W pierwszym akapicie raz napisałaś votre (forma grzecznościowa) a raz "t'avoir" (forma koleżeńska). Domyślam się, że miało być "ta dernière lettre". I dalej napisałaś że miałaś już egzamin (czas przeszły), ale dalej się przygotowujesz (czas teraźniejszy). Najlepiej by tu chyba pasował imparfait: "je me préparais". Tak przy okazji w tym przypadku nie uzgadniasz "j’ai passée". Uzgadniasz passe compose jeżeli odmienia się z etre lub dopełnienie bliższe stoi przed.
W drugim akapicie masz literówkę, jest moi - ja, mois - miesiąc. Dla Francuza to nie ma żadnej różnicy, oni ciągle takie błędy robią, ale w szkole czy coś to raczej poważny ^^
Dalej "cet" to jest przymiotnik. Tutaj powinno być ça (forma potoczna, nie używa się jej w dokumentach i w rozmowach na wyższych szczeblach), lub cela (ładniejsza forma, ale niekoniecznie w liście do znajomej).
Ma famille (r. żeński)
"j’ai décidé de la visiter" - bez rodzajnika i tego 'sa' nie do końca rozumiem.
"De Lyon" - z Lyonu.
Après l'arrivée lub Après être arrivée
"j’ai été encharmée par ce pays (cet używa się przed rzeczownikami na samogłoskę)
beaucoup zawsze towarzyszy "de" więc beaucoup de raisons i potem d'y aller.
Italie a une historie intéressante. des monuments exceptionnels, une culture intrigant (zazwyczaj przymiotnik za rzeczownikiem) et de beaux vues (beau jest akurat przed rzeczownikiem, a jak jest przed to des przechodzi w de)
mon cousain lub ma cousine i m'a guidee zamiast moi. visite bez uzgodnienia.
Galeria to ona więc elle, a najprościej c'est.
nous sommes allees.(uzgodnić l mnogą)
faire du ski
Environ 80 % (pourcent , nie pourcentage) de la superficie de l'Italie, ce sont les montagnes.
visité, to chyba literówka, ale w ogóle: j’ai visité la ville et des monuments de Rome.
Nie wiem dlaczego piszesz vous... - znaleźliście piękne antyczne ruiny, skoro to Ty je znalazłaś. Ewentualnie forma nieosobowa: A Rome, on peut trouver...
To wszystko. Pewnie list już wysłany ale możesz przeczytać i poprawić się na kolejny list. List jest cały zrozumiały, a to chyba najważniejsze, chociaż niektóe błędy się rzucają w oczy. Mam nadzieję, że pomogłam ;)