czy ktos tu umie dobrze angielski?

Temat przeniesiony do archwium.
wiem ze niektorzy zaraz beda chcieli mi napisac zebym zwrocila sie z takim pytaniem na forum ang ale juz to zrobilam i troszke watpie czy ktos mi tam pomoze (ewidentny pesymizm...)

jestetm totalne zero z ang ale mam wyrozumialą nauczycielke ktora daje duzo luzu. Ale niestety wlasnie zadal wypracowanie (pierwsze od poltora roku-odkad sie zaczelam uczyc) i probowalam cos skleic sama ale kazde slowko polskie ma kilka znaczen angielskich i po prostu sobie nie poradzilam dlatego mam nadzieje ze nawet tutaj ktos mi pomoze. oto temat:
Przeprowadzilas sie do nowego domu w innym miescie w Polsce. piszesz list do kolegii z Anglii w ktorym:
-powiadamiasz go o zmianie miejsca zamieszkania
-opisujesz swoj nowy dom
-okreslasz co i dlaczego Ci sie najbardziej podoba w nowym otoczeniu
-wyrazasz nadzieje ze kolego wkrotce cie odwiedzi
-przekazujesz pozdrowienia

Bardzo bym prosila zeby ktos mi to przetlumaczyl (nie musi byc doslownie):

Drogi Lukaszu!
Pisze do Ciebie ten list bo tydzien temu sie przeprowadzilam i (koniecznie) musze ci o tym opowiedziec.
Tata niedawno dostal znacznie lepsza (lepiej platna) prace w Warszawie i musielismy sie wyprowdzic z Lodzi. Mieszkamy teraz na peryferiach (obrzezach) Warszawy. Mamy duze podworko, garaz i maly ogrodek (ogrod) w ktorym zasadzilam (juz) warzywa i kwiaty. Nasz dom jest nieduzy ale przytulny, ma 3 pokoje, kuchnie i lazienke. Na lewo od drzwi wejsciowych jest duza kuchnia, ktora (od razu) bardzo spodobala sie mamie. Obok niej jest pokoj moich rodzicow, w ktorym znajduje sie sliczny kominek. Na przeciwko jest maly pokoj mojego mlodszego brata, i obok moj pokoj. Jestem (z niego) bardzo zadowolona poniewaz mam sciany koloru rozowego (albo lepiej: sciany w moim pokoju sa rozowe) i mam piekny widok za oknem.
Najbardziej podoba mi sie tutaj to ze okolica jest cicha i spokojna poniewaz w Lodzi mieszkalam w srodmiesciu (w centrum) i ciagle (zawsze/kazdego dnia/przez caly czas) byl wielki halas i duzo samochodow, a tutaj mozna (bez problemu) wyjsc przed dom i odpoczywac (zrelaksowac sie). Mam nadzieje ze niedlugo mnie odwiedzisz i zobaczysz jak teraz mieszkam (lub: i zobaczysz moj nowy dom i pokoj).
Niestety, juz koncze, poniewaz musze zrobic bratu obiad (kolacje).
Serdecznie cie pozdrawiam i przesylam duzo calusow.
Odpisz szybko, Daria

przepraszam ze na forum francuskim ale nie mam wyboru:)
BŁAGAM NIECH KTOŚ NA TO ZERKNIE I MI POMOŻE:(
Hmmm, to zależy, co znaczy dobrze ;)... Mogę przedstawić tu moją wersję wydarzeń, a może ktoś będzie miał jakieś uwagi :).

Dear Lukas!

I am writting to you because I have moved one week ago and absolutely I must tell you about it!
My dad has got better paid job not long time ago and we had to move from Lodz to Warsaw. Our new house is situated in the subburbs. There is a big yard, a garage and a little garden where I have already planted vegetables and flowers. The house is not big but snug (cosy). There are three rooms, a kitchen and a bathroom. On the left from entrance there is big kitchen that my mom has loved (has taken a fancy to) from the firs moment. There is my parents' room just by with lovely fireplace in it. There is my little brother's room in front of their room and my near by. I am very glad of my room because the walls are pink and the view from window is beautiful.
What I appreciate the most here is quiet meighbourhood. I used to live in the city center that was always busy, noisy, full of cars. Here I can get out of my house (enjoy the silence) and relax. I hope you will come to visite me soon and you will see my new home and my new room!
I have to finish my letter to you. I should prepare a dinner for my brother.
Kisses and best regards!

Daria
Juz widzę, że "zjadłam" literke "t" w wyrazie "first" ;). Pozdrawiam!
i zamiast "m" powinno być n w wyrazie "neighbourhood" ;)
z nieba mi spadłas!! naprawde!! dobrze w sensie ze sie po prostu tego podejmie:) jestem Ci dozgonnie wdzieczna, naprawde, strasznie strasznie!!!!!!!!
Cieszę sie, że mogłam Ci pomóc. Mam nadzieję, że nie narobiłam za wielu błędów :). Polecam się na przyszłość :). Dobranoc!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka