e-mail - baaardzo pilne...blaaaaagam :(

Temat przeniesiony do archwium.
Blagam o przetlumacznie maila bardzo prosze

Dziendobry !
Co slychac ? Slyszalam, ze duzo pani zwiedza ostatnio , nalezy jakos zrelaksowac sie po tylu latach pracy .
Jest mi niezresznie, ze pisze w takiej sprawie ale mam ogromna prosbe. Moj kolega mieszka w paryzu i przyjezdza do Polski na kilka dni. Mam mozliwosc zabrac sie z nim do Paryza w poniedzialek samochodem . Zaczelam szukac tam pracy przez internet , on tam pracuje wiec tez popyta u siebie . Jak cos to na miejscu bym szukala .Moze sie uda .
Moja prosba brzmi tak , nie mam mozliwosci zeby mieszkac u niego . Chcialam zapytac uprzejmie czy bylaby mozliwosc zebym zatrzymala sie u Pani . Jesli nie dostane pracy to prawdopodobnie wyjade do Polski tak do 2 tyg a jak dostane to bede szukala jakiegos mieszkania . Bardzo mi zalezy na tym wyjezdzie , moglabym sie nauczyc jezyka a jednak finansowo nie dam rady zeby wynajac cos od razu .
To jeszcze nie jest tak na 100% ale gdybym wyjechala to bylabym prawdopodobnie we wtorek rano . Przepraszam za klopot ale nie mam sie do kogo zwrocic :/
Bonjour,

comment allez - vous?
J'ai entendu que vous voyagez bcp ce dernier temps.
Après tant d'années de travail vous avez mérité un peu de detente.

A vrai dire, je vous écris pour vous demander un service. Croyez - moi , j'ai un peu honte de vous le demander...
Un copain à moi qui habite à Paris va rentrer en Pologne pour quelques jours.
Lundi prochain, il peut m'emmener à Paris.
J'ai déjà commencé à chercher du travail sur Internet. Cet ami va aussi se renseigner pour un travail pour moi, vu qu'il habite sur Paris.
Je pourrais continuer à chercher sur place.
J'espère que j'arriverai à trouver qqch.

Moja prosba brzmi tak , nie mam mozliwosci zeby mieszkac u niego .
Le problème est le suivant:
Ce copain ne pourra pas m'héberger.

Chcialam zapytac uprzejmie czy bylaby mozliwosc zebym zatrzymala sie u Pani .
J'aimerais savoir s'il vous serait possible de m'héberger.

Jesli nie dostane pracy to prawdopodobnie wyjade do Polski tak do 2 tyg a jak dostane to bede szukala jakiegos mieszkania .

Si je trouve pas de tavail, je repartirai en Pologne après 2 semaines et si je trouve du travail, je me mettrai tout de suite à la recherche d'un logement.

Bardzo mi zalezy na tym wyjezdzie , moglabym sie nauczyc jezyka a jednak finansowo nie dam rady zeby wynajac cos od razu .

J'aimerais tant passer un peu de temps en France, améliorer mon français mais il ne m'est financièrement pas possible de louer qqch tout de suite après mon arrivée.

To jeszcze nie jest tak na 100% ale gdybym wyjechala to bylabym prawdopodobnie we wtorek rano .
Ce n'est pas encore du 100% , mais si je peux partir avec cet ami, j'arriverai à Paris mardi dans la matinée.

Przepraszam za klopot ale nie mam sie do kogo zwrocic :/

Excusez- moi si je vous embête mais je ne connais personne d'autre à qui m'adresser et qui pourrait me donner un coup de main .