Francuski czy rosyjski-który przyszłościowy?

Temat przeniesiony do archwium.
Co wybrać. Francuski czy rosyjski. Który bardziej przyszłościowy i przydatniejszy w znalezieniu pracy? Proszę o szybką odp. najlepiej w przeciągu trzech dni, bo tyle mam czasu żeby się zdecydować.
przyszlosciowy na pewno rosyjski!
Zależy co chcesz w tej przyszłości robić ;>
Ale rosyjski wraca do łask teraz.
Zawsze można się uczyć obu języków;)
Ale przewrotne pytanie. Miałam oba w szkole. Sa plusy i minusy. Nigdy nie wiadomo jak potoczy sie życie i jakie zamiary czy plany ma osoba decydujaca.
Nie mialam w szkole angielskiego i musialam nauczyc sie go we wlasnym zakresie.
Teraz na codzien uzywam angielskiego i wlasnie rosyjskiego a francuski cwicze, zaczepiajac znajomych francuzow. Czytam albo slucham francuskiego ale bardzo trudno jest zachowac ten sam poziom nie majac jezyka na codzien.
Francuski jest trudnym i rzadkim jezykiem. Rosyjskiego mozna sie nauczyc samemu.
Kluczem jest jednoczesnie decyzja - ktory jezyk sie bardziej lubi i uwaga- nauczyciel. Mojego nauczyciela ze szkoly wspominam tragicznie. Dopiero rewelacyjna nauczycielka z Instytutu francuskiego pokazala mi jak piekny jest francuski. Pozdrawiam
A kto Cię uczył?:)
W Instytucie Francuskim ? Bylam w Krakowie i jedna z moich najlepszych nauczycielek byla wlasnie stamtad. Marynia S. była (moze dalej uczy) rewelacyjna.
Wspominam ja fantastycznie. I zycze wszystkim takiego prowadzacego.
To nie znam, bo ja się uczyłam w Instytucie, ale w Warszawie:) Ale bardzo miło wspominam tamte czasy.
Tez wspominam z lezka. Takiej ekipy inteligentych i pomyslowych osob juz w zyciu nie spotkalam. Bylo fantastycznie.
Hmmm...francuskim mówi z 300 milionów ludzi, a rosyjskim z 250 milionów.
Sądzę, że oba równie dobrze się przydadzą w przyszłości, ale sądzę, że raczej francuski...
Ja w szkole podstawowej uczyłam się angielskiego zmieniali mi sie, co roku nauczyciele wiec efekty nie były ciekawe. W szkole średniej zrezygnowałam z nauki angielskiego i wybrałam niemiecki i rosyjski (bardzo mnie namawiano w rodzinie na ten rosyjski wiec poddałam się pod presja) Do dziś żałuję i mimo ,że rosyjski umiem to teraz, kiedy jestem na studiach angielski zaczęłam od poziomu A1 a ci, którzy mieli angielski i nawet, jeśli nie byli z tego języka dobrzy w szkole sa na wyższym poziomie. Ja, mimo że j jestem na poziomie średnio zaawansowanym zawsze, się boje przejść na wyższy poziom, bo ci, którzy mieli angielski w szkole średniej maja większy zasób słów i obycie w gramatyce nawet jeski kiepsko im ten język szedł.
Moja rada wybieraj francuski, jeżeli się go dobrze nauczysz możesz studiować we Francji Np na Sorbonie a juz nie długo studia w Polsce będą całkiem płatne wiec warto mieć szanse na edukację.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka