"15 Minute French"

Temat przeniesiony do archwium.
Salut ;) Widziałam wczoraj w Empiku fajną małą książeczke "Francuski 15 minut dziennie" Korzystaliście z niej ? Jeśli tak, to warto ją kupić ?
Mój kolega w czerwcu dostał ją na urodziny i mówi, że jest bardzo zadowolony i że książka naprawdę fajna i godna polecenia.

Ale nie wiem czy warto mu ufać ;D Ja tam mam tylko podręcznik i umiem więcej od niego, hehe ;P
No ale niech inni się wypowiedzą ;D
Moim zdaniem książki typu "Francuski w miesiąc", "Francuski w 10 min" nie są zbyt przydatne, bo jest w nich wszystko i nic... Lepiej wydać pieniądze na jakąś leszą gramatykę czy np. słownik tematyczny :)
Aha właśnie! Jaką naprawdę dobrą gramatykę polecacie? Szukam takiej, w której byłoby wytłumaczone naprawdę wszystko, bo w tych które mam niestety pewne rzeczy zostały pominięte i muszę szukać po wszystkich, żeby cokolwiek z tego wiedzieć...
Ja polecam mojego nauczyciela francuskiego ;P Co do tematu, to mówił to samo, co pisze Anastasia18.
Aktualnie ucze sie z ksiązki Catrine Carpenter "Francuski, ucz sie sam. Kurs dla początkujących, płyta CD" I jestem niezadowolona.

1. Wymowa na CD jest błędna. Potwierdziło się to wiele wieeele razy.
2. Gramatyka jest słabo wyjaśniona. 3/4 rzeczy musze sprawdzać w necie albo się domyślać. Prawde mówiąc wszystkiego musze sie domyślać...
3. Ta ksiązka przygotowuje raczej do 2tygodniowych wakacji we Francji. A ja chce sie nauczyc języka bo chce tam mieszkac na stale.

Wczoraj w Empiku kupiłam sobie malutką ksiązeczke z gramatyką która jest super i tak sobie własnie pomyslalam o tamtej ksiązce "Francuski 15 minut dziennie" bo wyglądała calkiem OK. Przejrzałam ją i mialam wrazenie że więcej bym wyniosła z jednej lekcji niz z pięciu w tamtej.

Może inaczej. Jaką ksiązke poleciacie do nauki tego języka ?
Ja polecam "Point par point" do nauki gramatyki, są 3 poziomy zależnie od tego ile się uczysz... Jest tam dość dobrze wyjaśniona gramatyka i dużo ćwiczeń, natomiast nie mam tam wszystkiego i zazwyczaj muszę korzystać z bardzo wielu książek, żeby mieć pełne informacje...Mam nadzieję, że ktoś jeszcze poleci coś lepszego :P
Ale książkę tylko z wyjaśnieniami, czy tylko z ćwiczeniami?
"Nouvelle grammaire du francais" wyd. Hachette - jedna z lepszych gramatyk na rynku.
Jest świetna, ale na pewnym poziomie jest za łatwa:(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka