francusiego. Osobiscie chetnie sluze wam pomoca, rada, stronami w necie gdzie mozna znalezc cos ciekawego ( po francusku oczywiscie). Odbiore maile z pierwszymi probkami pisania po francusku i zadam nawet prace domowa do odrobienia. :)
Troszke gramatyki i slowek macie juz tu na tej stronie ( ktora pomagam tworzyc:) nie chwalac sie bien sur.
Jezeli ktos jest zainteresowany to czekam na maila. [email]
Pozdrawiam
A+ ( czyli a plus tard, czyli do zobaczenia)
Najpierw moze niech kazdy da swoje pomysly (szczegolnie czego NIE CHCIAL BY robic ;))
Pewnie jak zwykle skonczy se na tym ze kazdy oczekiwal bedzie od INNYCH osob zaorganizowania wszystkiego - nie ma tak dobrze ;)

Zakladam ze kazdy ma jakies pomoce w sprawie gramatyki, jakoweś podreczniki czy repetytoria, chocby ta strona :). Trudniej jest zas ze zmotywowaniem sie do wkuwania slowek. Co powiecie na zadawanie sobie list parunastu/parudziesiet slow na tydzien - u gory w menu jest pozycja "nauka slowek", mozna tam dodawac wlasne zestawy. Moge sie poswiecic ;) i tworzyc takie listy - przy samym pisaniu juz cos w glowie zostaje.
Moglibysmy rowniez co jakis czas rzucac haslo nauki jakiegos zagadnienia - np. czas terazniejszy, zaimki i pozniej, gdyby ktos mial jakiekolwiek watpliwosci lub pytania, moglibysmy nawzajem sobie pomagac i konsultowac to z Jaga8112 :)

Generalnie gdyby ktos byl zainteresowany taka "grupka samopomocy" moge sprobowac to jakos zorganizowac, ale nie chce, by okazalo sie, ze kazdy oczekuje podania wszystkiego na srebrnym talerzu - to ma byc nasza WSPOLNA inicjatywa. Zatem - klawiaturki w lapki i pisac czego chcecie i potrzebujecie, na jakim jestescie poziomie i w czym mozecie pomoc ;)
Dzieki!!
Kazda pomoc sie przyda, z cala pewnoscia skorzystamy ;))
hmm...no to mnie jest trudno tak określić swoje potrzeby...ze słówkami nie mam problemu,wchodza mi szybko i w ogole...raczej wolałabym pracę nad gramatyką-chodzi mi o takie drobiazgi,które są częstymi błędami w zdaniach.Bardzo mi zależy na rozmowie audio,czy to przez skype czy msn'a,czy chociazby gg!!Wiadomo,że najbardziej w nauce języka zależy mi na rozumieniu podczas "żywej"konwersacji.Potrzebuję również kogoś,kto zadawałby mi prace pisemne,na określony temat,z uzyciem okreslonego słownictwa,czasu.Jak coś to proszę się ze mną kontaktowac pod adresem [email]
No ja wlasnie odwrotnie - z gramatyka zazwyczaj nie mam problemow, gorzej z zapamietywaniem slownictwa. Jako ze ucze sie dla wlasniej przyjemnosci postanowilam skupiac sie raczej na odbiorze pasywnym - czytaniu i sluchaniu.
Jezeli chcesz wycwiczyc "ucho", jest w sieci (bittorent, emule itd) wiele materialow audio - np. "French in action", "Living Language - Ultimate French", "Michel Thomas - Learn French", "Berlitz - Think & Talk Language Program". Z pewnoscia znajdziesz cos dla siebie.
Pozdrawiam :)
Aha, nadal podtrzymuje ze "moge nauczyc sie jezyka szybciej od ciebie!", wiec ucz sie pilnie i wyprowadz mnie z bledu ;} :P
ja nie mam problemów z gramatyką,tyle że lubię ją mieć opanowaną perfect...no cóż,takie zboczenie ;P,dzięki za podane programy,czyli w ściągając na emule,powinnam być zadowolona,tak?mam prośbę możesz mi podać swoje gg??to byśmy pogadały?
nikt sie do nikogo nie odezwie bo nawet brak motywacji napisania mejla !

ehhh

moj poziom to
po pierwsze angielski zero
po piate francuski zero
po dziesiate polski zero
itd itp @!

ehh

latwo sie pozalic!

ja sie ucze 2 werow na pamiec przez tydzien a za 2 tygodnie juz nie pamietam i czy to jest po polsku czy po angielsku !~!!!!

jak cos uzgodnicie w koncu ( mam nadzieje ze przed swietami tylko ktorymi i w ktorym roku :) moj mejl !

