nauka:);)

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |
jak najłatwiej nauczyć sie języka może ktoś wie jakies porady czy coś??? ja dosyć szybko sie ucze tylko że również szybko się męcze :)
pozdro:)
uuuuuuuuuuu....
porad a porad że aż nie wiem co wybrać;)
może w końcu ktoś sie pofatyguje coś poradzic pozdro :)
z góry dzięki :)
jaki z ciebie niecierpliwy czlowiek:P choc sama musze przyznac ze nikt nie jest zbytnio zainteresowany by ci odpowiedziec ale tak w tajemnicy ci powiem ze to pewnie dlatego ze maja ten sam problem:P ale nie trac nadzieji..a noz ktos sie zjawi na forum i zobaczy twoje pytanie i twe pelne zwatpienie"uuuuuuuuuu":P i pomysli "tak, ja mu pomoge ja mam duzo rad ktore mu sie przydadza..":)
czy ty podrabiasz kultowego 'marrcina'???
maarcin - marrcin (?????????)
:/ no, poprawilam sie
ja mysle ze ten marcin to ktos inny..tzn na pewno nie ten "kultowy marcin" :) .. .i nikt tu chyba nie ma zwyczaju kogos podrabiac..;/choc mozna sprobowac:P
ja chyba zle ciebie zrozumialam...?! to pytanie bylo do mnie....eh sama juz nie wiem..:)nie wazne...
ok ..jejku jaka ja jestem dzis nieprzytomna..;/
nie, nie, to pytanie bylo do maarcina bo jestem ciekawa czy to byla zamierzone czy nie... ale 'nasz' marrcin jest i tak niepowtarzalny:P
wasz?
vache!
każdy jest niepowtarzalny, za wszystko inne zapłacisz kartą mastercard:)
kultowy, niepowtarzalny.... tak, i co jeszcze?
też zbaraniałem, jak zobaczyłem nicka, ale jak przeliczyłem literki to zdumienie przeszło.

pisząc to, zakładam, że nie mam rozdwojenia jaźni
chociaż czy mogę byc pewien? :)
co do porad odnośnie szybkiej nauki - poza relaksacyjnymi metodami SITA :), dość kosztownym wyjazdem na intensywny kurs języka do francji (nie wiem czy i jakie są) oraz systematyczną i intensywną nauką samemu (ale musisz mies czas i samozaparcie) niewiele przychodzi mi do głowy. może jeszcze to, że języka nie da sie raczej szybko nauczyć. język to mnóstwo rzeczy, które trzeba utrwalać, bo inaczej zapomni się je równie szybko, co się ich nauczyło.
Po pierwsze:
nikogo nie podrabiam ;) po prostu mam wszedzie taki nik i już :) chciałem inny ale był zajęty;);:D
po drugie :
dzięki za rady :) a już zwątpiłem czy w ogóle ktoś tu od czasu do czasu bywa
pozdro:)
a co do liczenia literek;) kiedyś patrzyłem na tematy i też zbaraniałem bo mówie przecież ja takiego tematu nie zakładałem co jest grane??
ale po ciężkich obliczeniach matematycznych;) doszedłem do tego że to jednak nie ja!!!:) a już myślałem że jestem lunatykiem i w nocy coś pisze hahaha;););D
"qui veut de moi, et des miettes de mon cerveau?"

jeeezuuuu.....ale się po tej ukraińskiej gorzałce dziwnie czuję :|
ludzie mówią, że sam ze soba rozmawiam, cos o drugiej jaźni........chyba faktycznie cos w tym jest
ale skądze znowu..;P nikt nawet zapewne nie pomsylal ze mozesz miec jakiekolwiek rozdwojenie jaźni...a tym bardziej ze masz zwyczaj rozmawiac ze soba.;P.. a to ze wyslales pod rząd 4 wypowiedzi i nikt ci nie odpisal rowniez nie swiadczy o tym ;P choc kto wie...:D../.ide sie uczyc francuskiego:D
Hej. Oto kilka rad jak przyjemnie uczyc sie jezyka. Pamietaj jednak ze poczatki sa zawsze trudne!!!!!

1. jezeli masz telewizje francuska np TV5, ogladaj codziennie choc 15lub 20 minut. Na poczatku to belkot, z czasem zaczniesz rozrozniac slowa, potem proste zdania, pozniej ogolny sens. Kazde zrozumiane slowko sprawi ci wielka radosc. Wymaga to jednak samozaparcia!

2. korzytsaj z interentu i roznych storn do nauki jezyka. Jest ich bardzo duzo i oferuja roznorodne ciwczenia jezykowe, gramatyczne, gry i zabawy jezykowe ktore pomoga ci w przyjemny sposobwiadomosci na temat jak przyswoic slownictwo czy pocwiczyc gramatyke. POdam ci kilka fajnych na koncu tego wpisu.

3. Ucz sie slowek. Jesli bedziesz uczyl sie codziennie przynajmniej 6 slowek w tygodniu daje to 42 nowe slowa!!!!! Jezeli masz dobra pamiec ucz sie wiecej. POszukaj wiadomosci na temat technik zapamietywania slownictwa. Rysowanie, asocjacja - czyli skojarzenia. Jest bardzo duzo takich technik wraz z cwiczeniami ktore pomoga w zabawny sposob ucZyc sie nowych wyrazow.

4. Korzystaj ze stron internetowych ( francuskich) Mozna czytac wiadomosci ze swiata. Na glos!!!!!! Czytaj proste artykuly, ksiazki. Jezeli mozesz liczyc na pomoc kogos kto zna francuski na pewno pomoze ci wybrac teksty odpowiednie do twojego poziomu znajomosci jezyka. Krotki tekst lub strona dziennie da niesamowite efekty w wymowie, czytaniu, rozumieniu tekstu

5. BADZ SYSTEMATYCZNY!!!

6. Gramatyka jest rowniez bardzo wazna. Ucz sie jej na przykladach, rob cwiczenia. Jezeli nie stac cie na ksiazki a posiadasz stale lacze korzystaj z netu.

