gramatyka dla bardzo początkujących

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 36
poprzednia |
witam,

Czy ktoś mógłby polecić mi jakaś książkę do gramatyki francuskiej? W księgarniB znajduje się kilka popularnych pozycji, ale z komentarzy wynika, że są to książki dla osób już choć trochę obytych z językiem. Swój poziom oceniam na bardzo początkujący ;) Uczę się samodzielnie od ok. miesiąca korzystając z programu Supermemo, Profesora Pierre i słynnego samouczka Szypkowskiej. Ogólnie muszę przyznać, że nie jest łatwo, choć francuski ma swój urok, ale jako, że znam jedynie języki germańskie (angielski i niemiecki) i "trochę" łacinę, pierwsze spotkanie z językiem romańskim wymaga sporo wysiłku. Wracając do gramatyki, chodzi mi o książkę na poziomie "Gramatyki niemieckiej dla początkujących" Bęzy, tyle, że oczywiście do francuskiego, a może lepszym pomysłem byłoby przerobienie najpierw Szypkowskiej i Supermemo poziom podstawowy i dopiero kupienie np. "Repetytorium z gramatyki języka francuskiego"? - w każdym razie proszę o radę.

Żeby nie zakładać kolejnego tematu zapytam od razu w jaki sposób najlepiej ćwiczyć słuchanie na poziomie podstawowym, nie chciałbym tego odkładać na poźniej, bo słuchanie - jak wiem z doświadczenia - jest niezwykle ważne. Wiem, ze najlepiej słuchać obcojęzycznych stacji radiowych, oglądać TV itp. ale to wymaga, w moim odczuciu, przynajmniej poziomu B1.

Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
http://www.languageguide.org/french/
Bardzo estetyczny na poczatek. Co do ksiazki czy to ma byc cwiczeniowka ?
W zakladkach na tej samej stronie jest tez gramatyka.
Polecalam wielokrotnie Gramatyke francuska dla mlodziezy Bescherelle junior.
Bardzo przyjazne tlumaczenie.
http://www.bookcity.pl/13283/Gramatyka_francuska_dla_mlodziezy

Jest kilka swietnych ksiazek. Oddzielnie slownictwo -
prosta "Exercons-Nous: 350 Exercices De Vocabulaire "
ta sama seria z gramatyka. Generalnie jest tego naprawde duzo.
Poszukaj wszystkich wpisow o gramatyce. Duzo dyskutowalismy na ten temat.
Odnośnie książki, chodzi o coś typu: jakieś zagadnienie, ćwiczenia do tego, następne zagadnienie, ćwiczenia itd. W tygodniu podjadę do Bookcity i obejrzę tę książkę, którą polecasz, a póki co dzięki za stronę, rzeczywiście dość przydatna na początek.
Cos jak oslawiony Murphy w angielskim :
http://www.amazon.fr/s/ref=nb_sb_ss_i_4_6?__mk_fr_FR=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=grammaire+progressive+du+francais&sprefix=gramma

Albo
http://www.amazon.fr/s/ref=nb_sb_noss?__mk_fr_FR=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=Grammaire+expliqu%E9e+du+fran%E7ais&x=7&y=18

Pamietaj ze oddzielne sa ksiazki z kluczami odpowiedzi. I koniecznie szukaj poziom dla poczatkujacych "debutant".
Ja polecam REPETYTORIUM GRAMATYCZNE JEZYKA FRANCUSKIEGO z wydawnictwa PWN :)

http://www.marjanna.com.pl/repetytorium-gramatyczne-jezyka-francuskiego-p-682.html?osCsid=526f9226e9de55533777a7e3a1660a7d

po kazdym temacie sa zadania i dodatkowo na CD tez sporo tego jest. Ja sie z tej ksiazki ucze i jestem zadowolona.

A co do sluchania moim zdaniem najlepiej jest sluchac jakiegos tekstu ktory ma sie przed oczami, jakis prosty temat albo nawet bajki, wtedy uczy sie na raz wychwytywac slowka i do tego widzisz tekst wiec nie sa to slowka wyrwane z kontekstu ¨ktore udalo Ci sie zrozumiec¨.

Powodzenia:)
@la diable
Na Amazonie jest kilka pozycji po angielsku, więc mógłbym być ewentualnie zainteresowany, bo na książkę w całości po francusku chyba jest jeszcze za wcześnie. Będę w następnym tygodniu w UK, więc postaram się przejrzeć kilka anglojęzycznych pozycji.