[email]
Przyszla pora na usystematyzowanie troche mojej nauki, wczoraj stalam sie szczesiwa posiadaczka kursu PONSa: Francuski w trzy miesiace (czy siakos tak) Z dodatkowa pomoca materialow w sieci za trzy miesiace zamierzam parlewowac franse =] a przynajmniej czytac franse.
Ciekawe ile udaloby mi sie nauczyc do nowego roku i czy tlumaczenie takis tekstow z sieci (z pomoca slownika oczywiscie) byloby w zasiegu moich mozliwosci... (nauka by swobodne czytac po angielsku zajela mi "tylko" jakies 12 lat, ale nie zalamujmy sie, z francuskim *z pewnoscia* pojdzie mi szybciej ;) ;P hahahahah.... mhm.............. \:| )
Majle wyslane :)
Właśnie weszłam na forum i nie powiem, ale spodobał mi sie ten pomysł i jeśli tylko mogę to dołączę się do waszej grupki. Co prawda moją pasją jest język hiszpański, ale francuskiego również się uczę dosć krótko, więc kompletnie nic z niego nie umiem. Materiałów niestety żadnych nie mam tylko z paru stronek w internecie korzystałam.
a ze mną sie skontaktujesz??:>
Witamy nowa czlonkienie ;)

Ok, czas przejsc od slow do czynow (wiem ze rozmawianie o tym jak czlowiek ciezko bedzie pracowal i ile osiagnie jest najprzyjemniejsza czescia "nauki" ale czasem trzeba zakazac rekawy i zaczac faktyczna sie *uczyc* ;))

Pierwsze lekcje angielskiego pamietam jako poznawanie takich "niezbednych" kazdemu uczniowi slowek jak kablica, kreta czy kaczka. Tak sie dziwnie sklada, ze te niezmiernie wazne slowa jakos nie przewija mi sie przez teksty ktore czytam teraz czy w filmach ktore ogladam. Chyba jednak lepiej zaczac od slow "najczesciej spotykanych". Poszukalam troche w necie i odnalazlam male zestawinie - podobno pochodzi z "Fréquences d'utilisation des mots en français écrit contemporain" (Montréal, 1992) (autor - a moze raczej jego komputer? - przesial teksty o lacznej liczbie miliona slow)
Specjalnie nie podaje tu tlumaczenia (nie, nie, to nie przez moje lenistwo ;P ), przy juz przy wetrowaniu slownika costam powinno wam zostac w pamieci. Od gory sa rzeczowniki, przymiotniki, przyslowki itd

homme, jour, monsieur, temps, vie, monde, enfant, heure, année, femme, pays, livre, chose, travail, cas, cours, main, fait, état, part, question, point, saint, partie, père, problème, fille, effet, ville, mois, rapport, eau, façon, coup, maison, gouvernement, service, tête, place, école, droit, besoin, nombre, exemple, raison, dieu, lieu, église, doute, étude, mesure, fin, compte, famille, soir, groupe, société

même, autre, grand, premier, petit, nouveau, certain, seul, jeune, dernier, bon, français, beau, long, canadien, général, politique, possible, haut, public, vieux, important, chaud, froid

ne, pas, plus, très, encore, peu, moins, là, ainsi, toujours, alors, beaucoup, trop, déjà, si, peut-être, ailleurs, ici, assez, souvent, enfin, maintenant, surtout, tant, hier, aujourd'hui, demain

