Witamy nowa czlonkienie ;)
Ok, czas przejsc od slow do czynow (wiem ze rozmawianie o tym jak czlowiek ciezko bedzie pracowal i ile osiagnie jest najprzyjemniejsza czescia "nauki" ale czasem trzeba zakazac rekawy i zaczac faktyczna sie *uczyc* ;))
Pierwsze lekcje angielskiego pamietam jako poznawanie takich "niezbednych" kazdemu uczniowi slowek jak kablica, kreta czy kaczka. Tak sie dziwnie sklada, ze te niezmiernie wazne slowa jakos nie przewija mi sie przez teksty ktore czytam teraz czy w filmach ktore ogladam. Chyba jednak lepiej zaczac od slow "najczesciej spotykanych". Poszukalam troche w necie i odnalazlam male zestawinie - podobno pochodzi z "Fréquences d'utilisation des mots en français écrit contemporain" (Montréal, 1992) (autor - a moze raczej jego komputer? - przesial teksty o lacznej liczbie miliona slow)
Specjalnie nie podaje tu tlumaczenia (nie, nie, to nie przez moje lenistwo ;P ), przy juz przy wetrowaniu slownika costam powinno wam zostac w pamieci. Od gory sa rzeczowniki, przymiotniki, przyslowki itd
homme, jour, monsieur, temps, vie, monde, enfant, heure, année, femme, pays, livre, chose, travail, cas, cours, main, fait, état, part, question, point, saint, partie, père, problème, fille, effet, ville, mois, rapport, eau, façon, coup, maison, gouvernement, service, tête, place, école, droit, besoin, nombre, exemple, raison, dieu, lieu, église, doute, étude, mesure, fin, compte, famille, soir, groupe, société
même, autre, grand, premier, petit, nouveau, certain, seul, jeune, dernier, bon, français, beau, long, canadien, général, politique, possible, haut, public, vieux, important, chaud, froid
ne, pas, plus, très, encore, peu, moins, là, ainsi, toujours, alors, beaucoup, trop, déjà, si, peut-être, ailleurs, ici, assez, souvent, enfin, maintenant, surtout, tant, hier, aujourd'hui, demain
être, avoir, faire, pouvoir, devoir, aller, voir, savoir, falloir, vouloir, prendre, donner, venir, trouver, passer, croire, parler, mettre, demander, devenir, laisser, rester, tenir, penser, connaître, rendre, sembler, aimer, arriver, porter, présenter, comprendre, agir, suivre, attendre, entendre, paraître, répondre, commencer, sortir, obtenir, recevoir, partir, appeler, sentir
le, un, les, des, son, du, au, ce, la, leur, mon, deux, notre, quelque, certain, trois, votre, tel, chaque, aucun, quel, plusieurs, quatre, cent, six
il, se, qui, je, elle, ce, tout, on, que, nous, le, me, vous, lui, en, où, celui, dont, moi, cela, rien, la, tu, ça, eux, leur
quand, lorsque, si, que, comme
Gdzies wyczytalam ze 100 najczesciej uzywanych slow (odnosilo sie to chyba do angielskiego) tworzy 50% tekstu, wiec nasz zestawik powinien tworzyc nawet ponad polowe (oczywiscie zalezy jakiego tekstu...) Pierwszy tysiac to ok. 80% tekstu. Niestety zwykle wazniejsza jest to pozostale 20% ale tu juz latwiej posilkowac sie slownikiem.
W kazdym razie - zadanie nr. 1, uczymy sie tych 250 slow (by je przynajmniej rozpoznawac w tekscie i mowie).
Przydaje sie rowniez jak najszybciej poznac zaimki (zarowno te osobowe jak ja, mnie, moj, jak i cala reszte: np. kto, co, gdzie, po co...) i przyimki czyli: na, po, do...
Doatkowo - dorwijcie jakis podrecznik i zapoznajcie sie z czasem terazniejszym - nie, nie chodzi mi o wykucie koniugacji wszystkich 3 grup i czasownikow nieregularnych, narazie wystarczy wiedziec co w trawie piszczy (probowac rozpoznac osobe i liczbe po koncowce np. finis - finissons - finissent). Przy okazji mozecie zerknac na dalsze rozdzialy i zapoznac sie z innymi czasami (i zalamac ze troche ich jest ;))
Spotykamy sie w poniedzialek (10 X) i (narazie ze slownikiem w lapce) bedziemy tlumaczyc sobie proste zdania, zobaczymy jak nam pojdzie ;)