@sarna_10
Z opisu, ułożenie treści wydaje się być bardzo ciekawe, szczególnie podobają mi się testy po każdym dziale. Ale trochę niepokoi mnie: "odpowiada większości wymagań europejskiego poziomu B1/B2" - może okazać się za trudne. W każdym razie mam już 2pozycje polskie + kilka angielskich, więc nie pozostaje nic innego jak iść do księgarni i porównać.
to jakby cos moge Ci wyslac skany kilku stron z repetytorium mozesz zobaczyc jak to wyglada i czy Ci to odpowiada:) Mi ksiazka bardzo pasuje, zaczelam z niej korzystac po roku malo intensywnej nauki i dzieki niej troche podszkolilam gramatyczna strone moich umiejetnosci:)
Byłoby miło :)
6abstruse[at]gmail[dot]com
Świetnie !
Masz czas żeby się przygotować ? Moje małe odkrycie to "French in action".
Trik polega na tym że ktoś uprzejmy wrzucił filmiki z tego kursu na Youtube.
Jeśli zdobędziesz książkę (wyd. Yale) możesz słuchać i czytać. Ja jestem zachwycona. Normalnie dvd z tymi filmami kosztuje 450 $ co jest sporą sumą.
Książka + filmy naprawdę się zazębia. Seria jest bardziej przeznaczona dla studentów i intelektualistów. Ja się zaczytuję w kółko.

Nie przejmuj się że książki są po francusku. Poziom dla początkujących naprawdę jest łatwy. Początek najwyżej ze słownikiem w ręce (kompie). Masz lekcje albo działy i przerabiasz pewne grupy słów lub zagadnien.

Vocabulaire 350.. jest bardzo przyjazne.
Wogole pamietaj ze czesto książki mozesz obejrzec. Na Amazonie poszukaj tytułu a potem opcji kartkowania. (feuilleter)
http://www.amazon.fr/gp/product/2[tel]/ref=s9_simh_gw_p14_i1?pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_s=center-3&pf_rd_r=03RHT7VNHRS2M50VD0Z9&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463375573&pf_rd_i=405320

Jeśli nie ma wystarczających info, szukaj na Amazonie kanadyjskim, brytyjskim albo niemieckim.

Vocabulaire 350.. jest bardzo przyjazne. Np budujesz slownictwo np: rzeczowniki - synonimy, antonimy.
Jeśli możesz i chcesz kup sobie słownik Oxford Hachette
fra- ang na cd. Jest tam opcja lektora ktory czyta słowa lub zdania które wkleisz w okienko.
Można bez końca. Obejrzyj gramatyki, książki - textbooks.
Bardzo dobrą opinią cieszy się wydawnictwo CLE (niemieckie ?).
Tyle że chyba najtaniej we Francji. OK
Pozdrawiam i powodzenia.
le diable ja mam do Ciebie pytanie jako do znawcy …
Znasz jakaś dobrą książkę do gramatyki z ćwiczeniami (Gramatyka wytłumaczona po polsku), która przeprowadziłaby mnie od poziomu podstawowego do poziomu umożliwiającego mi bez problemu korzystanie z francuskich książek do gramatyki, Np. Grammaire Progressive du Francais( tylko nie książka wydawnictwa pons typu gramatyka francuska w miesiąc.)
Przeglądałam w księgarni książki oraz czytałam opinie książek na forach internetowych, ale każdy pisze coś innego-możesz coś poradzić?
ja korzystam z tych ksiązek Grammaire du francais do słownictwa i do gramatyki i tak:

- do gramatyki książka jest super! Przejrzyście wszystko wytłumaczone z ćwiczeniami i można sobie samemu poradzić z drobną znajomością francuskiego poważnie!

- co do ksiązki ze słownictwem to juz jest troche gorzej bo np w drugim temacie chyba juz byly przedstawiane slowa w historyjce w passe compose i dlatego uwazam ze do ksiazki ze slownictwem albo trzeba znac zarys podstaw albo tak jak w moim przypadku ktos mi pomaga ;)

ale ogolnie polecam sa dobre! nie ma to jak nauka jezyka w tym jezyku!
@sarna_10
Dzięki za zdjęcia.

