Mowa potoczna ! :)

Temat przeniesiony do archwium.
Poszukałam, poszperałam, poniuchałam i znalazłam kilka powiedzonek.
Postanowiłam napisać, bo może komuś się przydać.

Sacrebleu - cholera

Quelle surprise - co za niespodzianka

Tres amusant - bardzo zabawne

Quelle dommage - jaka szkoda

Mais oui - ależ tak

D-accord - zgoda, dobrze

Tout au contraiue - wręc przeciwnie

Mon Dieu - Mój Boże

Fermez la bouche - zamknij buzię (zamknij się)

Joie de vivre - radość życia

Ma petite aime - moja mała przyjaciółko

Buźka :)

P.S. Jeśli ktoś zna jeszcze jakieś inne powiedzenia, zdania/słowa w mowie potocznej i slangu to prosze - napiszcie :)
jesli juz "fermez la bouche" to nie zwrot potoczny... bo jak sama forma wskazuje,to odnosi sie ona do vous ,czyli pan pani...rnja w to miejsce proponuje : ferem ta geule...albo ta geule!
co do "fermez la bouche"
To ma byc GUEULE = paszcza, morda
jesli chodzi o " ferme la bouche " donosi sie do dziecka nie do doroslej osoby
to raczej by bylo " tais-toi "
a potocznie
"la ferme !"
albo
"ferme la"

a " ta gueule ! " to juz jest wulgarne i obraza
ferme la bouche to faktycznie do dziecka i w okreslonym kontekscie a mianowicie przy jedzeniu; natomiast "ma petite amie"=moja dziewczyna
i jeszcze jedno: jeszce nigdy nie spotkalam nikogo kto mowilby "sacrebleu", jak juz to po prostu "merde!" albo "chier"; przepraszam jesli kogos urazilam
nie dawno juz pisalem o " sacrebleu "
to wyrazenie juz w ogole nie jest uzywane.
Nalezy do dawniejszej literatury lub w pewnych komiksach ( tintin ).
Polski odpowiednik jest " psiakrew "
Część tego, co napisałam na samiutkim początku, jest z jednej z książek. Wychodzi na to, że jest źle napisane bądź przetłumaczone =/
i dalej proszę o wpisanie tutaj chociaż kilku powiedzonek w slangu :)
to napisz jakie powiedzonka chcesz bo z glowy to tak trudno wyliczac; i podaj moze tytul i autora tej ksiazki? kiedy ona zostala wydana?????
Jest to zwykła książka ("Zwierzenia Georgii Nicolson"; słowka przepisałam z 2 lub 3 książek tej serii) Nie podręcznik.

Co do tych słówek... JAKIEKOLWIEK ! Po prostu używane "na codzień" zdania, zwroty lub słówka. Mogą być zdrobienia (kot;kiciuś;kotek itp.), przekleństwa, zwroty do kogoś (kochanie,skarbie,misiu itp.) i tak dalej... Ooo albo na przykład jakieś sławne aforyzmy, złote myśli typu : być, albo nie być, oto jest pytanie; przetłumaczone na fr.

Pozdrawiam :) :) :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa