francuski i inne jezyki romańskie

Temat przeniesiony do archwium.
Czy nauka języka francuskiego psrawia, że łatwiej jest si e uczyć iintch języków romańskich np. hiszpańskiego czy włoskiego?
to zależy co komu ułatwia naukę...:)
Zarówno francuski, jak i włoski i hiszpański są językami romańskimi i powstały na bazie łaciny, w związku z tym wiele słów we wszystkich tych językach brzmi bardzo podobnie. Z jednej strony to ułatwia, bo można zrozumieć słowa na zasadzie analogii do innego języka albo skojarzeń, ale z drugiej strony przy podobnych słowach można łatwo pomylić sobie, które słowo jak brzmi w którym języku.
Generalnie jednak osobom znającym np. francuski łatwiej idzie nauka innych języków romańskich.
myślę, że rzeczywiście znajomość jednego z języków romańskich pomaga w nauce innych. Znam francuski w stopniu dobrym, uczyłam się łaciny, więc nauka hiszpańskiego idzie mi jak narazie bardzo szybko. Jednak często zamiast hiszpańskiego 'es' piszę francuskie 'est.' Ten język, który znamy lepiej próbuje cały czas "dojść do głosu."
Najzabawniejsi sa Wlosi, ktorzy ucza sie hiszpanskiego. Sa przewaznie przekonani, ze mowia po hiszpansku, w istocie caly czas posluguja sie wloskim, tylko ze wszyscy ich jakos rozumieja i nikt nie zwraca na to uwagi. Nie wiem jak to jest w druga strone, nie slyszalam Hiszpana mowiacego po wlosku, ale tez musi byc zabawnie.

« 

Pomoc językowa