Tłumaczenie tekstu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Napisałem wypracowanie po polsku, po czym muszę je przetłumaczyć na język francuski. Sam powoli zacząłem już to tłumaczyć i wydaje mi się, że wytrwam w tym do końca, jednak i tak będę potrzebował Waszej pomocy. Poniżej zamieszczam tekst do tłumaczenia. Chodzi o to, że chciałbym porównać czyjeś tłumaczenie z moim, które zrobię za jakieś 2-3 godziny.

Oto ten tekst:

Media towarzyszÄ… nam od zawsze. Telewizja, radio, prasa i od niedawna Internet to obecnie główne źródÅ‚a informacji na Å›wiecie. CzÅ‚owiek – pewien dumy i radoÅ›ci z tego, że ma dostÄ™p do bieżących informacji, w pewnym momencie zdaÅ‚ sobie sprawÄ™ z tego, że jego życie i opinie sÄ… w pewien sposób zależne od opinii osób przygotowujÄ…cych materiaÅ‚y do kolejnego serwisu informacyjnego. A wiÄ™c, zadajmy sobie pytanie: czy w dzisiejszych czasach jesteÅ›my manipulowani przez media?
Na początku warto by się zastanowić , jak wielki wpływ mogłyby mieć media na ludzi. W związku z raportem Amerykańskiej Akademii Pediatrii z 2001 roku, przeciętne Amerykańskie dziecko spędza 42 godziny tygodniowo na oglądaniu telewizji, słuchaniu radia i surfowaniu po Internecie. Większość dorosłych przyznaje, że trwoni większość ich zdrowia na bezsensownym oglądaniu telewizji czy odsłuchiwaniu po raz setny tej samej płyty, ustępując tym samym ćwiczeniom fizycznym a nawet snu. Naukowcy twierdzą, że nadmierne oglądanie TV może doprowadzić do przemocy, depresji, otyłości a nawet do problemów czysto psychicznych, dodając jednocześnie, że telewizja nie jest sposobem na rozładowanie stresu. Większość nie rozumie tego, że szybkie zaprzestanie podlegania wpływom telewizji, uchroni nas od tego, że media w przyszłości staną się rodzinną zasadą.
Media oprócz skutków negatywnych, przekazujÄ… także pozytywne wartoÅ›ci. Fachowo nazywa siÄ™ to Media literacy. System ten obecny jest w wielu krajach na caÅ‚ym Å›wiecie. Jak na ironiÄ™, w Stanach Zjednoczonych, a wiÄ™c w kraju, w którym ludzie bardzo czÄ™sto korzystajÄ… z mass mediów, system ten…upadÅ‚.
Mass media sÄ… tak skonstruowane, aby w jak najlepszy sposób stymulowaÅ‚y i kontrolowaÅ‚y nasz umysÅ‚, poprzez zwrócenie uwagi – dobierajÄ…c techniki - , których efekty można porównać do narkotyków. Ponieważ media sÄ… skÅ‚onne do nadużyć, jeÅ›li sam nie zdasz sobie sprawy z tego, że majÄ… na ciebie wpÅ‚yw.