Tlumaczenie przysiegle slowa magister

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Czy tlumaczenie przysiegle mojego dyplomu lacznie z suplementem, jakie otrzymalam jest prawidlowe? Mam pewne watpliwosci...prosze o ich rozwianie :)
Chodzi mi o zdanie: Tytul zawodowy: magister
Zostalo ono przetlumaczone jako: Titre professionnel: diplômé
Z gory dziekuje za pomoc :)
oj, to słaby pomysł raczej.
Wiec jakis dobry pomysl?
mnie uczono tak, że tytuły się podaje w oryginale, a tłumaczenie z wyjaśnieniem obok (np. ile lat studiów, ile ECTSów, itd.), w nawiasie kwadratowym. master, maîtrise, maître, różne są nazwy w różnych systemach.
diplômé to jakiś żart.
Ze wzgledu na to, ze nie pasowalo mi okreslenie diplômé, zwrocilam sie do tlumacza z prosba o korekte na Master 2 Bac +5. Jego odpowiedz byla nastepujaca: "Ale w języku polskim nie ma pojęcia Mistrz + 5 lat po maturze a magister to jest albo diplome albo le titulaire de maitrise, więc naprawdę nie wiem jak to inaczej przetłumaczyć."
Nie chce podwazac jego kompetencji, ale obawiam sie, ze gdy zobacza w ENIC-NARIC tytul zawodowy: diplômé, to zredukuja wszystkie moje lata ksztalcenia do minimum.
W suplemncie do dyplomu mam zawarte wszystkie info na temat lat studiow, semestrow i ECTS Tylko to diplômé bardzo mnie razi...
Czyli powinnam poprosic o nastepujaca korekte: Titre professionnel: magister [ master 2 Bac +5] ?
Sprawdzalam wczesniej na francuskich stronach ze odpowiednikiem mojego wyksztalcenia jest Master 2 Professionnel Métiers de l'enseignement : histoire
Słusznie cię razi. Bardzo marny pomysł, bardzo nieprecyzyjny termin. Titulaire de maîtrise by było dużo lepsze.
Twój pomysł też dobry.
Myślę, że tłumacz powinien to poprawić, ale z drugiej strony, też bym się nie obawiał "zredukowania", o którym piszesz. W tych instytucjach się przyglądają uważnie całemu dokumentowi, a nie tylko tytułowi, który otrzymałaś. Najważniejsze są właśnie informacje o instytucji, programie, ECTSach, etc.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Ici on parle français