être, avoir, faire, pouvoir, devoir, aller, voir, savoir, falloir, vouloir, prendre, donner, venir, trouver, passer, croire, parler, mettre, demander, devenir, laisser, rester, tenir, penser, connaître, rendre, sembler, aimer, arriver, porter, présenter, comprendre, agir, suivre, attendre, entendre, paraître, répondre, commencer, sortir, obtenir, recevoir, partir, appeler, sentir

le, un, les, des, son, du, au, ce, la, leur, mon, deux, notre, quelque, certain, trois, votre, tel, chaque, aucun, quel, plusieurs, quatre, cent, six

il, se, qui, je, elle, ce, tout, on, que, nous, le, me, vous, lui, en, où, celui, dont, moi, cela, rien, la, tu, ça, eux, leur

quand, lorsque, si, que, comme

Gdzies wyczytalam ze 100 najczesciej uzywanych slow (odnosilo sie to chyba do angielskiego) tworzy 50% tekstu, wiec nasz zestawik powinien tworzyc nawet ponad polowe (oczywiscie zalezy jakiego tekstu...) Pierwszy tysiac to ok. 80% tekstu. Niestety zwykle wazniejsza jest to pozostale 20% ale tu juz latwiej posilkowac sie slownikiem.

W kazdym razie - zadanie nr. 1, uczymy sie tych 250 slow (by je przynajmniej rozpoznawac w tekscie i mowie).
Przydaje sie rowniez jak najszybciej poznac zaimki (zarowno te osobowe jak ja, mnie, moj, jak i cala reszte: np. kto, co, gdzie, po co...) i przyimki czyli: na, po, do...
Doatkowo - dorwijcie jakis podrecznik i zapoznajcie sie z czasem terazniejszym - nie, nie chodzi mi o wykucie koniugacji wszystkich 3 grup i czasownikow nieregularnych, narazie wystarczy wiedziec co w trawie piszczy (probowac rozpoznac osobe i liczbe po koncowce np. finis - finissons - finissent). Przy okazji mozecie zerknac na dalsze rozdzialy i zapoznac sie z innymi czasami (i zalamac ze troche ich jest ;))
Spotykamy sie w poniedzialek (10 X) i (narazie ze slownikiem w lapce) bedziemy tlumaczyc sobie proste zdania, zobaczymy jak nam pojdzie ;)
A nie doszedl mail?
Wyslalam na [email]
Ha, poprawka - wyglada na to ze mam gosci na weekend wiec moj francuski bedzie musial pare dni poczekac.
A tak w ogole nie spytalam sie w ogole czy ktokolwiek ma ochote na tlumaczenie zdan?...
hej:)ja ucze sie francuskiego 8 lat wiec moge wam jakos pomoc..?.np w tlumaczeniu zdan..bo gramatyki w wiekszosci wypadkow nadal nie moge zrozumiec...ucze sie..ale wiem ze nie jestem w tym zbyt dobra:)
Z tymi zdaniami to całkiem dobry pomysł i jestem chętna (oczywiście jak trafie w dziej i godzine:P), tylko czy nie łatwiej byłoby przez maila lub gg się kontaktować??
Mowisz o kontakcie jeden na jeden? Ale to ma byc praca zespolowa ;)

Nie chce nikogo wprowadzac w blad, ja we francuskim jestem kompletnie zielona (wiem mniej niz wiekszosc tu obecnych ;)) sama potrzebuje pomocy. Wiem ze milo byloby gdyby ktos zogranizowal wam darmowy kurs francuskiego, podrzucil materialy, tlumaczyl gramatyke i zadawal prace domowa. To nie bede ja - przy mojej zerowej narazie znajomosci francuskiego moglabym wyrzadzic wiecej szkod niz pozytku. Ze nie wspomne o tym ze za korepetycje nauczyciel zwykle kaze sobie placic (moze gdybym miala zachete finansowa... ;)))))))) :P)

To co *moge* zrobic to wyszukac jakis wzglednie prosty tekst bysmy mogli wspolnymi silami starac sie go odcyfrowac :)
przeciez na gg mozna rozmawiac w kilka osob, ale to tylko taka drobna propozycja byla
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 51
poprzednia |

»

Pomoc językowa