jak uczyc sie akcentu?

Temat przeniesiony do archwium.
hej:) Jak uczyliscie sie słynnego akcentu "r"?? ucze sie Francuskiego od początku roku szkolnego i mam z tym problem a psorka tego baaardzo wymaga;] pozdróffki i czekam na odp
mnie zawsze uczyli ze "r" to spolgloska a nie akcent...
qrde ja wiem ze "r" to spółgłoska ale mnie interesuje, jak mówic to po francusku..
kto sie tego skutecznie nauczył...zdradzcie mi tajemnice
hmm ja mam to szczescie ze od urodzenia mam wade wymowy liteki r :P tzw r paryskie wiec niczego uczyc sie nie musze. ale moge ci poradzic pewien sposob,ktoergo nuczylem sie od mojej prof od francuskiego : poloz jezyk na szczece ( nie odrywaj go od "podloza" a potem wypowiadaj " realite, realite ,realite , pardon ,
nastpenie maison maioson m individuelle ( wymawiaj tak : ędiwiduele(miekkie di) )
potem worc do realite realite realite ... od razu sie nie nauczysz ale po cwiczeniu moze cos ci wyjdzie :P
zeby ladnie wymawiac do r musisz przy kazdym slowie z r starac sie klasc jezyk i wypoiwadac to slowo ... z doswiadczenia wiem ze r paryskie przeszkadza czlowiekowi w zyciu szczewgolnie w polsce:P dlageto tez studiuje romanistyke:P
Przy wymawianiu "r" polskiego przednia część języka wibruje przy górnych zębach a przy "r" francuskim tylnia część języka wibruje przy podniebieniu miękkim (z przodu język nie dotyka).
to wlasnie ta wybracya jezyka przezkadza,przy francuskim "r" dzwiek wychodzi prosto z gardla.Wlozyc kamyk na jezyk i probowac bez udlawienia.
Temat przeniesiony do archwium.