wiem ze niektorzy zaraz beda chcieli mi napisac zebym zwrocila sie z takim pytaniem na forum ang ale juz to zrobilam i troszke watpie czy ktos mi tam pomoze (ewidentny pesymizm...)
jestetm totalne zero z ang ale mam wyrozumialą nauczycielke ktora daje duzo luzu. Ale niestety wlasnie zadal wypracowanie (pierwsze od poltora roku-odkad sie zaczelam uczyc) i probowalam cos skleic sama ale kazde slowko polskie ma kilka znaczen angielskich i po prostu sobie nie poradzilam dlatego mam nadzieje ze nawet tutaj ktos mi pomoze. oto temat:
Przeprowadzilas sie do nowego domu w innym miescie w Polsce. piszesz list do kolegii z Anglii w ktorym:
-powiadamiasz go o zmianie miejsca zamieszkania
-opisujesz swoj nowy dom
-okreslasz co i dlaczego Ci sie najbardziej podoba w nowym otoczeniu
-wyrazasz nadzieje ze kolego wkrotce cie odwiedzi
-przekazujesz pozdrowienia
Bardzo bym prosila zeby ktos mi to przetlumaczyl (nie musi byc doslownie):
Drogi Lukaszu!
Pisze do Ciebie ten list bo tydzien temu sie przeprowadzilam i (koniecznie) musze ci o tym opowiedziec.
Tata niedawno dostal znacznie lepsza (lepiej platna) prace w Warszawie i musielismy sie wyprowdzic z Lodzi. Mieszkamy teraz na peryferiach (obrzezach) Warszawy. Mamy duze podworko, garaz i maly ogrodek (ogrod) w ktorym zasadzilam (juz) warzywa i kwiaty. Nasz dom jest nieduzy ale przytulny, ma 3 pokoje, kuchnie i lazienke. Na lewo od drzwi wejsciowych jest duza kuchnia, ktora (od razu) bardzo spodobala sie mamie. Obok niej jest pokoj moich rodzicow, w ktorym znajduje sie sliczny kominek. Na przeciwko jest maly pokoj mojego mlodszego brata, i obok moj pokoj. Jestem (z niego) bardzo zadowolona poniewaz mam sciany koloru rozowego (albo lepiej: sciany w moim pokoju sa rozowe) i mam piekny widok za oknem.
Najbardziej podoba mi sie tutaj to ze okolica jest cicha i spokojna poniewaz w Lodzi mieszkalam w srodmiesciu (w centrum) i ciagle (zawsze/kazdego dnia/przez caly czas) byl wielki halas i duzo samochodow, a tutaj mozna (bez problemu) wyjsc przed dom i odpoczywac (zrelaksowac sie). Mam nadzieje ze niedlugo mnie odwiedzisz i zobaczysz jak teraz mieszkam (lub: i zobaczysz moj nowy dom i pokoj).
Niestety, juz koncze, poniewaz musze zrobic bratu obiad (kolacje).
Serdecznie cie pozdrawiam i przesylam duzo calusow.
Odpisz szybko, Daria
przepraszam ze na forum francuskim ale nie mam wyboru:)