To nieprawda, że nie dasz rady sam. Ja uczę się sama i jakoś ogarniam. Po pierwsze potrzebujesz książek dla początkujących. Najlepsze są te z czasów PRL-u, bo tłumaczyli dokładniej i w prostszy sposób. Przynajmniej ja je wolę. Możliwe że znajdziesz u kogoś z rodziny a jak nie to w bibliotece. Po drugie, jak już ktoś tu napisał, dobre są piosenki i różne KRÓTKIE teksty, nie od razu książki. Wejdź sobie na stronę CKE i tam są arkusze egzaminów gimnazjalnych i maturalnych, teksty z nich są fajne do samodzielnego tłumaczenia, bo zwyczajnie są łatwe. Polub na fejsie jakieś francuskie strony, przeszukaj internet... Jak już się będziesz lepiej czuł z francuskim, wejdź na stronę, gdzie możesz z kimś anonimowo pogadać, np omegle, ustaw francuski, będzie ci wyszukiwało ludzi z Francji i krajów frankofońskich, możesz z nimi pisać i jako że cię nie znają, nie musisz się stresować że coś napiszesz źle. Mi to bardzo pomaga, już umiem swobodnie przeprowadzić prostą rozmowę (z małą pomocą Google Translate) a jeszcze niedawno nie ułożyłabym sama nawet jednego zdania