7. Staraj sie czytac na glos.

8. Ucz sie slownictwa np. tematycznie

9. Znajdz na tej stornie kogos kto bedzie z toba rozmaiwal na gg, lub kogos kto ma skyp'a (tutaj jest to mozliwe)

10. NA francuskich stronach mozna chatowac z Francuzami

11. Jezeli tylko mozesz wyjezdzaj do Francji

12. Rozwieszaj w pokoju fiszki ze slowkami .jesli jestes wzrokowcem pomoze ci to je zapamietac

13. Pisz krotkie wypracowania na rozne proste tematy. Ukladaj proste zdania. Wykorzystuj slownictwo ktore znasz.

14. Sluchaj muzyki francuskiej!!!

Wiem ze to wszystko jest malo poukladane, ale pisalam to co przychodzilo mi do glowy. POdaje ci mojego maila [email] w razie jakis watpliwoscijezykowych, uwag lub jakiejkolwiek pomocy we francuskim pisz!!! :) Zawsze ci pomoge, (w miare moich mozliwosci czasowych)

Podaje ci teraz kilka fajnych stron. PO francusku, dl apoczatkujacych gdzi emozn aznalezc proste teksty, poslychac radia, pograc i pouczyc sie slownictwa.
Tutaj na stronie podawalam je juz nie raz. Mozesz poszperac.

http://frenchteacher.free.fr/index.html
http://www.didierbravo.com/html/jeux/index.htm
http://www.languageguide.org/francais/index.jsp
http://users.skynet.be/providence/vocabulaire/francais/menu.htm
http://lexiquefle.free.fr/

Na razie tyle. POpatrz co tam jest i wrazie watpliwosci pisz do mnie:)

Pozdrawiam. Mam nadzieje ze choc troche ci pomoglam. Jesli masz jakies pytania to czekam na maila.
magda77* tu są dwie osoby o tym (chyba;)) samym imieniu i podobnych nikach;) ja (założyciel tematu);) mam nick mAArcin a ta druga osoba ma nick maRRcin :) zauważ hihihihi można sie pogubić hihihih;);D
pozdro ;)
rzeczywiscie;P to ze sa dwie osoby o podobnych nikach wiedzialam...ale jakos tego w tych wypowiedziach nie zauwazylam..:D
Odpowiedżcie mi na jedno pytanie.Spotkałam się z tym,że do trybu subjonctif używamy tematu z I os. l. mn.,a nie z III os. l.mn.Czy obie opcje są prawidłowe?Ktoś może mi to jednoznacznie wytłumaczyc?Z góry dzięki:)
obydwa tematy sa niemal zawsze identyczne, ale używa się tematu dla 3 osoby liczby mnogiej.
bardzo wyraźnie widać to w odmianie "prendre":
nous prenonsils prennent -> que je prenne

i mouvoir:
nous mouvons, ils meuvent -> que je meuve
dzięki:)nieco mi to rozjaśniłeś:)
a np DEVOIR
je doive
tu doives
il/elle/on doive,
ale już
nous DEVions
voud DEViez

aż się prosi inny temat:)
czasowniki nieregularne, a zwłaszcza modalne mają inną odmianę (nieregularną). nie zauważyłaś tego dotychczas?
Akurat jeśli chodzi o czasownik "devoir", to bardzo prosto wyjaśnić czemu to w 1 os. l.mn. [2 os. wyjaśnić jeszcze nie umiem ;-)] musi być inny temat niż np. dla 3 os. l.mn.
Mianowicie: ONI mogą się zaDOIVić, MY już nie. :D
Dziwne, że dla 1 os. l.poj. nie ma też tematu DEV... ;-)
a porównaj sobie tematy dla 1i2 os Pl w indicatif pres i sbj. pres. może dlatego
to taki dowcip miał być :P
wiem, aż się uDOIViłem :D
widzisz Zuza?! dla 1 os. l.poj. też jest DOIV - sprawdzone empirycznie :P
zuza, tak naprawde to subkonctif jest dwutematowy. Dla calej liczby pojedynczej i 3 os l mn zywamy tematu z 3 os l mn. Dla nous i vous (dwie pierwsze os l mn) uzywamy tematu od 1 os l mn czyli od nous.
ils prennent - wiec je prenne, tu prennes il prenne i ils prennent
nous prenons - wiec nous prenions i vous preniez

boire: ils boivent - wiec je boive itd
ale nous buvons wiec nous buvions i vous buviez

recevoir: ils recoivent wiec je recoive itd
ale nous recevons wiec nous recevions vous receviez

venir - ils viennent wiec je vienne ...
ale nous venons wiec nous wenions, vous veniez

przykłady możnaby mnożyć

W czasownikach regularnych ta dwutematowośćjest niewidoczna bo czy od ils, czy od nous - i tak uzyskujemy ten sam temat

nie zapominaj o absolutnych wyjątkach gdzie nie sugerujemy sie tematem np. faire, pouvoir i savoir ( o etre i avoir nie wspominając!)

i półwyjątkach takich ajk aller, vouloir
aller temat nieregularny dla lpoj i 3 os l mn - aill... (np j'aille)
i temat regularny dla nous i vous : nous allons - więc nous allions, vous alliez
wielkie dzięki mimarzanna:)
Twoja odpowiedź zgodziła się z tym,co przypuszczałam
teraz wiem na czym stoję:)
jeszcze raz merci beaucoup:))
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 31
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa