pomózcie, mam w poniedzialek egzamin ustny!

Temat przeniesiony do archwium.
MOzecie mi pomoc to przetlumaczyc, bo musze o tym mowic na egzaminie, anic nie rozumiem:" Ce pett film sans defense court par consequent le grand risque de tomber dans un piege des deux adaptations qui se chevauchent at ainsi de tourner au grand jeu des comparaisons tannantes. Constat a priori peu ressurant tant les examples facheux du passe ne maquement pas a l'appel: Milos Forman a paye cher son Valmont, sorti un apres la reussite eclatante des laisons dangereuses de stphen freras, au meme titre que Tadeus Osulivan avec ordinary dencet criminal, emergeant, lui, en plein desert estival peu de temps apres le general de XX qui raconte versions se revelent frequemment moins convaincanstes, la tache ardue de douglas Mcgrath pourrait consister a faire oublier qux spectateurs les restes de la premiere. en realite, non." SZYBKO< prosze o pomoc:* pozdrawiam Nina
PRZEPISAłEś Z BłęDAMI , SPROBUJ SAM TO ROZPRACOWAć , TO SZYBCIEJ KTOS CI POMOżE
Ce petit film sans défense court par conséquent le grand risque de tomber dans le piège des deux adaptations qui se chevauchent et ainsi de tourner au grand jeu des comparaisons tannantes. Constat a priori peu rassurant tant les exemples fâcheux du passé ne manquent pas à l’appel : Milos Forman a payé cher son Valmont, sorti un an après la réussite éclatante des Liaisons dangereuses de Stephen Frears, au même titre que Thaddeus O’Sullivan avec Ordinary decent criminal, émergeant, lui, en plein désert estival peu de temps après Le général de John Boorman qui racontait également par le menu la vie de Martin Cahill. Etant donné que les secondes versions se révèlent fréquemment moins convaincantes, la tâche ardue de Douglas McGrath pourrait consister à faire oublier aux spectateurs les restes de la première. En réalité, non.
Istnieje duże ryzyko, aby ten film bezbronnie wpadł w pułapkę dwóch przenikających ze sobą adaptacji, jak i również uległ natarczywym porównaniom. Te stwierdzenie wydaje się mało prawdopodobne, zwłasza kiedy przywołamy z historii kina podobne przypadki. Drogo kosztował Milosa Formana "Valmont" (1983) ukazany rok po głośnym sukcesie "Niebezpiecznych związków" Stephana Frearsa. Podobnie ma się "Przyzwoity przestępca"(2000) Tadeusza O'Sollivana, która pojawia się w cieniu sukcesu xx wiecznego "Generała" (1998)opowiadającego historie bedące najczęściej mało przekonujące.Douglas McGraht ma przed sobą nie lada zadanie. Mógłby sprawić, aby widzowie zapomnieli resztę premiery, ale już za pózno.

* wydaje mi sie,że chodzi tu o film "Bez skrupułów" (2006) opowiadającą historię dobrze znaną z "Capote" Berneta Millera, który odniósł sukces.
Poprawka po przeczytaniu wypowiedzi kynasta:

...."Generała", który również opowiada życie Martina Cahilla. Biorąc pod uwagę to, że drugie wersje są mało przekonujące, Douglas Mc Graht ma przed sobą nie lada zadanie.
Dziekuję! dziekuję. na prawdę jestem wdzięczna, bo bym poległa w poniedziałek. Pozdrawiam:*
Świetna jesteś Yarka, piękne tłumaczenie - podziwiam i gratuluje; po francusku tem film nazywa sie "Scandaleusement célèbre" -po ang Infamous
To jakas historia i pedalskich srodowiskach N Yorku.
A Ty Eli przygotuj sobie najlepiej prosty tekst w ludzkim jezyku np.
Jest to recenzja z filmu .......
recenzent pisze , ze itd
A swoja drogą nekanie takimi recenzajmi studentów to chyba przesada.
Stidentów!? Jestem w 3 klasie gimanzjum:) w dwujęzycznej klasie.
Co to jest gimnazjum? ile sie ma lat w takiej szkole?
15,albo 16. Tyle ze ja mam wykładówkę, więc mam dość zaawaansowny francuski:) jak widać.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Nauka języka