@le_diable
French in Action to rzeczywiście bardzo interesująca pozycja. Filmiki znalazłem, książkę też, z tym, że wg. wiki " The course includes workbooks, textbooks, and a 52-episode television series" z workbooks jak na razie znalazłem tylko lekcje 1-20.
Ale książki do gramatyki na samym początku powinny być wytłumaczone po polsku dopiero na dalszym etapie można korzystać z książek francuskojęzycznych ,możesz czegoś ważnego nie zauważyć... Generalnie ja nie lobię się uczyć z książek obcojęzycznych -ja je nazywam komiksowe. Dobrze jest mieć takie kompendium gramatyczne jak np Benza z Niemieckiego ,książka do której będziesz wracać w razie wątpliwości...
Nigdy nie kupuje się książek typu " nauka w miesiac". Zazwyczaj roi się tam od błędów. Przynajmniej ja miałam takie doświadczenia. Ponds może i nie jest głupi.

Dzięki za miłe słowa. Ale mieszkam daleko od Polski i trudno mi jest śledzić wszystkie nowości. Ktoś wspominał repetytorium francuskie z PWN. Jest też książka Krystyny Stawińskiej Repetytorium z Gramatyki (WP). Niezła ale chyba dla bardziej zaawansowanych.

Nawet nie wiem czy jest wydana w Polsce przyzwoita książka z zadaniami i gramatyką. Cały czas polecam Gramatykę dla młodzieży G. Migalskiej.
Nie bojcie się korzystać z francuskich książek. Napisane są tak, żeby początkujący ze słownikiem domyślił się np. wymagań ćwiczenia.
Zdania są proste i można za jednym zamachem poćwiczyć gramatykę i tłumaczyć te zdania.
W tej chwili znalazłam jeszcze lepszą nowość
http://www.nowela.pl/ksiegarnia-jezykowa/gramatyka-jezyka-francuskiego-od-a-do-b2
Klasyka przetłumaczona na polski.
A może coś z tego:
http://www.nowela.pl/ksiegarnia-jezykowa/jezyk-francuski/pomoce-jezykowe-1-2

Problem polega na wybraniu samemu czegoś co odpowiada danej osobie. Moj przypadek jest inny bo ja usiłuję nie zapomnieć tego co jeszcze pamiętam.
Poszukajcie po antykwariatach. Dobre rzeczy często wydawane były dawno temu.
I jedna książka to często za mało. Pytaj się co i jak albo poszukaj moich starych postów bo już tyle rzeczy polecałam że sama się gubię.
Wpisujesz "French in action" - kazda lekcja jest 30 minutowa i jest pocięta na 3 części. Czyli musisz poszukać 52 numerów. A tak na poważnie. Prawie po kazdym odcinku jest następny. Narazie się nie bój na zapas. Mogę trzymać razem z Tobą kciuki żeby tego nikt nie wykasował. Texbook jest najważniejszy. Ćwiczeniówka i książka dla nauczycieli czyli z odpowiedziami do zadan to dodatek.

Poszukaj używanych. Często są w dobrym stanie. Wtedy jak Cię stać kupisz sobie wszystko.
Właśnie rozmawiałem z osobą, która wrzuciła filmiki na youtube i na znalezienie całości ćwiczeniówek w pdf raczej nie ma co liczyć. Póki co mam cały textbook + ćw. do 20lekcji.
Kupię Oxford Hachette, bo dużo dobrego można o nim przeczytać, zainteresowało mnie też Vocabulaire 350, a co do gramatyki, jak już pisałem, przejże wszystkie polecane przez Was książki i coś wybiorę.
Jestem pod wrazeniem. Jesli teraz pobijesz rekord Marcina w predkosci uczenia sie to jestes mistrz.
Powodzenia !
Ps. Nie zrozumialam o co chodzi z ćwiczeniowka (nie mam jej). Dla mnie najwazniejsze sa filmy z Youtube. Najwazniejsze ze wszystko juz masz.
le diablo możesz zostawić swojego e-mail?:P

Chodziło CI o tą książkę? http://www.nowela.pl/ksiegarnia-jezykowa/gramatyka-jezyka-francuskiego-od-a-do-b2
Drogi wuju J !
Teraz to ja sie pogubialam ostro.
To co wyslales to tlumaczenie Grevisse'a.
Piszac cwiczeniowka mialam na mysli caly czas serie " French in action".
Bo w sumie ta seria to chyba szesc ksiazek. Po trzy na poziom.

Pochlebiasz mi bardzo. Raczej nie wiele moge Ci pomoc ale jesli chcesz mojego maila, prosze bardzo. Tyle ze z gory uprzedzam - jestem cholernie zajeta.
Na listy odpisuje z duzym opoznieniem.
[email]
Pozdrawiam i zycze sukcesow.
Wujek_John a mógłbyś mi przesłać na e maila tą książkę co le diable byłabym wdzięczna
Mój e mail: [email]
Ha !
Nie dostałam książki. Ale dam Ci inną możliwość. Jeśli odpowiada Ci czytanie z monitora. To jest wstęp i kilkanaście lekcji francuskiego z Wiki. Zrobione specjalnie dla wielbicieli francuskiego ).

http://en.wikibooks.org/wiki/French/Lessons
Johny ! To też przejrzyj.
Le diable ja mam pytanie trochę odstające od tematu ,ale nie chcę zakładać nowego watku . Uczę się z książki francuski dla początkujących ucz się sam wydaw Literackiego i wkrótce ją kończę i tak się zastanawiam co dalej.
Co jest lepsze ? Szypowska Francuski dla początkujących i druga dla zaawansowanych czy pas de probleme 3 części?
Byłabym Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Chyba najlepsze jest to co polecają inni. Wszystko zależy od tego czy masz w szkole francuski czy chcesz samemu sie pouczyc. Nie mam pojęcia co jest lepsze.
Musisz sprawdzic jak Ci się najlepiej uczy. Książka Szypowskiej ma krótkie lekcje. Sporo wytłumaczonego materiału, który można poszerzyć samemu.
Napewno są też inne polskie książki. Mam jeszcze "Mówimy po francusku". Bardzo spokojna i lżejsza niż Szypowskiej.

Musisz poczytać i poszperać. Jeśli czujesz się bardziej pewnie to może coś trudniejszego ?

http://www.marjanna.com.pl/podreczniki-cwiczenia-c-5.html?osCsid=526f9226e9de55533777a7e3a1660a7d

Pisałam już wcześniej - rzadka już książka " le francais mon amour" też jest niezła. Musisz wiedzieć jaki masz plan, co chcesz osiagnac i do czego się przygotować. Poczytaj moje stare posty. Może jeszcze coś znajdziesz ?
A jeśli znasz angielski i masz siłę zamawiać coś za granicą to masz podwójny zysk językowy.
Raczej na pobicie rekordu nie mam szans, bo nie mogę sobie pozwolić na poświecenie, jak to zrobił Marcin, całego roku na sam francuski; został mi rok LO, a co za tym idzie: olimpiada, matura, samo chodzenie do szkoły i angielski pod IELTS (wymyśliłem sobie studia w UK).
Wracając do francuskiego, mój plan zakłada raczej średnio-intensywną naukę tzn. C1 do końca studiów.
Wróciłem z UK, do gramatyki kupiłem coś takiego:
http://www.amazon.co.uk/Practice-Makes-Perfect-Complete-Grammar/dp/[tel]/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1282753262&sr=1-1
Dobra ksiazka. Ma znakomite recenzje. I jest dwujezyczna, co lubie najbardziej. Potrenujesz oba. Napisz jak Ci sie podoba ksiazka French in action. Kupiles ja?
Ona ma interesujacy styl, troche skierowany do studentow i oczytanych osob.
French in Action jest raczej niemożliwa do znalezienia. Szukałem w Londynie i Oxfordzie, ale nic z tego, na Amazonie £60. Doszedłem do wniosku, ze ta ksiązka jest raczej mało popularna, bo nawet pewna nauczycielka francuskiego o niej nie słyszała; co nie zmienia faktu, że wydaje się być interesująca. Pozostaje mi tylko zamówienie używanego egzemplarza z USA.
Zapomniałem wspomnieć, że kupiłem też słownik Oxford-Hachette.
Rzeczywiscie sporo jest kursow do nauki francuskiego. FiA jest wymyslony w Yale, co oznacza ze jest popularny w USA. Twoja nauczycielka nie moze znac wszystkich kursow jesli nie sledzi nowosci. A jest tego bardzo duzo.

Amazon francuski tez ma uzywane ksiazki z US.
http://www.amazon.fr/gp/offer-listing/[tel]/ref=dp_olp_used?ie=UTF8&qid=1282940545&sr=1-3&condition=used

Chyba nie dramatycznie drogo ?
Pamietaj zeby doczytac czy kupujesz ksiazke czy cwiczeniowke.
I napisz jak Ci sie podoba slownik ! Mam nadzieje ze Jestes zadowolony.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 36
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia